Suat Kavukluoğlu

Suat Kavukluoğlu

suat.kavukluoglu@ntv.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıllarda Madonna’dan Rihanna’ya, Justin Timberlake’den Lady Gaga’ya birçok dünya starını ağırlayan İstanbul için bu yılın üzücü haberini Gülay Afşar, yaz başında köşesinde vermişti.

BKM Genel Müdürü Zümrüt Arol Bekçe’yle Londra’da sohbet etmiş, bu yaz Türkiye’ye neredeyse hiç dünya starının gelemeyeceğini yazmıştı.

Bekçe, büyük konser organizasyonlarının maliyetinin ‘Yüzde 18 KDV, yüzde 10 eğlence vergisinin üzerine bir de yüzde 20 stopaj’ eklenince giderek yükseldiğini, bu nedenle dünya starlarını Türkiye’ye getirmenin artık giderek zorlaştığını söylemişti. Bu yaz BKM organizasyonuyla izleyebildiğimiz tek büyük topluluk geçen hafta ‘The Charlatans’ grubu oldu.

Haberin Devamı

Sektörü neler etkiliyor?

Sektörün en güçlü şirketlerinden Pozitif Live da bu yazı ‘One Love’, ‘Cappadox’ ve ‘Rock Off’ gibi daha alternatif isimlerin yer aldığı festivallerle geçirdi. Görüşüne başvurduğum Pozitif COO’su Serhan Vardarlı’ya göre bu yıl genel olarak kültür sanat sektörünü etkileyen en önemli iki şey; toplumsal ortam ve ülke gündemi. “Etkinliklerimizi düzenlerken hassas gündeme göre hareket etmek durumunda kalıyoruz.

İçinde bulunduğumuz konjonktür bizi oldukça zorluyor.

Bir de tabii vergi düzenlemeleri gibi çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz. Örneğin, alkol ve tütün yasalarındaki sponsorluk regülasyonları dolayısıyla yeni arayışlara girildi.

Bu firmalarla birlikte alternatif modeller geliştirmeye başladık” diyor Vardarlı ve ekliyor:

“2016 ve 2017’yi kendimize hedef belirledik. Büyük gruplar ve star isimleri 2016 itibarıyla yeniden Türkiye’de görmeye başlayacağız.”

BU YILIN TEK YILDIZI: ENRIQUE IGLESIAS
Yaz başında Kylie Minogue konserini, yeterli ilgi görmemesi nedeniyle iptal etmek zorunda kalan Unilife kurucu ortağı Özgür İpekçi, hayal kırıklığı yaşadığını söylemişti:
“Onun gibi bir dünya starı, 20 milyonluk İstanbul’da görmesi gereken ilginin yüzde 10’unu bile göremedi.” Hal böyle olunca, biz de çarşamba akşamı bu yaz bizim denizlere uğrayan tek dünya starı Enrique Iglesias’ın konserine attık kendimizi.
Ne yalan söyleyelim denizde başka balık göremeyince ateşli latin starı Enrique’ye sarılmak iyi geldi. Yine Unilife ve VolumeUp organizasyonuyla bu kez
‘Sex & Love’ turnesi kapsamında
İstanbul’a gelen Enrique’yi, pop kariyerinin köprüden önceki en güzel baharında izlemek
heyecan vericiydi.
Sahneye düz bir jean, kırmızı tişört ve “Onsuz çıkmam abi” dediği şapkasıyla çıkan Iglesias, önemli olanın süs, püs yani vitrin değil iklim olduğunun canlı kanıtı gibiydi. Enerjik performansıyla kısa sürede kalabalığı etkisi altına alan Iglesias, sahnede son derece rahat ve sempatik tavırlarıyla bize dünya starlığının aslında ne demek olduğunu da bir kez daha hatırlattı.
Konserin bir bölümünde sahneye Artvinli hayranı İbrahim’i davet eden sanatçı, onunla uzun uzun sohbet edip şarkı da söyledi. Şapkası ve kıyafetiyle Iglesias’ın kopyası gibi duran İbrahim’in rahatlığı da bizi bizden aldı.
‘12 bin kişiden cevap’
12 bin kişinin katıldığı konseri birlikte izlediğimiz Özgür İpekçi, “Zor bir yıl geçirdik. Bütün zorluklara rağmen konserimizin arkasında durduk.
Bu akşam burada gördüğüm bu dev kalabalık hepimize müzik adına en güzel cevabı verdi” dedi.
Müzisyenler sıkıntıda
Bu aralar kiminle konuşsam İstanbul ve sahil şeridi dışında kalan Anadolu’daki diğer konserlerinin ve birçok belediye festivalinin iptal olduğunu söylüyor. Zor günler yaşıyoruz, hepimiz bu acıyı paylaşıyoruz ama müziğin iyileştirici gücüne daha çok ihtiyacımız var. O yüzden ne olur müziği susturmayalım.