MÜZİK DÜNYASINDA SONBAHAR

19 Eylül 2015

Deniz Seki’nin özlemle hatırladığım şarkısında dediği gibi “Bu şehre sohbahar geldi.” Müzik dünyamızda da güzel haberlerle üzücü gelişmeleri bir arada yaşıyoruz. Bir yandan yeni sezona buruk ‘Merhaba’ diyen kışlık mekanlarımız, bir yandan yaşadığımız zor günler nedeniyle iptal edilen konserler ve etkinlikler...

Mesela CRR, ekim ayında yapılacak bütün etkinliklerin terör olayları nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

Heyecanla beklediğim Marianne Faithfull’la beraber Monica Molina, Esperanza Spalding gibi efsaneleri yeniden izlemek şimdilik başka bahara kaldı. Aynı gerekçeyle bu hafta Kıbrıs’taki bütün otel ve casinolar da bayram konserlerini iptal ettiklerini açıkladı. Cengiz Semercioğlu bu ortak iptal nedeninin genel tasarruf tedbiri olabileceğini, Esin Övet de Kıbrıs’ın eski şaşalı günlerinin geride kaldığını yazdı. Popüler sanatçılarımız için ciddi bir ek gelir kaynağıydı Kıbrıs. Bu iptaller kalıcı olmaz diyor, konuyla ilgili detaylı araştırmayı Kıbrıs temsilcimiz Sefa Karahasan’a bırakıyorum.

Haklı hassasiyet

Birçok müzisyen yaşadığımız zor günlerle ilgili hassasiyetlerini sosyal medyadan paylaşmaya devam ederken, bir yandan da müziğin sadece eğlence olmadığını; bu

Yazının Devamı

ZOR ZAMANLARDA EL ELE TUTUŞMAK

12 Eylül 2015

Çok zor bir haftayı geride bıraktık. Dağlıca ve Iğdır’da peş peşe şehit edilen asker ve polislerimiz hepimizi ağır yaraladı. Terör her geçen gün gencecik canları almaya, ocakları söndürmeye, geleceğin umut dolu hayallerini yakıp kül etmeye devam ediyor. Böyle zamanlarda söylenecek her söz anlamsız kalıyor. Hiçbir şey bu acıları hafifletemiyor.

‘Şimdi ölmek istemem…’

Kaybettiğimiz o pırıl pırıl, kocaman yürekli çocuk yüzlere bakarken Teoman’ın 2009’da yine böyle zor günler sonrasında yazdığı, bir askerin gözünden savaşı anlatan ‘Çoban Yıldızı’ şarkısını hatırladım. O şarkıda henüz hayatın güzellikleriyle tanışamadan, hayatı hayat yapan, anlamlı kılan, en insani, en doğal ihtiyaçlarını yaşayamadan ölmek istemeyen o genç adamı sessiz bir çığlıkla haykırmıştı dünyaya Teoman: ‘‘Yüzme bilmeden daha / Deniz görmeden / Hiç güneşte yanmadan / Bir kalbi sarmadan / Aşkı tatmadan / Hiç sevişmeden daha / Hiç gülmeden / Şimdi ölmek istemem…‘ diyordu.

‘Çoban Yıldızı’ndan sonra Sezen Aksu’nun yine o günlerde yazdığı ‘Memet’in ateşi bir daha yaktı kalbimi. ‘Memet, bir türlü gitmiyor gözün, gözümden / Hiç büyümemişsin tanıdım, çocuk yüzünden / Kan geldi kederden, can özümden / Sen anacığını düşün

Yazının Devamı

BiZE DAHA iYi GÜLŞEN LAZIM

5 Eylül 2015

Gülşen’i tam iki yıl önce yine Harbiye Açıkhava’da izlememiş olsaydım, bu son konserine iyi diyebilirdim. Ama o konserle Türkiye’de çıtayı bu kadar yükseltip “Bizde de dünya standartlarına yakın işler yapılabiliyormuş” dedirtince; haliyle en az o kadar iyisini bekliyor insan. Kötü müydü? Hayır, birçoklarıyla kıyaslayınca hâlâ iyi sayılırdı. Ama ben onu başkalarıyla değil kendisiyle masaya yatırıyorum.

