Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye olağanüstü hallerden geçiyor (OHAL’in haricinde), kişi başına milli gelirde 10 bin dolar, ihracatta 145-150 milyar dolarlara takıldık kaldık. 2-3 yıldır gerek yurtdışında gerekse içeride yaşadığımız olağanüstü haller ekonomimizi olumsuz yönde etkiledi” ifadeleri sonrası, yaşananlara karşı çözüm bulmak için çaba sarfettiklerini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracata dayalı büyümeyi hedef gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İstanbul’da düzenlediği İhracat Zirvesi’nde, Bakan Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi gazetecileriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Zimmet maddesi kalkacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, bankalarla tam anlamıyla barışamadıklarını ancak bankaların da biraz rahatlatılması gereken konuları olduğunu ifade ederken, “Kredi verenlerin zimmet sorumluluğu kaldırılmalı. Çünkü hafif havanın bulanık olduğu dönemlerde sistem reel gerçeklerle hareket etmekte zorlanıyor. Sıkıntı çıkıyor.
2005 yılında getirilmiş bu çağdışı sorumluluğun kaldırılması için istişare ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Trump da bizi izliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, özel sektör yatırımlarındaki düşük seyrin kriz sonrası son 3 yıldır devam ettiğini anlatırken şunları kaydetti:

“Özel sektörün yatırım iştahı olmadığı doğru. 3 yıldır düşük seyrediyor. 2017 bütçesinde kamu yatırımlarını daha da artıracağız. Bakın Trump da Türkiye’yi takip ediyor. O da kamu yatırımlarını artırmayı vaat ediyor. Hatta gelir vergisi tavanını yüzde 35’ten 15’e çekeceğini söyledi. Biz daha önce kademeli olarak indirdik biliyorsunuz. Özel sektörün de yatırımlarını artırması için çalışıyoruz. İhracatçı 1 milyar artırsın satışını bizden 3 alacak. Gereken teşvik ve destekler veriliyor zaten.”

Bize bir haller oluyor

İlk taksiti kaçırmayın

Maliye Bakanı Naci Ağbal, varlık barışı ve borç yapılandırmasına özellikle vurgu yaptı. “57 milyar liralık rekor başvuru aldık” diyen Ağbal, “Bu yapılandırmada ilk iki taksit çok önemli. 30 Kasım’a kadar ilk taksiti yatırmaları gerekir. Bu tarih peşin ödemeler için de son tarih. İkinci taksit de 30 Ocak. Vatandaş 1 ve 2’nci taksidi ödemezse otomatik olarak yapılandırma sisteminden çıkarılacak”dedi.

Haberin Devamı

16 Temmuz’da neredeydiniz?

Avrupa Birliği’yle (AB) gerilen ilişkiler de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin dikkat çektiği konulardan biri oldu. “Bizim AB’den vazgeçmemiz asla mümkün değil” diyen Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Diğer taraftan son dönemde yaşananlar... 16 Temmuz günü neredeydiniz? Biz Türk bakanlar olarak 17-18 Temmuz günü Avrupalı muhataplarımızın sözlerini aradık. Eğer dertleri demokrasi ve insan haklarıysa, 16 Temmuz günü Avrupa’dan Türkiye’ye doğru insan hakları ve demokrasi yürüyüşü yapmış olmaları lazımdı. Ama yine de şunu söyleyeyim; Avrupa Birliği Türkiye için vazgeçilmez. Ama Türkiye de AB için vazgeçilmez. Biz muhataplarımızla bu konuları görüşüyoruz. Olumluları masada çoğalttıkça, olumsuzluklara yer kalmayacaktır.”

Parasını getirene tek soru sormayız

Varlık barışı hakkında konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, şunları söyledi:

“Parasını getirene geriye dönük hiçbir soru sormayacağız. Eurobond için de öyle. Maliye bu bilgilerle inceleme de yapmayacak. Bankalar bu müracatları almak ve kendilerine kolaylık sağlamak zorunda. Bankalar ile ilgili de bir sorumluluk yok. Öyle yedi ceddini sormalarına gerek de yok. Hiç bir soru sormadan gelen parayı almalılar. Bu konudaki tebliği hazırlıyoruz.”

Kızım bile soruyor, ‘Mercedes alınır mı?’

Büyük Tarabya Oteli’nin boydan boya Boğaz manzaralı salonunda gündemin ilk maddesine ihracat ve büyüme otururken, öne çıkan diğer nokta otomobildeki vergi düzenlemeleri oluyor.

“Kızım bile arkadaşı için bana soruyor. ‘Baban orada bilir, Mercedes alınır mı, fiyatlar artacakmış, ne dersin, diyorlarmış’ şeklinde konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Lüks sınıfta satışlar patladı gitti” diyor.

Vergi ‘hemen’ artacak

Sadece silindir hacmine göre değil farklı değerlendirmelerle vergilendirme için Bakanlar Kurulu onayına işaret eden Ağbal, ‘Yapabilseydim yapardım’ ifadesiyle, konunun bir süredir piyasada speküle edilmesine de açıklık getiriyor.

Yasanın Meclis’te onayı sonrası (bugün, yarın), Cumhurbaşkanlığı tarafından da ‘olur’ alındıktan sonra düzenlemeyi ‘hemen’ hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Ağbal, Boğaz temalı bir örnekle konuya açıklık getiriyor:

“Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 96’sı 1600 cc motor gücünün altında. Vergi kanalıyla piyasa bozulmuş. Sırf bu sebepten (düşük vergili olması için) Türkiye’ye özel üretimler var. Düşünün 1600 cc’nin altında güçte spor araba var. Tarabya’da Boğaz’da yola çıkıyor, herkes ona bakıyor. Benim zavallı yerli otomobilin vergisiyle aynı…”
Bu sözler gösteriyor ki ay başına, en geç yılbaşına doğru belli fiyatın üzerindeki otomobillerin vergisinde artış olacak. Bu noktada hükümet sektöre rağmen iş yapmayı değil, görüş alarak oran belirlemeyi planlıyor. Kısa süre var, bakalım ne olacak?

Haberin Devamı

Köprüden önce son çıkış

Varlık barışıyla ilgili son derece önemli bir bilgiyi de paylaşan Bakan Ağbal, 2018 yılına atıfla şunları söyledi:

“2018’de ülkeler arası bilgi değişimi başlayacak. Biz de o nedenle bir düzenleme yaptık. Trump da ABD’li şirketlere paralarını getirmeleri çağrısında bulundu. Endonezya da bunu yapıyor. Birçok ülke var şu an bunu yapan. Bu Varlık Barışı vatandaşın köprüden önceki son çıkış noktası. Çünkü 2018’de ülkeler bilgi paylaşımı yapmaya başlayacak. O nedenle bu vergisiz varlık barışına katılmak vatandaşın lehine olacak. Kimsenin endişesi olmasın bu gelen paralar da terör parası falan olamaz. Zaten onlar paralarını gayrimeşru yollarla taşırlar.”