Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Üzerinden 10 gün geçmesine karşın dünya magazin gündeminden bir türlü düşmeyen Kraliyet düğünü, bu yaz evlenecek genç kızların da odağında… Meghan Markle’ın sade şıklığı, son yıllarda pırıltılı ve ihtişamlı modellerin tutkunu olan gelin adaylarının ufkunu genişletti. Şimdi genç kızlar, “Ben de Meghan gibi olayım” diye modacıların kapısını aşındırıyor.

Bu yıl düğün mevsimini İngiliz Kraliyet Ailesi açtı. Bu yaz evlenecek olan ve bütün kışı internette, moda dergilerinde, TV programlarında hatta aile albümlerinde giyeceği gelinliğin modelini aramakla geçiren genç kızlar için bu düğün yeni bir ufuk oldu adeta…

Haberin Devamı

Prens Harry ile evlenip Sussex Düşesi olan Meghan Markle’ın gelinliği sade şıklığın en güçlü en güzel örneklerinden biriydi. Meghan’ın ince vücuduna bir heykel görünümü kazandıran, dik omuzlarını kayık yaka ile vurgulayan, kalınca ipekli kumaştan (ziberlin) yapılmış gelinlik moda dünyasında uzunca bir süre rüzgar estirecek gibi.

Gelinlik, İngilizlerin 'az çoktur' (less is more) felsefesini çok iyi yansıtıyordu. Bundan sonra eminim ki şaşaalı gelinlik giyen her genç kız, 'Prenses bile...' diye başlayan cümlelere muhatap kalacaktır.

Meghan Markle’ın gelinleriyiz

Külkedisinin 21’inci yüzyıl versiyonu Sussex Düşesi Meghan Markle, kendi çizgisini koruyarak beyaz atlı prensine kavuşabileceğini ispatladı.

Emin ve modern

Fransız markası Givenchy’nin tasarımcısı İngiliz Claire Wright Keller'ın tasarımı, Megan'ın enteresan ışığını ve güzelliğini, gülümsemesini ön plana çıkaran, kendinden emin dik duruşunun altını çizen bir gelinlikti. Gelinliği, duvağı ve sade takılarıyla, "Ben kendinden emin, modern, çağdaş bir kadınım" der gibiydi Meghan Markle.

Zaten dünyanın en önemli kraliyet ailelerinden birine katılıyor olan, başında taşıdığı pırlantalarla bezenmiş tacın dahi bir servet değerinde olduğunu düşündüğümüzde, fazla bir şey ispat etmeye, aşırı iddialı bir görünüme bürünmeye belli ki gerek görmemişti gelin hanım...

Başında öyle taç olduktan sonra!..

Duvak üzerinde uygulanan dantel öğelerde dahi son derece sadelik ön planda tutulmuştu. Ama yine de Meghan'ın merdivenlerden ilk çıkış anı, arkasındaki uzun tül duvak ve kuyruğuyla bir masal prensesini anımsatmaya yetiyordu.

Haberin Devamı

Peki ama bizim öyle 1869 yılına ait, paha biçilemeyen Kraliçe Mary tacımız olmadığına göre nasıl bir ihtişamla evlenecek kızlarımız. Trendler ne, kendini ifade etmenin yolu ne peki? Teybimi modacılara tuttum.

Meghan Markle’ın gelinleriyiz

Bu yaz İngiliz Kraliyet Ailesi’nin yeni gelini Meghan Markle’dan ilham alan gelinler, sade bir güzellikle dünya evine girecek.

‘Türkiye son 10 yılda Paris’ten çok Beyrut’a yakındı!’

Modacı Atıl Kutoğlu önce bir tespit yapıyor: "Türkiye’de son yıllarda, bakışlar Milano, Paris’ten çok, sanki Orta Doğu’ya, Beyrut’a çevrilmiş gibi. Son 10 yılı düşünüyorum, genç hanımlar, belki Hintlilerin, kitsch dolu mega düğünleri ve çeşit çeşit gelinlikleri kadar olmasa da biraz şatafatlı seçimleri yeğliyorlar gibi geliyor... Türkiye çok zengin bir mozaiğe sahip, o yüzden insanları da çok çeşitli ve renkli. Tabii ki gelinleri de... Ama kesinlikle Ortadoğu’nun ve Doğu Avrupa’nın en şık ve en modern gelinleri Türkiye’de! Akdeniz esintileri ve Avrupa rüzgarıyla birlikte, iddialı olmayı biraz seven gelinlerimiz de var."

Haberin Devamı

PIRILTILI VE GÖRKEMLİ

“Trendlere gel” uyarım üzerine ‘kristalleştirdiği’ cevabı şöyle oldu: "Türkiye'de üst kısmı vücuda oturan ve belden aşağı kabarık etekli ve kuyruklu gelinlikler trend şu anda. Gipür dantel, full olmasa da yer yer Swarovski kristal işlemeler, kat kat kabarık etekli, mümkünse kuyruklu görkemli gelinlikler. Önde veya sırtta derin V dekolteler çok trend. Ya da omuzları açıkta bırakan dekolteler... Kumaşlarda gipür dantel ve ziberlin, ipek şifon şu an moda. Başta ve eteklerde tüy modası var. Taç şeklinde başlar da çok in bu sene."

