Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Lüleburgaz

Bundan 32 yıl önce kurulan Hamitabat santralı, son teknolojilerle donatılmış yeni tesis sonrası aynı miktar doğalgazla 2 kat elektrik üretecek. Santral azot oksit salınımını da öncekine göre 10’da 1’e kadar indirecek. Limak’ın, Fransız InfraMed’le yaptığı 520 milyon euro’luk bu tesis açılış için gün sayıyor.

Açılış öncesi bir grup gazeteciyi ağırlayan Kırklareli Lüleburgaz’daki ‘Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santralı’nı, Mart 2013’te özelleştirme ihalesinden 105 milyon dolara alan Limak, 2015’in başında yüzde 25 hisseyi Fransız yatırım grubuna devretti.

Haberin Devamı

520 milyon euro yatırdı  en eski, en yeni oldu

‘Biz taahhüt ettik’

Santral turunda devir sürecini hatırlayan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Özdemir, “Şartnamede yoktu ama biz santralı yenileme yatırımı yapacağımızı taahhüt ettik, sözleşmeye de koyduk” dedi.

Özdemir, yenileme yatırımını anlatırken, “520 milyon euro’luk yatırım yaptık. Ülkemizde yeni teknolojiye sahip 4 tane doğalgaz kombine çevrim santralı var. 600’er megavatlık 2 santral burada” ifadelerini kullandı.

520 milyon euro yatırdı  en eski, en yeni oldu

120 milyon euro cepte

“Santralı devraldığımızda yüzde 38 verimlilik seviyesine sahip olan üretim tesisi, yeni yapıda verimliliği yüzde 62’lere kadar çıkardı” diyen Batuhan Özdemir, şöyle devam etti:

“Böylece 1.200 MW’lık tamamen yeni üretim gücüne ulaşıldı. Hamitabat Santralı, baca gazı emisyonlarını 10’da 1’i aşağı çekerken, yüksek verimli yeni santral ile aynı miktar elektriği üretmek için yıllık ortalama 600 milyon metreküp (120 milyon euro değerinde) daha az doğalgaz tüketilecek. Bu sayede eskisine göre aynı doğalgaz miktarı ile iki kat fazla elektrik üreterek ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak.”

Basit hesap yaparsak

“Bu santral eskiden 100 liralık doğalgazla 38 liralık elektrik üretiyordu” diyen Özdemir, “Yenileme ile birlikte 100 liralık doğalgazdan elde edilen elektrik 62 liraya çıktı” çıktısını paylaştı.

Limak, bu yatırıma stratejik konum yüzünden karar vermiş. Üretimi ile Trakya bölgesini ve İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılayan santral, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan hattında kritik önemde. Limak Enerji Grubu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Dinç, “Burası, ülkemizi Yunanistan ve Bulgaristan sistemlerine bağlıyor. Arz güvenliği için büyük önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Buharı elektrik yapıyor

Batuhan Özdemir, Serhat Dinç ve Burkay Türe üçlüsü, Hamitabat Santralı’nı yerinde anlattı. Özdemir, santralın ortaya çıkardığı buharın da elektrik üretiminde kullanıldığını ifade ederek, “Burada karşılıklı 600’er megavatlık iki santral var aslında. Doğalgazla elektrik üretimi yaparken, buhar ortaya çıkıyor. O buharı da elektrik üretiminde kullanıyoruz. 1.200 MW’ın 400’ünü buharı kullanarak elde ediyoruz” dedi.
Hamitabat Köyü’nün hemen yanı başındaki HEAŞ’ın iki dev bacasını, santral turu sırasında görme fırsatımız oldu. Özdemir, iki dev bacanın üretimde ortaya çıkan ısıyı düşürdüğünü sözlerine ekledi.

‘Atık gaz 10’da 1’e kadar düştü’

Hamitabat Elektrik Üretim A.Ş. (HEAŞ) Genel Müdürü Burkay Türe, “Burası, Türkiye’nin ilk doğalgaz kombine çevrim santralı. O dönemde “dünyanın en büyüğü ve en verimlisi” rekorlarını kırmıştı” dedi. Türe, “2014’te 350 milyon kilovatsaat elektrik üretiyorduk. Şimdi 7 milyara kadar çıkıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türe, yenileme yatırımının elektrik üretimi sırasındaki atık Azot Oksit’in oranını da aşağı çektiğini belirterek, “Yenileme öncesi 1.200 MW üretim sırasında ortaya çıkan Azot Oksit 350 ppm’di. Yenileme sonrası Azot Oksit oranı 15-20 ppm’e düştü. Mevzuat, 2020’de bu oranın 75 ppm’e inmesini şart koşuyor” bilgisini paylaştı.