Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Rönesans Holding’in yeni ortağı ABD’li IFC’nin Başkan Yardımcısı Tsitsiragos, parayı “15 Temmuz”dan birkaç gün sonra hesaba geçtiklerini belirterek, “Geri çekilmedik, ‘devam’ dedik” sözleriyle potansiyele vurgu yaptı

15 Temmuz yıldırmadı yatırım iştahı arttı


Türkiye’ye yabancı yatırımcı gelir mi?.. Bu sorunun yanıtıyla ilgili ülkemizde karamsar havanın yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Burada da “15 Temmuz” kritik tarih olarak karşımıza çıkıyor. Hükümeti devirmeye yönelik darbe girişimi, Güneydoğu’da yaşanan olaylar ve piyasalardaki oynaklığın yatırımcıların iştahını kaçırdığı konuşuluyor. Bununla birlikte hükümet, yatırımın önünü açmak için birçok düzenlemeyi art arda hayata geçiriyor.

Güven örneği...

İşte bu ortamda, üstelik bugün değil, 15 Temmuz’dan birkaç gün sonra, 215 milyon dolarlık yatırıma imza atan bir kuruluş var. Dünya Bankası’na bağlı IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Rönesans Holding’in yüzde 5 hissesini almak üzere haziran sonunda yaptığı anlaşmanın parasını 18 Temmuz haftası hesaplara geçerek “güven” noktasında üzerine düşeni yapmış görünüyor.

‘Hiç tereddüt etmedik’

“Bize bu işten vazgeçtik deselerdi, yapmazdık” diyerek karşı tarafa seçenek sunulması noktasında önemli bir bilgiyi paylaşan Rönesans Holding’in Başkanı Erman Ilıcak, IFC’nin ekrana bakıp karar veren bir yatırımcı olmadığının altını çiziyor. Ilıcak, “52 yıldır Türkiye’de iş yapıyorlar, epey olay (darbe-kriz) görmüşlerdir. Çok kararlıydılar. Vazgeçmediler” diyor.
IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos şunları söylüyor: “15 Temmuz sonrası durumu değerlendirmemiz gerekiyordu. Türkiye’yi yıllardır yakından izliyoruz. Olayların ardından Türkiye’ye baktık. Devamlılık olduğunu görünce de tereddüt etmedik, geri çekilmemize ihtiyaç olmadığını gördük ve devam dedik.”
Perşembe akşamı İstanbul’da boğazın hakim tepesindeki bir restoranda gazetecilerle bir araya gelen Ilıcak ve Tsitsiragos ikilisi, bir yandan ortaklıklarını kutlarken, diğer taraftan da Türkiye’nin geleceğine güven ve potansiyel noktasında önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.
IFC’de 18 yıllık geçmişi bulunan Tsitsiragos, Rönesans yatırımın, mevcut en büyük hisse yatırımları olduğu anlattı. Bunun manevi açıdan da bir anlamı olduğuna dikkat çeken Tsitsiragos, “Kolay olmayan bir dönemden geçtiğimiz düşünülürse, bu durum hem Türkiye olan desteğimizi hem de Rönesans ile olan çalışmamızı ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Parayı cebe atmadılar

IFC’nin Türkiye’ye uzun vadeli baktığını bu yüzden ortaklığa evet dediklerini hatırlan Erman Ilıcak da, bu operasyonla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Hisse satıp karşılığında para almadık. Şirketin içine sermaye artırmak suretiyle ayrıca para koyduk.”

‘Sürprizimiz var’

Reform sürecinin kesintiye uğramaması gerekliliğine dikkat çeken Dimitris Tsitsiragos, “2015 yılında hükümet önemli bir reform paketinden bahsetti. Fakat Türkiye içinde ve etrafında yaşanan sorunlardan kaynaklı, hükümet için başka öncelikler devreye girdi. Hükümet reform yaptıkça Türkiye katma değerli üretimin önünü açacak” dedi.
Türkiye’de, 215 milyon dolarlık Rönesans yatırımının haricinde mali yıllarının bitiş tarihi olan 30 Haziran’dan bugüne kadar Türkiye’ye toplamda 325 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Tsitsiragos, “Ayrıca bankalara 150 milyon dolar ticaret finansmanı sağladık” dedi ve yeni anlaşmaların müjdesini paylaştı: Son derece aktif bir programa sahibiz. Önümüzdeki birkaç ay içinde yeni imzalarımız var” şeklinde konuştu.

Afrika’da ilk hedefi Ruanda

15 Temmuz yıldırmadı yatırım iştahı arttı


Erman Ilıcak, IFC ortaklığının özellikle Afrika’nın anahtarını açma noktasında önemine işaret etti. Ilıcak, “Afrika pazarına bakıyoruz. Afrika’da birçok altyapı projeleri başlayacak. IFC de oradaki ülkelerin gelişiminde çok önemli bir rol oynuyor. Oraya teknik anlamda götürebileceğimiz çok şey var ama o bölgeye girebilmek çok zor. IFC’nin bu konuda çok ciddi bir tecrübesi bulunuyor. IFC’nin Afrika uzmanlığından faydalanacağız ve birlikte ilerleyeceğiz. Ruanda’da bir tane çok büyük bir yol projesinin ihalesine hazırlanıyoruz” dedi.
IFC ortaklığının Rönesans özelinde oluşturacağı katma değere inandıklarını belirten Erman Ilıcak, bu sayede hem yeni projelere, hem de kolay finansman imkânına erişim sağlacaklarını söyledi.