Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’da kurumsallaşan, insanların tüm kodlarına riayet ettikleri etkinliklerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Onlardan birisidir Gala Modern davetleri. Katılımcıları aylar öncesinden tatlı bir telaş alır. ‘Ne giyeceğim, o geceye kadar kaç kilo verebilirim?’ kaygısı yaşatır.

Karaköy’de son gala

Beymen gibi lüks markalarda kim hangi kıyafeti aldının çetelesi tutulur, pişti olunmasın diye satış temsilcileri ciddi efor harcar. Ama endişeli sanatseverler için kıymetli bir strestir bu.

Gece gelip kırmızı halılar serildiğinde hakikaten İstanbul’un tüm kalburüstü kesimi oradadır.

Haberin Devamı

Ancak stres bitmez; gecede sandalye alanlarla, koca masayı alanlar arasında yaşanır bu kez rekabet. Sandalye alanlar, gecenin geliriyle yapılanları görünce, eşine neden masa almadığı serzenişinde bulunur. Kıymetli bir serzeniştir bu da; çünkü sandalye, masa, eser satışları ve bağışlarla öğrenciler okuyor. Gala hazırlıklarını konuşmak için İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, Gala Modern Komite Üyeleri Esra Ekmekçi, Okşan Sanön ile gecenin bu yıl ki destekçisi Emaar Square’ın CEO’su Cenk Arson ve Kıdemli Pazarlama ve Satış Direktörü Arzu Uludağ ile Emaar’da buluştuk.

Ana destekçi Emaar

Gala Modern’in ana destekçisi bu yıl Emaar Türkiye oldu. Emaar’ın içinde, Emre Ergani’nin işlettiği DoR by Şamdan’da buluştuk. Ergani, yemekleri ve canlı müziğiyle iddialı, ismiyle tanıdık bir mekan yaratmış. Dubai Design Days ve Art Dubai’nin uzun dönemli destekçisi olan Emaar, Türkiye’de de sanatı destekliyor.

Emaar Square Art Gallery’de bu ay üçüncü sergi açılıyor. Kasım ayında da heykel sanatçısı Ozan Oganer’e sipariş edilen devasa bir eser AVM’de yerini alacak.

450 bin genç

İstanbul Modern’nin, 8 yıldır düzenlediği gala gecelerinde elde edilen gelirle bu zamana kadar 450 bin çocuk ve genç ücretsiz sanat eğitimi aldı. Her yıl yaklaşık 600 kişinin katılımıyla gerçekleşen Gala Modern 2017’nin, sunuculuğunu Rana Erkan Tabanca yapacak. Gecede müzenin eğitim etkinliklerine destek sağlamak amacıyla Raffi Portakal ve Maya Portakal Bitargil yönetiminde bir destek yarışı da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

11 sanatçıdan eser

Müzayedede satılması için eser bağışlayan 11 sanatçı arasında; Bahar Oganer, Kemal Seyhan, Olafur Eliasson, Murat Akagündüz, Turan Aksoy, Angel Otero, Katharina Grosse, Ali Kazma, Tanju Özelgin, Julian Opie ve Murat Pulat var.

Bir müzeyi desteklemenin ülkemizde çok yeni bir kavram olduğuna dikkat çeken Oya Eczacıbaşı sohbetimizde, “İstanbul Modern kültür elçilerimiz, yurt içi ve yurtdışından sanatçıların verdiği destekle geceden elde edilen geliri, gençlerin eğitim programlarını çoğaltmak için değerlendiriyoruz. Yılda 47 bin çocuğumuzun sanatla buluşturuyoruz” dedi.

Yeni adresini arıyor

İş, sanat ve medya dünyasının önemli isimlerini bir araya getirecek, 25 Kasım’da gerçekleşecek Gala Modern’i heyecanla bekliyoruz. Bu yıl ki Gala Modern Karaköy’deki binada yapılan son gala olacak. Bu kesin ama müzenin nereye taşınacağı hala belirsiz. Zira İstanbul Modern ve Galataport yönetimi arasında imzalanan mutabakata karşın müze Karaköy Paket Postanesi’ne taşınamadı. Çünkü postane binası yıkıldı. Bu nedenle umarız ki yeni bir anlaşma yapılır da koca kentin, koca müzesi İstanbul’un kraliçeler ve başkanlar tarafından ziyaret edilen simge ismine yakışır bir yüze kavuşur.

