Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta CCN Holding CEO’su Mehmet Ali Bayar’dan bir davet aldım. Süleyman Demirel’in başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı dönemlerinde dış politika danışmanlığını yapan Mehmet Ali Bayar, merkez sağın dağılmasının ardından aktif siyaseti bırakıp özel sektörde çalışmaya başlamıştı. Murat Çeçen’in kurucusu olduğu, Azerbaycan başta olmak üzere yurtdışı müteahhitlik işlerini üstlenen, sağlık alanında da Mersin, Ankara gibi dev şehir hastaneleri yapan CCN Holding’in CEO’su olarak TED İzmir Koleji için davet edince biraz şaşırdım. Meğer CCN Holding sağlık sektörüne de yatırım yapmış.

Haberin Devamı

Kültürde Çeçen hareketi

Ankara TED Koleji epeyce uzun bir süredir franchise modeli ile büyüyordu. İbrahim Çeçen’in büyük oğlu Murat Çeçen eğitim sektörüne olan ilgisi nedeniyle kolejin İzmir ve İzmit’teki okullarını üstlenmiş. Mehmet Ali Bayar ile 2014-2015 öğretim yılında Urla’da açılan TED İzmir Koleji’ndeyiz. Alaçatı sokaklarında güneşli bir günde, 7’den 70’e herkesin katıldığı TED İzmir Koleji’nin sponsor olduğu 29 Ekim Cumhuriyet Koşusu öncesi okulda yaptığımız sohbette, grubun eğitim yatırımları stratejisini dinliyoruz.

Kültürde Çeçen hareketi

Sanat akademisi

Bayar, İzmir’in yanı sıra TED’in (Türkiye Eğitim Derneği) İzmit’teki okulunu da açan holdingin, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” sözünü şiar edindiğini vurguluyor. TED İzmir Koleji Müdürü Mine Mavioğlu ve Kurucu Temsilcisi Bahar Bircan Avcılar’ın da katıldığı toplantının sürprizi; aranjör ve besteci Garo Mafyan ile çocuk, gençlik, yetişkin ve kurumsal yaratıcı drama eğitimleri veren “İstanbul Drama Akademisi” kurucusu, tiyatrocu ve ses sanatçısı Ayla Algan yönetiminde kurdukları “Sanat Akademisi” oluyor.

14 piyanolu okul

Toplantıda öğrencilerin yaklaşık 280’inin müzik eğitimi aldığını öğreniyoruz. Okuldaki toplam öğrenci sayısı 780. Toplantıda sözü alan Garo Mafyan, “Göstermelik bir projeye girmeye ihtiyacım yoktu. Teklif gelince ihtiyaç listesi çıkardım, 14 piyanoyu birden aldılar, 14 piyanosu olan bir başka okul var mıdır, sanmam. O zaman tereddütsüz kabul ettim. Kızım ve damadım Alaçatı’ya yerleşti, ben de artık burada yaşıyorum” sözleriyle, uzaktan değil, projenin bilfiil başında olacağının sinyalini verdi. Zaten torunu da bu kolejde okuyormuş.

Haberin Devamı

Ustalar ders veriyor

Bitmez tükenmez enerjisiyle Ayla Algan ise, “Hayvanları doğa, insanları kültür korur” sözleriyle, anaokulundan itibaren felsefe dersleriyle harmanlanan, zihinsel gelişimini destekleyen eğitim yolculuğunu anlatıyor. Yaratıcı dramanın önemini vurguluyor.

Genel Koordinatörlüğü’nü ve Müzik Direktörlüğü’nü Mafyan’ın, “Yaratıcı Drama ve Tiyatro Bölümü Direktörlüğü”nü Algan’ın, “Dans Bölümü Direktörlüğü”nü Banu Dağcıoğlu Türkeli’nin üstlendiği “Sanat Akademisi”nde 122 öğrenci eğitim görüyor. Bunlardan 74’ü müzik, 28’i yaratıcı drama, 10’u genç tiyatro, 10’u da bale çalışıyor. Öğrencilerin yeteneklerinin değerlendirilmesinden müfredatın oluşmasına kadar katkı veren Sanat Kurulu’nda da; klasik müziğin ustaları piyanist Cana Gürman, viyolonsel sanatçısı Dilbağ Tokay, keman virtüözü Cihat Taşkın yer alıyor.

Haberin Devamı

Yetenekli çocuk bursu

Sanat Akademisi yaz kursları ile okul dışından çocuklara da açılacak. Urla’daki 15 günlük yaz kamplarına katılan çocuklar arasında keşfedilen yeteneklere başarı bursu da verecekler. 14 piyanosu bulunan okulda öğrenim gören 670 öğrencinin 280’i çalgı eğitimi alıyor.

