Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Körfez’in incisi, Katar’ın başkenti Doha’da bir haftaya yayılan ‘Türk Kültür Günleri’ haftası büyük ilgi gördü. Türk yemekleri, ebru sanatı, sergiler şehrin belli yerlerindeki aktivitelerle Katarlılarla buluştu.

Türkiye’yi yurtdışında tanıtmak, kültürel diplomasi faaliyetleri yürütmek, Türkçe

Türkiye’yi yurtdışında ‘Yunus Emre’ tanıtıyor
öğretmek misyonu üstlenen Yunus Emre Enstitüsü’nün davetlisi olarak katıldık programa. Yunus Emre Enstitüsü’nün Başkanı Şeref Ateş ile Doha’da buluştuk.

Haberin Devamı

Malum, kendisi ve başkanlığını üstlendiği kurum FETÖ’nün hedefinde. Aslında hedef haline gelmeleri, daha 2014’te, Balkanlarda ilk Türkçe öğretmeye başladıkları dönemde olmuş. Buluşmamızda, başkanlığını yürüttüğü kurum hakkında bizi bilgilendiren Ateş, 2009’da Ankara’da açılan merkezin kamu vakfı statüsünde olduğunu söyledi.

Ateş, “Yunus Emre Enstitüsü, Batılıların 50-100 yıldır, Goethe Enstitüsü ve British Council gibi kurumlarla yaptığı kültürel diplomasi faaliyetlerini gerçekleştirmek için kuruldu. Vakfın icra organı da Yunus Emre Enstitüsü. Faaliyetleri yurtdışında olduğu için, öncelikle kültür merkezleri kuruldu” diyor.

Avrupa ülkelerinde lobi

Ateş, merkezin 2013’ten itibaren Viyana, Avrupa, Almanya, Fransa, Japonya, Malezya ve Amerika’da açıldığını söyleyerek, “Brezilya’da da açılmak üzere. Pakistan’da iki merkez birden açılacak. Bu merkezlerin temel amacı, Türkiye’yi tanıtmak. Türk dilini ve kültürünü tanıtarak, Türkiye ve dünyanın argümanlarını yakın hale getirmek. Bunları anlatırken kültür diplomasisini kullanıyor” bilgisini paylaştı. Merkezin 40 ülkede faaliyet gösterdiğine işaret eden Ateş, bu merkezler vasıtasıyla, Türkçe kursları, kültür sanat faaliyetleri yürütüldüğünü, yapılan çalışmaların asıl amacının ise Türkiye’ye yakın insanların sayasını artırmak olduğunu söyledi.

Türkiye’yi yurtdışında ‘Yunus Emre’ tanıtıyor

Japonya’ya mehteran takımı

Her ülkenin kültürüne ve geçmişine uygun çalışma yaptıklarını aktaran Ateş, Balkanlar’da özellikle Türkçe öğrenme faaliyetinin yoğun olduğuna dikkat çekti. Balkanlar’da başlatılan ‘Tercihim Türkiye’ projesi 5 yıldır sürüyor. Şu anda sadece Bosna

Türkiye’yi yurtdışında ‘Yunus Emre’ tanıtıyor
Hersek’te orta dereceli okullarda 10 binden fazla öğrenci Türkçe öğreniyor. Avrupa ülkelerinde akademik ve sanatsal iş birlikleri yaptıklarını sözlerine ekleyen Ateş, detayları şöyle paylaştı: “Japonya’ya Genelkurmay’dan bir mehteran takımı gitti. Tokyo’da mehteran gösterisi yaptılar. Japonlar bunu çok sevmiş. Genelkurmay’la anlaştık, 2 haftada bir, bir kişi Tokyo’ya gidip enstrümanın kullanımını öğretiyor. Japonya’da bir yıl içerisinde mehteran takımı oluşturuyoruz.”

Haberin Devamı

FETÖ temizliğini 2014’te yaptık

Ateş, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine de değinerek şu bilgileri paylaştı: “16 Temmuz sabahı bütün kültür merkezlerine, darbenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı illegal ve FETÖ taraftarlarınca yapıldığını anlatan İngilizce metinler gönderdik. 45 merkezde bunu yaptık. Bu, merkezlerimizin kritik bir zamanda ne tür işler yapabileceğini de gösterdi. 16’sında ilk müdahale eden kurum bizdik” ifadesini kullandı.

Türkiye’yi yurtdışında ‘Yunus Emre’ tanıtıyor


Ateş, enstitüde görev alanların, bulundukları ülkedeki kanaat önderleri, üniversite hocaları ve öğrencilerle iletişim halinde olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı: “Yunus Emre Enstitü’sünün temel işlevi, bir gün kritik bir an geldiğinde bu iletişim ağını kullanabilmek ve Türkiye lehine argümanları insanlara ulaştırmak. 16’sında böyle bir bilgilendirmeyi kullandık. 17’sinde FETÖ terör örgütü lideri Fetullah Gülen bizi suçladı. O kadar çok kızdırmışız ki kendince bizi aşağılayarak ‘Yunus Emre diye bir enstitü kurdular. Fakat başarılı olamıyorlar. O kadar iş yapıyorlar’ dedi. FETÖ, özellikle halkı Müslüman olan ülkelerde, olumlu Türkiye algısını kullanarak faaliyet gösterdi. Bu nedenle enstitü daha kurulurken rahatsız oldular. Diğer kurumlar 15 Temmuz’dan sonra kendine çekidüzen verdi. Biz 2014’te, 17 Aralık hadisesinden hemen sonra kadromuzu değiştirdik.”