Haberin Devamı

Karaköy’de son gala

Hayır sevmek yetmiyor, yapmak da gerek

Geçen haftanın önemli etkinliklerinden bir diğeri ise Erdal Yıldırım’ın vakıflar üzerine yazdığı kitap için buluşmamızdı. Konu vakıflar olunca Erdal Bey’e hayırseverlik durumumuzu sordum. Yıldırım, Mustafa Koç’un 2015’te yaptığı bir konuşmadaki hayırseverlik anketine atıfta bulunarak, sorumu cevapladı.

135 ülkede 128’inci

Mustafa Koç o konuşmasında şöyle demişti: “İngiltere’nin önemli sivil toplum örgütlerinden Charities Aid Foundation tarafından 135 ülkede yapılan hayırseverlik anketinde insanlara geçtiğimiz ay içerisinde; bir hayır kurumuna bağış yaptınız mı? Gönüllü bir çalışmaya katıldınız mı? Tanımadığınız birine yardım ettiniz mi? diye üç soru soruyorlar. Bu soruların yanıtları üzerinden Türkiye olarak notumuz 100 üzerinden 18. 135 ülke arasında 128. sıradayız. Geride bırakabildiğimiz ülkeler ise Hırvatistan, Karadağ, Ekvator, Filistin, Venezuela ve Yemen. Dünyanın en güvenilir araştırma şirketlerinden birisinin imzasını taşıyan bu ve benzeri çalışmaları analiz ederken kendimize samimi bir şekilde, ‘biz gerçekten hayırsever bir millet miyiz? Hayırseverlikten ne anlıyoruz? Yetiştiğimiz kurumlara, topraklara, geri dönüp elimizi gerçekten uzatıyor muyuz?”

50 yıllık hikaye

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, vakıflar üzerine yaptığı kapsamlı araştırmaları “Az mı gittik, uz mu gittik? Yeni Vakıfların 50 yıllık hikâyesi” başlıklı kitabında bir araya getirdi.

Yıldırım’ın, Vehbi Koç Vakfı İdare Heyeti Başkanı Semahat Arsel’e ithaf ettiği kitabın önsözünü Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç şu sözlerle kaleme aldı: “Vehbi Koç hayırseverliği, halktan aldığının bir kısmını yine halka geri vermek şeklinde tarif ederdi ve yaptığı yardımlardan büyük keyif alırdı. ‘Vergi ödemek ne kadar kutsalsa, hayırseverlik de o kadar önemlidir’ derdi.”

Pandora’nın kutusunda hepimiz tasarımcıyız

Karaköy’de son gala

Pandora markasının özünde kadınların bireysel stillerini ifade etmelerine yardımcı olacak mücevherler yaratmak var. Sade tasarımlardan gösterişli tarzlara farklı seçenekler sunan Pandora bileklikleri, 14k altın, saf gümüş, Pandora Rose ve Murano camından elde tamamlanarak tasarlanıyor. Parıltılı taş, kristaller, ışıltılı camlar ve minelerle zenginleşen bileklikler popüler motiflerden sevimli hayvanlara ve narin çiçeklerden aşk ve şans sembollerine uzanan 700’ün üzerinde seçenek sunuyor.

Koleksiyonda yer alan Pandora Moments Açık Bangle Bileklikler ile kendinize özel sonsuz sayıda bileklik tasarlayabiliyorsiniz. Bilekliğinizi kişiselleştirmek için uçlarını çevirerek açabiliyor, dilediğiniz charm’ları ekleyebiliyor, klipslerle sabitledikten sonra uçları çevirerek tekrar takabiliyorsunuz.

MIckey, MInnIe’yi öptü

Marka yakında Mouse, Mini Mouse ve ikonik Disney karakterlerinden ilham alan Pandora Disney Koleksiyonu’nu Türkiye’de de raflara çıkaracak. Siyah kristaller, şeffaf ve kırmızı kübik zirkon taşlar ve el işçiliği ile üretilmiş kırmızı ve siyah minelerden oluşan Disney mini sembolleri; ‘Parıltılı Mickey’, ‘Parıltılı Minnie’ ve ‘Mickey Minnie Öpücüğü’ kübik zirkon çerçeveli ve safir kristal cam yüzeyi ile sezonun yeni tasarımı ‘Parıltılı Pandora Madalyon’ ile tamamlanarak stili yaratıyor.