Sade tasarımlar trend oluyor

Görünen o ki, daha üstünden bir hafta geçmesine karşın düğün bizdeki gelinlik trendlerini etkileyecek. Nitekim Dilek Hanif'in müşterisiyle yaşadığı bir diyalog bunun ipuçlarını veriyor: "İnsanlar Meghan’ın gelinliğinden sonra kendi gelinliklerinde de daha sade tasarımlara yönelecek bence. Bu hafta görüştüğüm gelinlik sipariş eden iki müşterimiz gelinliklerinde minimal dokunuşlar istediklerini söylediler. Gelinliğini hazırladığımız bir müşterimiz de, 'Dilek acaba hiç mi işleme, nakış koymasak" dedi. Bunun üzerine gelinliğinde zaten az olan nakışı da kaldırdık. Kendim de zarif ve sadelikten yana olduğum için bu tarz tasarımlar büyük bir keyifle çalışmamı sağlıyor."

Pelerin ve kurdele

Hanif, tüm tasarımlar sadeliğe doğru yol alırken, Meghan’ın couture gelinliğinin de bu trendleri başarılı bir şekilde yansıttığına inanıyor. Hanif'e göre, bu yaz gelinlikler, geçtiğimiz yıllara göre daha da sadeleşiyor. Çok fazla olan işlemeleri ve taş süslemelerini, aşırı dekolteleri bu yaz görmeyeceğiz.

Hanif'e göre, "Daha zarif ve elegan gelinlikler sahnede olacak. Uzun kollu ve gövdeyi tamamen saran düz kesim gelinlik modelleri ise en göz alıcı gelinlikler arasında yerini alacak. Net kesimler ve sade tasarımlardan oluşan minimal gelinlikler sadelikleriyle göz dolduracak. Sadeliğin yanında ise bu yaz gelinliklerde, gelinliğe hareket katan kurdeleleri, eteklerde kullanılan kat ve fırfır detayları, ihtişamlı pelerinleri ve omuz dekoltelerini sık sık göreceğiz."

Püsküllü küpeler

Hanif'ten aksesuar tüyoları da aldım. Şöyle diyor: “Bu yaz gelinlikler, birbirinden şık aksesuarlarla buluşacak. Alışılagelmiş duvağın dışında tüy ve çiçeklerle süslenen taçları, püsküllü küpeleri çok fazla göreceğiz. Özellikle bu yıl gelinlik aksesuarlarında da daha sade ve modern tasarımlar ön planda olacak. Taç ve küpelerin yoğunlukta olduğu gelinlik aksesuarları dinamik tasarımlarıyla gelinliklerin şıklığını tamamlayacak.”

Meghan Markle’ın gelinleriyiz

Sırtta V dekolteler ve fırfırlı etekler bu senenin de gözde trendleri.

Romantizm şekil buluyor

2018 – 19 sezonunda akışkan kumaşlar ve farklı dokuların ne çıktığını söyleyen Arzu Kaprol bu yılın trendlerini şöyle anlatıyor: "Romantik detaylar elbette gelinliklerin her daim vazgeçilmezi. Uçuş uçuş tasarımlarda romantik detaylar özellikle karşımıza çıkıyor. Korse kullanımları da dikkat çeken trendlerden. Prenses ve düz kesim gelinlikler tercihlerin başında geliyor. Üç boyutlu gelinlik aplikeleri 2018 gelinlik modasında da devam ediyor. Işıltı kullanımları ve işlemeler devam ediyor. 2018 trendlerinde pelerinler de gelinlikleri sarmalıyor. Pelerinlerde yoğun işlemeler genelde kapalı yerlerde yapılan düğünlerde sıklıkla tercih edilirken, kır düğünleri ve açık alanlar için tül pelerinler ön plana çıkıyor. Tüyler ve üç boyutlu aplike çiçeklerin birlikteliği, romantik gelinlerin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.”

Renkli Ayakkabı

Özellikle aksesuarlarda, klişelerin yıkılmaya başladığını belirten Kaprol açıklıyor: “Minik bir örnek vermek gerekirse, eskiden klasik beyaz gelin ayakkabıları vardı. Bu da zaman içerisinde değişime uğradı, artık renkli ayakkabılar gelinlerin tercihleri arasında sıkça yer alıyor. Bir sonraki aşama da ise gelin babetleri, terlikleri ve spor ayakkabılar oluyor."

Meghan Markle’ın gelinliği ve yaşam duruşunun 2018’den itibaren tüm gelin adaylarının tarzını değiştirecek özellikler barındırdığına dikkat çeken Kaprol, "Beyaz atlı prensini bulan tüm gelin adayları, kendileri olmaktan vazgeçmeyecekleri bir duruş sergileyecek. " diyor.

Meghan Markle’ın gelinleriyiz

Romantizm, gelinlikte bütün zamanların modası.