Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de nüfusun yüzde 12’si engelli bireylerden oluşuyor. Sokakta, çarşıda ve metroda karşılaşmasak da engelli vatandaş sayımız çok fazla. Bu na karşın toplum içine karışamamak, çalışamamaksa engelli vatandaşların kanayan yarası. Sosyalleşemiyorlar çünkü şehirlerimizin altyapısı engellilerin tek başına sokağa çıkması için müsait değil. Çalışamıyorlar çünkü eğitim almak pek çok engelli birey için hayal. İstatistiklere göre engelli bireylerin yarısı okur yazar bile değil. İşte bu yüzden Kilyos’taki Veysel Vardal Görme Engelli Okulu’nda karşılaştığımız manzara heyecan vericiydi. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün’ün daveti ile gittik okula.

Haberin Devamı

ENGELLERİ KALDIRAN SINIFLAR
KİTAP MP3 SES FORMATINDA

Sınıfa girdiğimizde görme engelli çocuklar bilgisayarlarının başına oturmuş, kendileri için özel hazırlanmış teknolojik altyapı ile derslerini yapıyorlardı. Az gören öğrenciler öğretmenin akıllı tahtaya yazdığı yazıları önlerindeki özel bilgisayar ekranından, kendi görüş kapasitelerine özel dilediği büyüklük, renk ve kontrastta görebiliyorlar.

Hiç görmeyen öğrenciler ise klavyedeki tüm tuşları ve işlemleri seslendiren özel yazılım sayesinde bilgisayarı rahatça kullanabiliyorlar.

EKRANA AKTARILIYOR

Bunun için kitabın ilgili sayfasını bilgisayarlara eklenmiş özel bir parçaya okutmaları yeterli. Tarayıcı işlevi gören alet sayfayı anında sesli olarak bilgisayar ekranına yüklüyor. Öğrencilerle birlikte ‘Küçük Prensi’ bu şekilde ekrana aktarıp okuduk. Öğrencilerden Dilan, ‘Küçük Prens’in kabartma alfabe (Braille) ile yazılmış epeyce kalın versiyonu uzatıyor o anda: ‘’Bakın kocaman kitap, bilgisayar ekranında okumak çok daha kolay oluyor’’ diyor. Ayrıca sınıflardaki sistem sayesinde öğrenciler kitaplarını okunabilir belgeye çevirebiliyor ve gerekirse MP3 ses formatına dönüştürüp farklı ortamlarda çalışma notu olarak da taşıyabiliyor. Sınıfta bir de taratılan kitapların Braille alfabe ile basılarak çoğaltılmasını sağlayan yazıcı bulunuyor. Yani öğrenciler istedikleri kitabı okuyabilecekleri formata çevirebiliyorlar. Tabii bu şekilde resim de yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

ENGELLERİ KALDIRAN SINIFLAR

16 SINIFTA BENZER TEKNOLOJİ

Engelleri kaldıran bu sınıfın mimarı ise Turkcell. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün’ün verdiği bilgilere göre Türkiye genelinde bulunan 16 görme engelli okulunun tamamına bu teknoloji sınıflarından kurulmuş. Bunların yanı sıra işitme engelliler için kurulan teknolojik sınıflar ve zihinsel engelli öğrenciler için kurulan meslek atölyeleri de var.

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde

Turkcell, özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla, 2015 Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı Engelsiz Eğitim Programı çerçevesinde engelli öğrencilerin eğitim ve istihdama yönelik gelişimlerine destek oluyor. İsmail Bütün, program kapsamında iki yıl içinde 40 ilde bulunan 80 okulda 10 binden fazla özel eğitim ihtiyacı olan engelli öğrenci için meslek atölyeleri ve teknoloji sınıfı oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını, ancak 2017 sonu itibarıyla 45 ilde 84 okula ulaşmış olacaklarını ifade etti. Böylece Turkcell olarak 3 yılın sonunda 10 binden fazla öğrenci ve ailesine ulaşmış olacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

‘Sadece spor salonumuz eksik’

Okulun hem yatılı hem de evlerinden gelip giden öğrencileri var. Esenyurt’tan gelen Esma adlı öğrencinin günde üç saati yolda geçiriyor mesela. Keşke bu okulların sayısı daha fazla olabilse. Okulun müdürü Müjdat Kalkan devletin her ihtiyaçlarını karşıladığını, Turkcell gibi kurumlar sayesinde teknolojiyle eğitim kalitesini yükselttiklerini söylüyor. “Her şeyimiz var bir tek spor salonumuz eksik” diye ekliyor. Okulun bahçesinde yer olmadığı için İstanbul Teknik Üniversitesi’nden dikey mimari ile binaya spor salonu eklenebilir mi diye inceleme yapmasını istemişler. Müjdat Kalkan bize öğrencilerin kabartma tekniği ile hazırladıkları kartları hediye etti. Müzik dersine de katıldık, müthiş bir teknikle saz çalan Efe’nin, Aşık Veysel’in ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ parçasıyla vedalaşıp, okuldan ayrıldık. Biz ayrılırken Işık Lisesi’nden bir grup öğrenci geliyordu okulu ziyarete. Yolunuz Kilyos taraflarına düşerse mutlaka uğrayıp öğrencilerin kabartma tekniği ile yapılmış resimlerinden oluşan sergiyi gezin.