Bayar, amaçlarının “Bilimde, sanatta yetenekleri ortaya çıkarmak, geleceğin sanatçılarını yetiştirmek” olduğunu söylüyor. Murat Çeçen’in Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun eşi Günseli Çeçen de, ailenin “sanat ve eğitim” faaliyetlerine katkı sağlıyor.

Yatırımcı TED kuyruğunda

2004 yılında kurulan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da Günseli Çeçen sürdürüyor. Vakfın en büyük yatırımı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, bölgede yerel kalkınma odaklı programlar yürütüyor.

Denize kıyısı da olan okul, İzmir Ticaret Odası ile işbirliği içinde “Denizciler Kulübü” de kurmuş. Haftada 2 saatlik eğitimle mezun olanlar “eğitmen sertifikası” alıyorlar.

2018 yılında 90’ıncı yılına girecek olan TED, bugüne kadar açılan 38 okulu içinde yalnızca Ankara, Kayseri, Karabük, Zonguldak’daki kolejlerinde yatırımcı pozisyonda yer alıyor. Diğer 34 okul “franchise” yöntemi ile yatırımcılar tarafından kurulmuş. Avcılar, 2017-2018 öğretim döneminde 10 yeni TED’in açılışının planlanmasına karşılık yatırımcı talebinin bunun 3 katı olduğunu vurguluyor.

Ankara Şehir Hastanesi seneye açılacak

Mehmet Ali Bayar, İzmir’de yaptığımız görüşmede sağlık yatırımları ile ilgili olarak detaylı bilgiler de verdi: “Üç şehir hastanesi projesini başarıyla hayata geçirdik. Bu hastanelerden Mersin Şehir Hastanesi şuanda hizmet veriyor. Ankara Şehir

Hastanesi’nin 2018’de faz faz açılması, Gaziantep Şehir Hastanesi’nin ise 2020 yılında açılması hedefleniyor. Mersin Şehir Hastanesi’nin yıllık beklenen hasta sayısı ise 3 milyon. Bu hasta sayısının 1 milyonuna hastane 6 ay gibi kısa bir sürede ulaştı.
Ankara Şehir Hastanesi dünyanın tek kontratla inşa edilen en büyük hastanesi unvanına sahip. 1.300.000 m2’lik alanda açılacak olan Ankara Şehir Hastanesi tam 6 hastaneyi kapsıyor. 3.804 yatak kapasitesi ile yıllık 13 bin 500 hastanın tedavisi hedefleniyor. Gaziantep Şehir Hastanesi ise 1875 yatak kapasitesi ve içinde barındıracağı 6 hastanesi ile 2020’de kapılarını açacak”

Kültürde Çeçen hareketi

Kahvaltıda, kampüste atölyede caz yapacağız

Caz tutkunlarının her yıl heyecanla beklediği, Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali başladı. Müzikseverler, 19 Kasım’a kadar müzik şöleni yaşayacak. Festival, bu yıl 27. kez şehri cazın farklı renkleriyle kucaklıyor.

27. Akbank Caz Festivali’nin açılış gecesi, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in ev sahipliğinde, geçen hafta The Seed’de gerçekleştirildi. Geceye iş ve cemiyet hayatından aralarında Sevil Sabancı, Leyla Alaton, Aylin Tahincioğlu, Roula Habbab, Aslı Üstünkaya, Atıl Kutoğlu, Vedat Alaton, Atıl Kutoğlu, Sedat Aloğlu, Dalia Garih’in de yer aldığı pek çok ünlü isim katıldı. Açılış gecesinde cazın dünyadaki öncü isimlerinden biri olan, sesini gerçek bir enstrüman gibi kullanan ünlü vokal Vanessa Rubin davetlilere unutulmaz bir konser verdi.

Sekiz şehre uzanacak

27 yıl boyunca dünya çapında pek çok müzisyeni ağırlayan ve unutulmaz performanslara sahne olan Akbank Caz Festivali, zengin konser programının yanı sıra atölye çalışmaları, paneller, cazlı brunch gibi aktiviteler ile bu yıl da dopdolu. Cazı gençlerle buluşturacak olan festival boyunca gerçekleştirilecek “Liselerde Caz Atölyeleri” gençlere caz müziğini ve enstrümanlarını daha da yakından tanıma fırsatı sunarken, artık bir festival klasiği haline gelen “Kampüste Caz” ile 20 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında 8 farklı şehirde cazın coşkusunu ve heyecanını üniversiteli gençlerle buluşturacak.

36 mekan 53 konser

Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif işbirliği ile gerçekleştirilen 27. Akbank Caz Festivali boyunca aralarında Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Akbank Sanat, Babylon, Volkswagen Arena, The Seed, Caddebostan Kültür Merkezi, Moda Sahnesi, Summart Sanat Merkezi, Nardis ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin de bulunduğu 36 ayrı mekanda 53 konser, 3 söyleşi ve 15 atölye çalışması gerçekleştirilecek.