Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ülkeler ara-sında çeşitli siyasal gerginliklerin yaşandığı, yeni yatırımlar acaba gelir mi, gelmez mi endişesinin baş göstermeye başladığı ekonomi çevrelerine müjdeyi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Expo Astana’daki Türkiye pavyonunu ziyareti sırasında verdi. Zeybekci, Türkiye’de üretim yapan mevcut otomobil firmalarıyla, iki yeni modeli sadece Türkiye’de üretmeleri için görüşmeler yürüttüklerini açıkladı. Bakan Zeybekci görüşmelerin sonbaharda netleşeceğini ve bu modelin Türkiye’de üretilmeye karar verilmesi halinde bu firmalara teşvik verileceğini söyledi. Bilindiği gibi, otomotiv piyasasında yeni modellerin üretimine ev sahipliği yapmak, üretici ülkeler açısından her zaman bir yarış konusu. Çünkü yeni bir modelin bir ülkede üretilmesi ülkeye yabancı yatırımın girmesiyle eşdeğer. Yeni bir otomotiv modeli için mevcut fabrikada sıfırdan bir bant kuruluyor, istihdam artıyor.

Haberin Devamı

Otomobilde iki yeni model pazarlığı

Petrokimya’ya süper teşvik

Zeybekci, petrokimya ve türev ürünlerine yönelik süper teşvik verilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünün de altını çizdi. Bir soru üzerine yabancı firma temsilcilerinin OHAL sürecine yönelik rahatsızlıklarını iletmediklerini ancak OHAL’in kendisini çok rahatsız ettiğini vurgulayan Zeybekci, “Türkiye bir an önce sebeplerini ve gerekliliklerini ortadan kaldırarak OHAL’i sonlandırmalı. Bu konuda zaman vermek ne kadar doğrudur bilmem ama bana kalsa gerekliliklerin ortadan kalkması kaydı ve şartıyla OHAL bir daha uzatılmamalı ancak durumu 1-2 ay daha görmek lazım” dedi.

Otomobilde iki yeni model pazarlığı

Günde 16 bin kişi

Dünya enerji politikalarına yön veren Kazakistan’da gerçekleşen Expo 2017 Astana’nın teması temiz enerji. Zeybekci, Türkiye’nin bu önemli uluslararası etkinlikte çok iddialı bir pavyonla yer aldığını söyledi. Bakan ile birlikte ziyaret ettik, gerçekten çok iddialı, Türkiye’nin gücünü ve enerjisini yansıtan bir pavyon olmuş. Zeybekci, Türk pavyonu ziyareti ve Türk Milli Günü etkinliklerinde çok memnundu. Bunu da her fırsatta dile getirdi. Türkiye standının oluşumuna şekil veren felsefeyi şu sözlerle anlattı: “Türkiye, bölgesel enerji ticaretinin merkezi olmuş bölgesel bir güç. Türkiye pavyonunu da bu bakış açısıyla inşa ettik. Astana’ya ‘Sürdürülebilir Enerji İçin Küresel Sinerji’ alt temasıyla iştirak ettik. Bu sinerji mesajının altında paylaşım, eşitlik, huzur ve barış teması var.”

Haberin Devamı

Yüzde yüz Türk!

Türkiye pavyonunun konsept mimari tasarım ve uygulamalarını yapan Dream Desing Factory’nin Başkanı Esra Ekmekçi pavyonu günde 16 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Nitekim biz oradayken pavyona girişler kısa molalar verilerek yapıldı.

Kazak gençlerin, Bakan’ın da büyük beğeniyle gezdiği, sürdürülebilir enerji için buradayım mesajını veren dokunmatik ekrana ilgisi büyüktü. Ekrana dokunduğunuzda fotoğrafınız çekiliyor ve mesajınız tüm sosyal medya hesaplarınıza gönderiliyor. M.Ö. 12’lerde kullanılan teknolojinin bugün hâlâ geçerli olduğunu gösteren Hitit Barajı da fuarda sergileniyor.

Esra Ekmekçi, fuarda sergilenen ve büyük ilgi çeken, Piri Reis’in 16. yy’da çizdiği haritada yer alan enerji ızgaraları ve Antarktika’nın kara parçası olarak yer almasının hem denizcilik hem de bilimsel açıdan gizemini koruduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dizilerin gücü

İçerik, konsept, mimari tasarım ve üretim olarak yüzde 100 Türk yapımı olan sergi haberlerde en çok yer alan mekân olurken, Kazak şarkıcıları mekânda özel izinle klip çekimi yapmışlar! Türkiye’nin kendisine yakışan nitelikte bir ülke pavyonuyla Expo’da yer almış olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Zeybekci, sergiyi iki ayda 600 bin kişinin gezdiğini hatırlattı.

Anadolu Ateşi’nin gösterisi sonrasında sanatçı Buray çıktı sahneye. Sanatçı Kazakistan’da Tarkan popülaritesinde. Konserde ellerinde Türk bayraklarıyla dans eden Kazak gençler sanatçıyı ‘Çilek Kokusu’ dizisinden tanıdıklarını söyledi. Kazaklar, ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinin oyuncularına da büyük ilgi gösterdi. Kazaklar, Expo için inanılmaz bir mekân yaratmışlar. Fuarın girişinde yer alan, içinde 400 farklı camın yer aldığı, Sembol İnşaat’ın yaptığı, ‘Cam Küre’ tek başına 500 milyon dolara mal olmuş!