Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Takvimin 60’larda çakılı kaldığı Küba, turizmde hızlı büyüyor. Havana Limanı’nın halen 10 bin olan yolcu sayısının 3 yıl içinde 3 milyona çıkacağını gören Global Yatırım Holding, başta Havana olmak üzere Karayipleri radarına aldı.

Yarım asrı çoktan geçen ABD ambargosunun bir vintage cenneti haline getirdiği Küba’da rüzgar turizm üzerinden esiyor. Neye niyet, neye kısmet! Bu kısmetli rüzgardan nasibini almak isteyen dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi de “Yelkenler fora!” dedi. Global Yatırım Holding’den bahsediyorum. Yedi ülkede 13’ü kruvaziyer, ikisi ticari liman olmak üzere 15 liman işletiyor. Akdeniz çanağında lider konumda. Şimdi hedefinde Karayipler ve Uzakdoğu var.

Haberin Devamı

Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, sık sık global liman devi olmayı planladıklarını söylüyor. Küba’nın başkenti Havana’nın kruvaziyer limanı ise bu hedef doğrultusunda stratejik önem arz ediyor. 3 yıldır Havana limanının işletmesi için masada olan holding, artık müzakerelerde son noktaya gelmiş. Global Yatırım Holding Genel Sekreteri Gökhan Özer, “İmzayı her an atabiliriz” diyor.

Global, zamanda yolculuğun dümenine geçiyor

Kruvaziyer ağı oluşturacak

Küba’nın şu anda kontrollü bir dönüşüm sürecinde olduğunu vurgulayan Gökhan Özer, “Şu an için Havana Limanı’nın yolcu sayısı 10 bin. Ancak 3-5 yıl içinde bu rakamın 3 milyona çıkması öngörülüyor. Gökhan Özer, Havana Limanı’nın önemini ise şöyle anlatıyor: Büyümek istediğimiz hedef pazarlardan biri Karayipler. 5 yıl içinde bu bölgede 6-7 limanlık bir kruvaziyer ağı oluşturmak istiyoruz. Barbados, Bahamalar, Porto Riko, Trinidad ve Varadero markajımızda. Havana Limanı’nı almamızın tüm bölge için tetikleyici rolü olacak.”

Hacmini ikiye katlayacak

Şu anda grubun yıllık yolcu sayısının 7.5 milyon kişi seviyesinde olduğunu hatırlatan Özer, sadece Bahama’daki yolcu sayısının 4 milyon olduğuna dikkat çekerek, “Karayipler bizim hacmimizi yüzde 100 büyüten bir operasyon olacak” diye devam etti.

Global, zamanda yolculuğun dümenine geçiyor

Akdeniz Çanağı’nın ise grubun asıl çekirdek bölgesi olduğunu hatırlatan Özer, “Nitekim Hırvatistan’da Zadar Limanı’nın işletmesi için sözleşme görüşmelerine başladık” dedi. Gökhan Özer, 2017 yılında Global’in tüm limanlardan elde ettiği gelirin yüzde 22 artarak 424.5 milyon TL’ye ulaştığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Türkler Küba’yı çok sevdi

Küba’ya Türk yatırımcı ilgisinin de artarak devam ettiğini vurgulayan Özer, “Türk Hava Yolları İstanbul’dan Küba’ya günde 2 uçuş yapıyor. Sefer sayısının daha da artacağını düşünüyoruz” dedi. Özer, Küba’nın Jose Martin Havalimanı’nı da TAV’ın yapacağını sözlerine ekledi.

Global, zamanda yolculuğun dümenine geçiyor

Şu anda grubun yıllık yolcu sayısının 7.5 milyon kişi seviyesinde olduğunu hatırlatan Gökhan Özer, sadece Bahama’daki yolcu sayısının 4 milyon olduğuna dikkat çekerek, “Karayipler bizim hacmimizi yüzde 100 büyüten bir operasyon olacak” dedi.

Fotoğraf sergisi açıldı

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman aynı zamanda DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi’nin de başkanlığını yürütüyor. Global’in Karaköy’deki merkez binası bugünlerde Küba’nın günlük hayatından karelerin yer aldığı ‘Küba, 2013 – 2016 Fotoğraf Sergisi’ne ev sahipliği yapıyor. Mehmet Kutman’la 29 Nisan’a kadar devam edecek sergide buluştuk. Kutman, sergi gelirinin tamamının Parıltı Görmeyen Çocuklar Derneği’ne bağışlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bodrum’da önce eğlence sonra yarış

Global Yatırım Holding’in beş yıldır nisanın son haftasında düzenlediği Global Run Bodrum, bu sene 29 Nisan’da koşulacak. Sadece yarışla kalmayıp, isteyen herkese açık olan etkinlik aynı zamanda isteyen herkesin limanını tanıması için de bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Gökhan Özer, koşudan bir gün önce 28 Nisan akşamında ise Bodrum Yolcu Limanı’nda halka açık konser, DJ performansı gibi etkinliklerin olacağını söyledi. Global Run Yarış Koordinatörü Fırat Namlı ise başından beri bunun bir iyilik koşusu olmasını tasarladıklarını belirtti.

Karaköy’e büyüklü küçüklü kol kanat

Global Holding yöneticileri ile Küba sergisini konuşmak için Karaköy’de muhteşem tarihi yarımadaya bakan Mürver restoranda buluştuk. Karaköy hakkındaki güncel gelişmeleri de aldık. Son yıllarda İstanbul’un cazibe merkezleri arasına giren ve devam eden turizm yatırımlarının tamamlanmasıyla kentin gece-gündüz odak noktası haline gelecek olan Karaköy’de yatırımcılar ile işletmeler bir araya gelerek Karaköy Koruma ve Güzelleştirme Derneği’ni (Karaköy Derneği) kurmuş.

Karaköy Derneği’nin kurucu üyeleri arasında Salıpazarı Liman İşletmeciliği (Galataport), Karaköy Lokantası, Global Yatırım Holding, Ma’Na Restaurant, Seba İnşaat, Kılıç Ali Paşa Hamamı,Akfen Karaköy Gayrimenkul Yatırımları, Colonie Bistro & Bar, Rena İnşaat, Akkanat Holding var.

Karaköy Derneği Başkanı Global Yatırım Holding Genel Sekreteri Gökhan Özer, “Karaköy’ü Karaköy yapan ruhun varlığını sürdürmesi büyük önem taşıyor. Bu yüzden bölgenin sahiplenilmesi gerekiyor” dedi.

Global, zamanda yolculuğun dümenine geçiyor

Semt berberi de üye

Küçük işletmelerin de bölgeye zenginlik kattığına dikkat çeken Özer, “Bu nedenle semtin 40 yıllık Yıldırım Erkek Berberi de üyemiz oldu. Küçük işletmeler yok sayılarak Karaköy’ün ruhu sürdürülemez. Derneğimiz aynı zamanda yeni gelecekler ile mevcutlar arasında bağ kuracak bir platform görevi görecek. Bölgede seminerler, toplantılar ve festivaller düzenleyeceğiz. Sorunların çözümü ve Karaköy’ün ruhunu koruyarak nasıl daha rahat bir nefes alan bir semt olabilmesi için ortak söylem geliştireceğiz” dedi.