Bütün gözler onun üzerindeyken…
Elbette Gülşen’le ilgili beklentilerimi bu kadar yükselten yalnızca iki yıl önceki konseri değil. Özellikle Ozan Çolakoğlu’yla çalışmaya başladığı 2009 tarihli ‘Önsöz’ albümünden bugüne; yaptığı her şarkı ve albümle ‘açık ara’ öne geçen, altı yılda 20’ye yakın hit çıkaran, kendini adeta yeniden yaratan bir pop stardan söz ediyoruz.
Gülşen, bir yandan Ajda Pekkan’dan Bülent Ersoy’a, Mustafa Sandal’dan Murat Boz ve Dalkılıç’a hit şarkılar yazıp sektörü bir şarkı yazarı olarak da besleyip büyütsün, son albümü ‘Bangır Bangır’la bu yaza hem şarkılarıyla hem video klipleriyle imzasını atsın, üstelik bir de iki yıl önceki konseriyle; dansından şovuna dudak uçuklatmış olsun, sonra gelsin bizden daha azıyla yetinmemizi istesin.

Aslında

Yazının Devamı

YAZA ÇESME’DE SOUNDGARDEN’LA VEDA

3 Eylül 2015

Yavaş yavaş kabul etmek zorundayız. Bir yaz daha bitiyor. Artık son denize bırakılan hevesler, Instagram’a konan son güneşli, denizli selfie’ler, denize karşı son gün batımları bunlar. Ve elbette denize sıfır son konserler, festivaller...

Hafta sonu ben de yaza afilli bir veda için Babylon Çeşme’deki Soundgarden Festivali’ndeydim. Bu festivale ilk kez birkaç yıl önce Teoman’ın veda konseri için gelmiştim. Bir yaz akşam üzeri Teoman duygusal bir mektup yazıp çat diye müziği bırakınca, önceden anlaşmış olduğu tek konser kalmıştı elimizde. İşte o zaman tanışmıştık bu şahane festivalle.

Teoman birkaç zaman sonra müziğe döndü, Çeşme’deki Soundgarden Festivali de yıllar içinde aldı yürüdü. Bu yıl Doritos’un ev sahipliğinde daha da serpilip güzelleştiğine şahit olduğumuz organizasyona yine ilgi büyüktü. Sattas’tan Kabus Kerim’e, Riff Cohen’den Ceza’ya pek eğlenceli bir kadroyu buluşturan tek günlük festival, bünyeye yazın son parmak balını çalıp bizi tatlı yaz hatıralarımızla baş başa bırakıverdi. Farklı tarzlarda işlerinin ehli DJ’lerin performanslarıyla kısık ateşte pişmeye başlayan festival, Türkiye’nin en eğlenceli reggae grubu Sattas’ın performansıyla güneşe teslim gövdeleri ayağa

Yazının Devamı

GAZİNO GÜNLERİ ÇOK GÖRKEMLİYDİ

1 Eylül 2015

4 - 5 Eylül’de ‘Yeni Bi Fest’ kapsamında aynı sahneyi paylaşacak olan Emel Sayın ve Selami Şahin’le dostlukları ve müzik çalışmaları üzerine konuştuk

Aslında birkaç yıldır gazino temalı konserler yapılıyor. Emel Sayın ve Selami Şahin daha önce ayrı ayrı bu özel konseptli gecelerde sahne almıştı. Ama bu kez, iki büyük yorumcu ‘Yeni Bi Fest’ kapsamında aynı sahnede buluşmaya hazırlanıyor. 4 ve 5 Eylül’de Maçka Küçükçiftlik Park’ta üst üste 2 gece sahne alacak ikiliyle Hilton’da buluştuk. Güzel bir yaz gününde söze geçmişin ihtişamlı gazinolarından girdik, ‘Yeni Bi Fest’ten çıktık. Albümlerinde birçok Selami Şahin bestesi seslendiren Emel Sayın’a röportajımız sırasında Şahin’den sürpriz bir proje teklifi de geldi.

‘Yeni Bi Fest’ ile gazino yıllarına geri dönme fikri bizi heyecanlandırdı. Sizde nasıl duygular uyandırdı?
Emel Sayın: Gerçekten ben de heyecanlanıyorum. Ben daha önce de katılmıştım bu festivale. O gazino ortamını yaklaşık olarak yeniden yaşamak çok güzel. Bu programda da sevgili Selami ile yine o havaya gireceğiz inşallah.
Selami Şahin: Emel Hanım benim en eskimeyen dostum. Beraber çok çalıştık, benim birçok şarkımı okudu. Onun ismini duyunca,

Yazının Devamı

TARKAN NEREYE GİDİYOR?

29 Ağustos 2015

Harbiye Açıkhava’da yine Tarkan zamanları başladı. Müzik sektörünün zorda olduğu bu dönemde Tarkan’ın üst üste 10 konser veriyor olması önemli. İlk konser gecesinden itibaren de sosyal medya Tarkan şöyle şahane, böyle muhteşem diye yıkılıyor. Aslında ben de ilk konserini izleyip yine büyük ihtimalle Tarkan’a hayran kalıp başarısının sırrı üzerine yazarım diye hayal ediyordum. İlk yıllardan beri konserlerinin düzenli takipçisi olarak ona güvenim yine tamdı. Onu ayrı bir yere koyup çok değerli bulan, pamuklara sarılıp korunması gerektiğini düşünen ben;bu konserlerde biraz hayal kırıklığına uğradım. Tarkan’ın bir süredir yerinde saydığını fark ettim. Kendi zirvesinden aşağı düşmüyor, yerini koruyor ama ileriye de gitmiyor.

