Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Online perakende devi Amazon’un New York’ta 25 bin kişinin çalışacağı bir merkez kuracak olması şehirde infial yarattı. New Yorklular, “Emlak fiyatları yükselecek, trafik artacak” diye sokaklara çıktı.

New York’un bugünlerde en sıcak gündemi Amazon. Online perakende devi Amazon yeni merkezi için New York’ta karar kıldı. New York’un Queens bölgesindeki Long Island City’de kurulacak ikinci genel merkezde tam 25 bin insan çalışacak. Üstelik büyük çoğunluğu yüksek maaşlarla. Şirket, her bir çalışana yılda ortalama 150 bin dolar maaş ödeyecek. İnsan bir teşekkür eder değil mi? Bırakın teşekkür etmeyi New Yorklular kazan kaldırdı, ‘İstemezük’ diye. Neymiş, Amazon’a teşvik verilmiş, fazla kalabalık yapacakmış, trafiği artıracakmış…

Haberin Devamı

Sokağa çıktılar

Amerika’da yaşayan ödüllü 40 yaş altı başarılı iş insanlarından Zach Erdem ile gittiğim Queens bölgesinde esnafla konuştum, Amazon’u kesinlikle istemiyorlar, gerekçeleri:

- Semt zaten tıklım tıklım, zaten yeterince hizmet veremeyen metro kalabalıklaşacak, yaşam kalitesi düşecek. Amazon’un siparişlerini taşıyan binlerce kamyon trafiği felç edecek.

- Manhattan’da oturma gücümüz olmadığı için bu bölgedeyiz. Şimdiden kira fiyatları yükseldi.

- Sağlık hizmetleri, okullar yetersiz kalacak gibi birçok sebeple Amazon’un bölgeye gelmesini sabah akşam protesto ediyorlar.

Long Island City’nin neredeyse her noktasında; otobüs durakları, duvarlar, metro girişlerinde ‘AmazNO’ sloganı asılı. 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kişisi olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos tepkilerin odağında.

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

New Yorklular ellerinde pankartları, Amazon’u protesto ediyor.

2.5 milyar $'lık yatırım

Long Island City’ye birlikte gittiğim, vizyonunu örnek aldığı Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in izinden giderek yeme içme sektörüne yatırım yapan Zach Erdem, işadamı mantığı ile Amazon’un bir kenti nasıl ihya ettiğini şöyle anlatıyor:

“Amazon’un ilk genel merkezi Seattle’da açıldı. Şehrin haritadaki yerini bilmezdik. Şimdi ise Seattle Amerika’nın üçüncü en pahalı gayrimenkullerinin olduğu
bölgesi. Amazon’un popülerliği arttıkça, son beş yılda Seattle’da ev fiyatlarındaki artış yüzde 70’leri buldu. Amazon, Long Island City’de yapacağı ikinci ana merkezi için bir çok satın alma yapacak. Bu da gayrimenkul fiyatlarını şimdiden artırdı. Şirketi yeni merkez için 2.5 milyar dolar yatırım yapacak. New York Belediyesi, bu projeyi derhal başlatmak istiyor ve Amazon’a büyük teşvikler sağladı. 25 bin kişiye iş imkânı sağlayacak projeden bu nedenle geri dönüş yok gibi görünüyor.’’

Haberin Devamı

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

Türkler istiyor

Birçok şehrin yerel yönetimi kendi bölgelerinde merkez açması için Amazon’a ne imkânlar sundu. Düşünün 25 bin insan iş bulacak, restoranlar, mağazalar başta olmak üzere bölge olacak ihya olacak.

Bu nedenle Long Island City ve aralarında Astoria bölgesinde yaşayan Türklerin de olduğu bölge esnafı ise halkın aksine yatırıma sıcak bakıyor. Bölgenin ekonomisi canlanacağı için paralı Amazon çalışanlarının işe başlamasını dört gözle bekliyor.

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

Vitrinler tam selfie'lik

Haberin Devamı

Amerika’da, özellikle New York’ta Noel ve yılbaşı süslemeleri bir olay. Damlayan ışıklandırmalı ağaçlar mı istersiniz, 50 bin ampulün aydınlattığı Rockefeller Center’ın önündeki geleneksel yılbaşı ağacını mı, yoksa her biri usta bir sanatçının elinden çıkmış gibi güzel mağaza vitrinlerini mi? Lüks alışveriş mabedi Bergdorf Goodman’in, Saks Fifth Avenue’nun önünde yüzlerce turist vitrin dekorasyonuyla selfie çekiyor. Gucci, Hermes, Louis Vuitton’un vitrinini kutsal bir mekana bakar gibi seyrediyor. Tüm mağazaların vitrinleri caddeler sanatsal bir şölen gibi.

