Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

THY, Rusya’ya yaptığı yatırımların meyvesini toplamaya başladı. Yaşanan gerginliklerle keskin düşen Moskova’ya yolcu trafiği 2018 yılında 1 milyona dayandı. Rusya pazarının büyüklüğü ise 1.5 milyon yolcuyu aştı

MOSKOVA

Güneşli bir hava. Her yerde kar var. Hava durumu eksi 15 derece. Kızıl Meydan’da yürümeye çalışan azınlığın içindeyiz. Tüm şehir ofiste, evinde olsa gerek!.. Seyahat arkadaşımız Olga, küçük bir sarayı andıran sarı binayı gösteriyor. “Görüşme burada yapılacak” diyor. Hemen yanıbaşımızdaki Kremlin Sarayı’nın konuğu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan...

Haberin Devamı

Ekonomi çevrelerinin beklentisi açık; “Erdoğan’la, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacağı görüşme sonrasında “vize” cephesinde ilk adımın atılmasını bekliyoruz.”

BUZLARI ERİTTİ MİLYONA UÇTU

Rus kaynaklar ise aynı fikirde değil. Tüm pasaportlar için vizelerin kaldırılmasının şimdilik erken olacağını belirtiyorlar ve “Tır ve kamyon şoförleri için olabilir” tahminini dile getiriyorlar. Bizim beklentimiz öncelikle yeşil pasaportlara da vizelerin kaldırılması ardından tüm pasaportlarda serbestlik.

Kremlin görüşmesi Suriye eksenli olsa da vizeler de gündeme geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda verdiği röportajda “İş Putin’in imzasına kaldı” diyor. Zamanlama konusuna değinilmiyor.

Vize müjdesi şubata kaldı!

İki ülke arasında yaşanan gergin dönemlerde dahi moral bozmadan işlerini sürdüren ve buzları eritmek adına büyük katkı sağlayan Türk Hava Yolları’nın (THY) Rusya hamlesini görmek için çıktığımız seyahat, Erdoğan ile Putin’in görüşmesiyle aynı zamana denk geliyor.

Rusya’daki temaslarda edindiğim izlenim, “Önümüzdeki ayın 7’sinde veya 14 Şubat’ta, Soçi ya da Moskova’da yapılması planlanan görüşmede vize ile ilgili bu kez net bir sonuç çıkması” yönünde... Bakalım bu kez ne olacak? Bekleyip göreceğiz...

Vizelerin kalkması neden bu kadar önemli? İki ülkenin liderleri ve halkı arasındaki ilişkiler son yıllarda gayet sıcak. Yolcu sayıları ve ticaret tarafında da rakamlar yukarı yönlü. Ama bu yetmiyor. Vizelerin kalkması işleri hızlandıracak. Öncelikle Rusya’da iş yapan ve yeni projelere soyunmaya aday Türk müteaahit şirketleri bir oh çekecek. Türk beyin ve iş gücünü sorunsuz olarak projelerinde yeniden kullanmalarının önü açılacak.

Haberin Devamı

İkili ticaret Türkiye lehine hız kazanacak. Ve uçuşlarda büyük sıçrama yaşanacak. 2018 itibariyle Moskova’da 1 milyon yolcu hedefine oldukça yaklaşan THY, vizelerin kalkmasıyla bir anda hedef büyütecek.

Bu noktada, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, Rusya’dan beklentilerinin büyük olduğuna işaret ediyor. THY’nin Moskova Genel Müdürü Turan Yardımcı ise geçen yıl 922 bin yolcuya ulaştıklarını belirtirken, 2019’da 1 milyonu aşacaklarını öngörüyor.

Vizeler kaldırıldığında bu rakam ne olur? Turan Yardımcı’nın “İşte o zaman uçarız” dercesine yüzü gülüyor. Bu gerçekleşirse 1 milyon yolcunun çok rahat aşılacağını ve çıtanın çok daha yukarı çekileceğini anlatıyor.

‘Yabancılar içinde birinciyiz’

Peki Rusya denildiğinde, THY operasyonlarındaki son durum nedir?

Moskova hattı yolcu sayısında THY’nin uçtuğu alanlar arasında ilk 6’da bulunuyor. Gelir ligindeki yeri ise 10’uncu sıra. THY’nin Rusya’da 10 farklı noktaya uçtuğunu anlatan Yardımcı, “Yabancı havayolları içinde en çok biz uçuyoruz” diyor.

Haberin Devamı

THY şu anda Rusya’ya haftada 77 uçuş yapıyor. Türkiye’deki kalkış noktaları İstanbul, Antalya ve Ankara. Yaz aylarında Antalya uçuşlarının sayısı artacak, rakam 85’e ulaşacak. Vizeler kaldırılırsa bu sayının 3 haneli rakamlara ulaşması hiç sürpriz olmayacak.

THY, Rusya’da direkt sefer icra edilmeyen 23 iç hat noktasına da yapılan anlaşmalarla yolcu gönderiyor. Moskova’ya haftada 1 kez tarifeli kargo seferi gerçekleştiriyor.

Pideye Rus ilgisi!

THY, Moskova’daki Vnukovo Havalimanı’nda terminal A gidiş alanında özel yolcu (CIP) salonuna sahip. Bu salon THY’nin yurtdışında açtığı ilk özel yolcu salonu. İstanbul’daki dış hatlarda büyük beğeni toplayan CIP salonun küçük bir modeli olan bu noktayı 2018’de 37 bine yakın yolcu ziyaret ederken, pidesinden köftesine, kuru fasulyesine simitine Türk lezzetleri misafirlere ikram ediliyor.

BUZLARI ERİTTİ MİLYONA UÇTU

Gönülleri fethetti

THY, Rusya’da Spartak Moskova’nın buz hokeyi takımının sponsorluğunu üstlenmiş durumda. Rusların büyük beğeniyle takip ettiği bu spor dalına yaptığı yatırımın meyvelerini ilk yılla birlikte aldıklarını belirten Turan Yardımcı, her maç salonu ortalama 10 bin seyircinin doldurduğunu ve THY olarak bu sayede Moskova’da güçlü bir bilinirliğe sahip olduklarını ifade ediyor.

Rus sporseverlerin basketbola olan ilgisinin de “Turkish Airlines Euroleague” sponsorluğu sayesinde kendilerini oldukça olumlu etkilediğini anlatıyor.