Tarkan’ın sahne performansının övülecek birçok yönü var. Evet Tarkan hâlâ sahnede çok iyi. Yine herkesi kendinden geçiriyor, o büyülü enerjisiyle bütün zincirlerimizi kırıyor, ruhlarımızı özgür bırakmamızı sağlıyor. Ama bir süredir konserleri; çok sevdiğimiz bir filmi arada özleyip tekrar tekrar izlemeye benziyor.

Acilen yeni şarkılara ihtiyaç var

Yeni albümle ilgili ilk detayları bir süre önce yazmış, Tarkan’ın yine çok titizlendiğini, albümün biraz gecikeceğini

Yazının Devamı

ZEYTİNLİ’DE BU FESTİVAL UNUTULMAZ

23 Ağustos 2015

Türk rock müzik tarihinin en önemli müzisyen ve gruplarını buluşturan Zeytinli Rock Festivali, büyük izdihamla başladı. Zeytinli’den adımımızı atar atmaz sokakların her köşesini kuşatan heyecanlı, genç ve tutkulu müzikseverlerle karşılaştık. Kaldırımlarda avaz avaz söylenen şarkılar, midyeciden köfteciye birçok sokak satıcısının önünde oluşan uzun kuyruklar, göğe yükselen farklı koku ve dumanlarla Zeytinli, çoktan kendini rock müziğin enerjisine teslim etmiş görünüyordu.

Migros’un içerisindeki kalabalığı görseniz, herhalde içeride her şeyi bedava dağıtıyorlar diye düşünürdünüz. Yetkililerden aldığımız rakamlara göre, festival alanında 11 bin kampçı olmak üzere 20 bin kişi vardı.

Sahnede tutkulu performanslar

Festival, yazar Tuna Kiremitçi’nin solisti olduğu Atlas grubunun performansıyla başladı. Kiremitçi’nin yazarlığı kadar sahnesi de çok karizmatikti. Atlas’tan sonra son yılların en iyi gruplarından Gece, festivalcilerin ateşini daha da yükseltti.

Türkiye’nin en iyi şarkı yazarlarından Aylin Aslım, sahnede beyaz elbisesiyle asi bir kuğu gibi görünüyordu. Aslım’ın sadece şarkı söyleyerek nefes alabildiğini o gece bir kez daha anladım. Keza Feridun Düzağaç da benzer bir etki yarattı

Yazının Devamı

DÜNYA STARINA HASRET BİR YAZ

22 Ağustos 2015

Geçen yıllarda Madonna’dan Rihanna’ya, Justin Timberlake’den Lady Gaga’ya birçok dünya starını ağırlayan İstanbul için bu yılın üzücü haberini Gülay Afşar, yaz başında köşesinde vermişti.

BKM Genel Müdürü Zümrüt Arol Bekçe’yle Londra’da sohbet etmiş, bu yaz Türkiye’ye neredeyse hiç dünya starının gelemeyeceğini yazmıştı.

Bekçe, büyük konser organizasyonlarının maliyetinin ‘Yüzde 18 KDV, yüzde 10 eğlence vergisinin üzerine bir de yüzde 20 stopaj’ eklenince giderek yükseldiğini, bu nedenle dünya starlarını Türkiye’ye getirmenin artık giderek zorlaştığını söylemişti. Bu yaz BKM organizasyonuyla izleyebildiğimiz tek büyük topluluk geçen hafta ‘The Charlatans’ grubu oldu.

Sektörü neler etkiliyor?

Sektörün en güçlü şirketlerinden Pozitif Live da bu yazı ‘One Love’, ‘Cappadox’ ve ‘Rock Off’ gibi daha alternatif isimlerin yer aldığı festivallerle geçirdi. Görüşüne başvurduğum Pozitif COO’su Serhan Vardarlı’ya göre bu yıl genel olarak kültür sanat sektörünü etkileyen en önemli iki şey; toplumsal ortam ve ülke gündemi. “Etkinliklerimizi düzenlerken hassas gündeme göre hareket etmek durumunda kalıyoruz.

İçinde bulunduğumuz konjonktür bizi oldukça zorluyor.

Bir de tabii vergi düzenlemeleri gibi

Yazının Devamı