Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Olimpik Kızlar: 1 Eşitsizlik: 0

2020 Tokyo Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek olan Meryem Bekmez, Yasemin Adar, Tutya Yılmaz, İlke Özyüksel ve İrem Yaman’ın hemcinslerine bir mesajı var: Biz yaptık, siz de yapabilirsiniz

Yıl1936, ilk milli kadın sporcularımız Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni, Atatürk’ün emriyle Berlin Olimpiyatları’na katılıyorlar. Çambel, daha sonra Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olarak adını dünyaya duyuracaktır. Olimpiyatlara katılan ilk kadın sporcular olarak Berlin Olimpiyatları’nda ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar. Dünyaya vicdan dersi vererek üstelik. Adolf Hitler, Berlin Olimpiyatları’nı büyük bir piar çalışmasına çevirmeye kalkışıyor. Her ülke sporcusuyla el sıkışarak dünya basınına pozlar veriyor. Oyununa gelmeyen iki sporcu var sadece; Halet ve Suat... “Bir faşistin elini sıkmayız” diyerek randevu saatinde Hitler ile görüşmeyi red ediyorlar.

Haberin Devamı

Halet Çambel’i, kendisini şahsen tanıyan Prof. Dr. Esra Ekmekçi’den dinlemiş, Türkiye’ye kazandırdığı değerleri anlamak için Adana’ya gitmiştim.

Rahmetli Çambel, Olimpiyat Oyunları’nda ülkemiz kadınlarının da başarıyla mücadele edebileceğini, genç kızlara olimpiyat hayalleri kurabileceklerini aşılayan, teşvik eden isimdi. İlk onun taşıdığı olimpiyat meşalesi emin ellerde...

ING Türkiye’nin, Olimpik Kızlara Destek Projesi toplantısında tanıdığım Meryem Bekmez, Yasemin Adar, Tutya Yılmaz, İlke Özyüksel ve İrem Yaman o meşaleyi çok yükseklere taşıdı. Avrupa ve Dünya şampiyonalarında altın madalyaları ülkemize taşıdılar. Şimdi de dünyanın merakla beklediği 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecekler...

BAŞARIYA DOYMADILAR

Milli sporcu kızlarımızın dünya çapındaki başarıları hepimizin malumu. Ancak Diyarbakırlı Meryem Bekmez başta olmak üzere nasıl zorlu koşullarda, imkansızlıkları aşarak madalyalara uzandıklarını dünkü sohbetimizde öğrendim. Meryem Bekmez henüz 18 yaşında. Çocukluk yıllarında Diyarbakır’ın merkezini bile görmemiş. 12 yaşında spora başlamış. Başlayış o başlayış. Arkasından sıra sıra şampiyonluklar gelmiş. Şimdi değil Diyarbakır, dünyayı karış karış dolaşıyor.

Haberin Devamı

Hedefi Tokyo’da olimpiyat madalyasını kazanmak.

İlke Özyüksel Türkiye’yi modern pentatlonla tanışıran isim. İlk antramanını kot pantolonu ve annesinin spor ayakkabısıyla yapıyor. Ama sonrasında ilk girdiği yarışta Türkiye şampiyonu oluyor.

Pentatlona yönelen İlke, bu alanda antrenör olmadığı için sporu bırakacak noktaya geliyor. Ancak yılmıyor, eğitim almak için Macaristan’a gidiyor. Macaristan’da o kadar başarılı oluyor ki federasyon başarılı olması için değil, olmaması için çaba sarf etmeye başlıyor. Ve ilke Türkiye’ye dönüyor. Deli gibi çalışıyor. Avrupa ve dünya şampiyonalarında madalyaları topluyor. Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil eden ilk pentatloncu olan İlke’nin en büyük hedefi Tokyo’da olimpiyat madalyasını kazanarak, babasına ithaf etmek.

Tribün değil saha

ING Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay, kadın rol modellerin desteklenmesi ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçleneceğini belirterek, “Onlar kadının yerinin ‘tribün’ değil, ‘saha’ olduğunu bizlere kanıtlıyorlar” dedi. TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ise Türk sporuna katkı sunacak tüm faaliyetleri ve paydaşlarıyla yürüttükleri projelerle cinsiyet eşitliğini gözettiklerini söyledi. Projede olimpiyatlara hazırlanan Tutya Yılmaz (jimnastik), Eda Tuğsuz (atletizm), Yasemin Adar (güreş), İlke Özyüksel (modern pentatlon), Yasemin Anagöz (okçuluk), İrem Yaman (tekvando), Meryem Bekmez (atletizm) ve Nazlı Çağla Dönertaş (yelken) yer alıyor.

Haberin Devamı

ING Türkiye destekliyor

Güreşten tekvandoya, atletizmden jimnastiğe, okçuluktan yelkenciliğe kadar birçok alanda madalyaya sahip Türkiye’nin gururu sporcu kızları, Tokyo 2020 Olimpiyatları yolunda ilerliyor. Uluslararası arenada Türk bayrağını dalgalandıran 8 kadın sporcu, Tokyo yolunda madalya hedefine ilerlerlerken toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için de önemli bir destek aldı. ING Türkiye, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) işbirliği ile hayata geçirdiği ‘ING Olimpik Kızlara Destek Projesi’yle 8 kadın sporcunun resmi sponsorluğunu üstlendi.

Olimpik Kızlar: 1 Eşitsizlik: 0

Tabuları yıktılar

1991 doğumlu Yasemin Adar, spora, beden eğitimi olup, işe eşofmanla gelebilmek için başlamış. 4 aylık çalışmayla güreşte Türkiye ikincisi olmayı başarmış. Arkasından da milli takıma girmiş.

4 kez üst üste Avrupa Şampiyonu olan Yasemin, 2017’de de dünya şampiyonu ilk kadın Türk güreşçi oldu. Yasemin, güreşin erkek sporu olarak algılandığını düşünen kadınlara rol modeli olabilmek için Tokyo’dan madalyayla dönmek istiyor. Bu hikayeler, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil edecek 8 başarılı kadın sporcudan üçüne ait. Türkiye’ye şampiyonluklara doyuran 8 harika kadının ortak özelliği ise yılmadan, pes etmeden çalışmaya devam etmeleri. Şimdi onların tek amacı Tokyo’dan olimpiyat madalyalarıyla dönerek, kız çocuklara, genç kızlara spora yönelmeleri konusunda ilham vermek, “Ben yaptım, siz de yapabilirsiniz” demek.

O madalya gelecek

2 kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın tekvandocu İrem Yaman, “2020 bizim için çok önemli. Çocukluğumdan beri Türk tekvandosunun tek eksik madalyası. Bunu gerçekleştirmek istiyorum. 10 yılda pes etseydim, bunların hiçbirini yaşamamış olacaktım. Engeller karşısında umutsuzluğa düşersem hemcinslerime ihanet etmiş olurum” diyor.

Bebeklikten sporcu

2000 doğumlu Tutya Yılmaz olimpiyatlara giden hikayesini şöyle anlattı: “Çocukken o kadar yaramazmışım ki ailem beni spor yönlendirmek istemiş ve beni 3 yaşında jimnastik salonuna götürmüşler, altımda bezim olduğu için almamışlar. 1 yıl sonra yeniden götürdüklerinde ben gitmek istememişim, her gün ağlıyormuşum. Annemle babam pes etmek üzereyken, her girdiğim jimnastik dersinde bana bir Barbie bebek alacaklarını söylemişler. Gerçekten de aldılar ve hâlâ duruyor.”