Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İnsanın tüylerini diken diken eden sesi, güzelliği, sahnedeki duruşu ile operayı geniş kitlelere sevdiren Emma Shapplin Bodrum’u salladı. Doğuş Grubu’nun kurucu destekçisi olduğu Bodrum Müzik Festivali’nde sahne alan Emma Shapplin’in konser biletleri günler öncesinden tükendi. Durum böyle olunca Doğuş Grubu yetkililerini ‘’Nolur bize Emma icin davetiye ayarlayın’ diye arayan yüzlerce insan oldu.

Emma Shapplin’e demir attılar

Aranan sadece Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Turizm Grubu Başkanı Naci Başerdem değildi. Beşiktaş’ın Beleştepe’si var ise, D-Marin Turgutreis’in ‘teknetepesi’ vardı dün akşam adeta. Dün etkinlik için bilet, davetiye bulamayanların üçüncü adresi marinada bağlı tekneler oldu. Sahneyi önden tam açıyla gören teknelere konuk olmak için ciddi bir telefon trafiği yaşandı. Aylardır birbirini görmeyen dostlar Shapplin ve bu gece gerçekleşecek Fazıl Say konseri için hal hatır sordu birbirine!

Haberin Devamı

‘Eşsiz bir güzellik’

Bodrum’a iner inmez prova için marinaya geçen Shapplin tam dört saat çalıştı. İki prova arasında da Milliyet’in sorularını yanıtlayan Shapplin, “Kaldığım otel Bodrum Kale’ye bakıyor. Kültürlerin birleştiği Ege’de olmak çok zenginleştirici bir deneyim. Bodrum’un eşsiz bir güzelliği var ama etrafındaki kültürel dokuyu da hissedebiliyorum. En kısa zamanda bu kez tatil için gelip rehber eşliğinde gezeceğim” dedi. Shapplin, Bodrum konserinde dünyanın en köklü orkestralarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile beraber sahne aldı. Emma Shapplin, ‘Birçok orkestra ile sahne aldım ama bu orkestra çok başarılıydı’ yorumunda bulundu.

Emma Shapplin’e demir attılar

Bodrum Müzik Festivali 17 Ağustos’a kadar müzikseverlere muhteşem performanslar sunmaya devam edecek. Mobilet iOS ve Android uygulamaları ile mobilet.com üzerinden alınabilen festival biletlerinin tüm gelirleri Tohum Otizm Vakfı’na ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor.

Antik çağların sesi

Opera ve rock müziği birleştiren, sınır tanımayan sesini Orta Çağ İtalyan Edebiyatı’nın hamurunda yoğuran Fransız soprano Emma Shapplin’nin ilk albümü Carmine Meo, 25 ülkede 2.5 milyon kopya sattı. İkinci albümü Etterna’da Evanescence’ın da aranjörlüğünü yapan besteci Graeme Revell ile el ele verdi; Londra Filarmoni Orkestrası ile tek ses olup karanlık sislerin içinde azad yolunu arayan perilerin hikayesini anlattı.

Haberin Devamı

Fransız soprano, 2014’te yayınladığı Dust of a Dandy’de ise mütevazı, olgun ama yine de şiirsel imajıyla hayranlarının karşısına çıktı. Sanatçı Carmine Meo (1997) ve Etterna (2002) albümlerinden ateş, hava, su ve toprağa dokunduğu antik masallarını, Atina Akropol, Olimpiya ve Kremlin Sarayı’nın ardından Bodrum’da izleyiciyle buluşturdu.

Üst sıradan girdi

Emma Shapplin’in yeni single’ı ‘Casta Diva’ dünya listelerine üst sıralardan giriş yaparak bugünlerde ortalığı kasıp kavuruyor. 4 ünlü DJ’in düzenlediği yeni single henüz Türkiye’de raflardaki yerini almadı ama dünya listelerinde ilk sıralarda.

Turist kültür rotasını takip ediyor

Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’nin 12 yıllık mirasını devralan Bodrum Müzik Festivali açılış töreninde İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü’nün de kurucusu ünlü besteci, müzikolog ve müzik teorisyeni Yalçın Tura’ya “Onur Ödülü” takdim edildi. Açılış gecesinde konuşan Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan “Doğuş’tan İyi Bir Gelecek çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz festivalimizi bir kez daha sizlerle buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Özellikle geçtiğimiz iki yılda programa getirilen yeniliklerle sadece bu festival için Bodrum’a gelen bir izleyici kitlemiz oldu. Bu durum festivali daha da geliştirmek ve tüm Bodrum’a yaymak için bizlere cesaret ve güç veriyor. Tüm bu yapılanma ile festivalimizi, farklı disiplinleri bir araya getiren ve Bodrum’u tümüyle içine alan bir destinasyon festivaline dönüştürmek, yurt içi ve yurt dışından çok daha fazla konuğu festivalimizde ağırlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Küresel kültür ajandası

Dünya’da turizm anlayışı ve dinamiklerinin değiştiğini anlatan Akhan yeni dönemi şu sözlerle anlattı: ‘’Kültür rotaları turizm ekonomisinin dönüştürücü gücü haline geldi. İnsanlar etkinliklere katılırken, seyahatlerini planlarken grup olarak hareket ediyor ve küresel kültür ajandasını takip ediyor. Seyahatlerini de bu yönde tasarlıyor. Seyahat edenler tarih, doğa, gastronominin ötesinde kendisini kültürel açıdan besleyen, zenginleştiren içerikler peşinde. Bu doğrultuda müzik festivalleri gibi kültür sanat etkinlikleri en önemli ulusal ve yerel değerlerden birine dönüştü. Montreux Caz Festivali, Perugia Caz Festivali, Edinburgh Festivali, Aspen Musik Festivali, Lucerne Festivali, Ravello Klasik Müzik Festivali bazı örnekleri.’’

Venüs’e adanmış şarkılar

Şarkılarının konusu genelde antik çağlarla ilgili olan Emma Shapplin, Venüs, Zeus, Hera, Athena ve Apollon’un topraklarında konser vermenin heyecanını pratiğe de döktü; söylediği şarklılardan ikisi güzellik tanrıçası Venüs’e adanmıştı. Doğuş Grubu’nun davetlisi olduğu konserlerin hep özellikli mekanlarda gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu kaydeden Shapplin en kısa zamanda yeniden Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi.

Bir tabak makarna helikoptere bedel

Provalar sonrası kuliste görüştüğüm Shapplin’in masasında çilek, kara erik ve biraz atıştırmalık vardı. ‘Hiç kaprisiniz yok mu? Sofranız niye bu kadar fakir diye’ takılınca, Shapplin, “Konserden önce mideyi rahatsız etmeyen, az haşlanmış, bol enerji veren bir tabak makarna iyi gider, helikopterden de önemlidir!” dedi.