Manhattan ışıl ışıl... Yılbaşı süslemeleri şehrin gerdanlığı gibi. Mağazalar yıllık alışveriş cirolarının yüzde 20’sini bu dönemde yapıyor. Yılbaşı atmosferi için şehre gelen yabancılar bol bol selfie çekiyor. Noel öncesi tüketiciye sunulan indirimlerinde etkisiyle şehre tatile gelen yabancıların çılgın alışverişleriyle özellikle Fifth Avenue ve Madisson’daki lüks mağazalar ihya oluyor.

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

Mağaza vitrinleri tasarımcı elinden çıkmış. Caddeler modern sanat müzesine dönmüş durumda...

Madalyalı Türk girişimci Erdem yatırıma doymuyor

Amerika’da yeme içme alanında, Nusret’ten sonra en çok konuşulan ikinci Türk olan Zach Erdem ile bir çok yere gittik. New York’un yazlık bölgesi Hampton’da Hollywood ünlülerinin ve zengin Newyorker’ların akın ettiği 75 Main, Summer House gibi mekânların sahibi.

Hampton’da iki restoran, iki gece kulübü ve bir oteli var. 40 yaş altı başarılı iş adamı ödülünü alan Zach Erdem’e şehre yaptığı katkılardan dolayı New York polisi de madalya vermiş. Bu madalya sayesinde arabasını bir çok noktada ayrıcalıklı olarak park edebiliyor. Şimdi de New York 42. caddeye Manhattan’ın eğlence hayatında önemli bir yer tutması beklenen özel bir gece kulübü açıyor. Yurt dışında hele böyle sıfırdan gelip Amerikan rüyasını gerçekleştirerek başarılı olan Türklere alkışımız büyük. Yanında 350 kişinin çalıştığı genç girişimci Zach Erdem’e yolun açık olsun diyorum.

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

Dünyanın başkentinde son trendler

En popüler televizyon programı: Game Of Thrones.

Çevre: Plastik pipetin deniz kaplumbağaları üzerindeki etkileri tartışılıyor. Bir çok şirket kâğıt pipetler kullanmaya başlamış.

Gündem: Marihuanayı tartışıyorlar. Amerika’nın bazı bölgelerinde olduğu gibi New York’ta da kullanımının yasal olmasını isteyen bir kesim var.

Espri: New Yorklular bugünlerde kızdıkları, kendilerini canından bezdiren insanlara, “Hapse gireyim de senden kurtulayım’’ diyorlar. Replik, Trump’un avukatı Michael Cohen’den alınma. Cohen, 3 yıl hapse mahkûm edilirken, “İlk defa huzurlu bir şekilde yaşıyorum. Trump’ın baskısından ve yalanlarından uzaklaştım’’ demiş.

Jack Scalia ‘Me too’ destekçisi

New York’ta her buluşmamızda İstanbul’a davet ettiğim ünlü Hollywood aktörü Jack Scalia ile yemek yedik. Genç oyuncu Eglentina Zingg’in de bulunduğu yemekte yine bayıldığım anılarını anlatmasına yol açacak sorular sordum. Elizabeth Taylor gibi dönemin en güzel kadınlarıyla dost olan ve yakışıklılığı dillere destan Jack Scalia rol aldığı filmlerde birlikte oynadığı hiçbir kadın oyuncu ile birlikte olmamış. “Bunu profesyonel bulmazdım’’ diyor. Bir insan bu kadar mı güzel yaş alır. Manhattan’ın trendi restoranlarından Omars’da genç kızlar gelip sürekli fotoğraf çektirdi. 68 yaşındaki oyuncu rol aldığı Dallas dizisinde kadınların gönlünü fethettiği yakışıklılığından gram kaybetmemiş. Aradan yıllar geçse de ünlü TV yıldızı Jack Scalia’nın T-Force, Acf Of War, Ground Zero gibi filmleri hâlâ hafızalarda.

NEW YORKTA AMAZON İSYANI

Jack Scalia ve Egglentina Zingg ile “Ne olacak bu Hollywood’un hali” sohbeti yaptık.