Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cezayir

Bundan 10 yıl önce, Türkiye’de ve bölgede demir-çelik pazarının iddialı oyuncusu olmayı kafasına koyan Tosyalı Ailesi ile o tarihte Cezayir’le 30 yıllık ticari deneyimi olan Topçuoğlu Ailesi, “Afrika rüyası” denilebilecek ortaklığı kurmaya karar verir. Yüzde 80 Tosyalı, yüzde 20 Topçuoğlu sermaye yapısıyla kurulan şirket, Cezayir yatırımının hemen ardından ülkede yaşanan hareketlikte diğer yabancı rakipleri gibi “Cezayir’den çıkmayı” değil, “yatırıma devam etmeyi” tercih eder. Aslında bu yıl 5 milyar dolarlık, 2018 sonunda da 10 milyar dolarlık şirket değerini (Deloitte raporu) yakalama yolunda emin adımlarla ilerleyen “Tosyalı Algerie” yatırımının sırrı da işte o günlere dayanır.

Haberin Devamı

Cezayirli Fuat Paşa

“Rakipler bir bir ülkeden giderken biz Cezayir’de yüzde 100 Türk sermayeli Türk şirketi olarak yatırımlarımızı sürdürdük” diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, aradan geçen 10 yıllık sürede bunun meyvelerini topladıklarını söyledi.

Devler geç kaldı...

Bu sayede yatırım yaptıkları dönemde dahi boşalan iç pazarda muazzam iş hacmini yakaladıklarını belirten Tosyalı, şimdilerde özellikle Avrupalı otomobil devlerinin üretime başladıkları Cezayir’de büyük oynadıklarını anlattı. Yeniden ülkeye yatırım yapmak isteyen ve Tosyalı’ya rakip olacak devlerin pazara girişte yüzde 51 Cezayirli ortak şartına uyma zorunluluğu ise ellerindeki en güçlü kart.

Fuat Tosyalı ve Alp Topçuoğlu ikilisiyle çıktığımız Cezayir seyahatinde dev yatırımın yükseldiği Oran’dayız. Türkiye’nin İzmir’i denilebilecek deniz kenarındaki bu bölge doğalgaz yüklü ülkenin dışarıya açılan noktası konumunda. Tosyalı’nın yatırımı ise gerek denizden gerek karadan ülkeye ve Afrika’ya erişimde kilit konumda.

6 milyar dolar yatırım yapacak

“Cezayir’in petrokimyadan bu tarafa en büyük sanayi yatırımı Tosyalı Algerie. Şu an 2 milyar 250 milyon doları aşan bir yatırım yaptık” diyen Fuat Tosyalı, “3. faz 2018’de devrede. Böylece bu yıl 1.2 milyar dolar aşan ciroyu 2 milyar dolara hızla taşıyacağız. 4. fazda da yine 2 milyar doları aşan bir yatırım planlıyoruz. Aslında uzun vadede yatırımlarımızın toplamı 6 milyar doları geçecek diyebiliriz” şeklinde konuştu.
5 sene sonra, tüm yatırımlar tamamlandığından 8 milyon ton üretim hedefleyen şirket ciroda 5 milyar doları aşacak. Bu sayede global ligde kendine ilk 25’te yer bulacak. Cezayir’de şu an şirketin 3.300 çalışanı var, bunun 500’ü Türk, 2.800’i Cezayirli.

Haberin Devamı

Türkiye cirosu 2 milyar $

Türkiye’deki sermayenin ve işlerim apayrı olduğunu belirten Tosyalı, sermaye ve kredi üzerinden yatırımın finanse edildiğini belirtti. Tosyalı’nın bu yıl ciro hedefi 2 milyar dolar. Türkiye’de de yeni yatırım planları var. Fuat Tosyalı, “İskenderun 2. Organize Sanayi’de liman bitmek üzere. Alaşımlı kütük, yaylık çelik, kort çelikleri üretilecek. Bunların tamamı şimdilerde ithal ediliyor. Biz bunun tamamını ikame edecek 2.5 milyon ton kapasiteli tesis kuruyoruz. 500 milyon dolarlık ithalatın önüne geçeceğiz” dedi.

Günlük hesaplar...

“Dolardaki hareketlilik ve piyasalardaki dalgalanma işlerinizi etkilemiyor mu?” sorusu üzerine Tosyalı, şu yanıtı verdi: “Günlük hesaplarla yatırım yapmam ben hedeflerime göre yatırımlarıma giderim. Ben dünyanın bütün para birimleriyle oynuyorum.
Japonlarla Yen, Çinlilerle Yuan, buraya geliyorum Dinar bu bir sepet eninde sonunda orada kaybederken burada kazanıyorum. Eğrisi doğrusuna denk geliyor.”

Haberin Devamı

‘Benim tasarımım’

Cezayirli Fuat Paşa

“50 yıllık deneyimimle tüm tesisi ben tasarladım, başka bir örneği yok. Tabii mühendisliğine karışmam” diyerek bu alandaki tecrübesini konuşturan Fuat Tosyalı, “Tesisler, 2018 sonunda madenden, cevherden çelik üretimine başlamış olacak. Bu aynı zamanda bir Türk şirketinin yurtdışındaki en büyük yatırımı” ifadelerini kullandı. Tosyalı şöyle devam etti: “1, 2 ve 3’ncü etap yatırımla 4 milyonu aşan bir kapasitemiz olacak. 1 milyon ton kapasiteli mega boru tesisimiz geliyor, yılda bir TANAP’a yetecek boru üretimi demek. 4’ncü etapta 5 milyon tonluk süper bir sac haddesi kuruyoruz. Otomotiv, beyaz eşya boru endüstrisinin ihtiyaç duyacağı hem rulo saclar hem levha saclar üretecek. Mesela tek başına İsdemir’den, Erdemir’den büyük olacak orası.”

Gelecek Afrika’da

“Biz Afrika’nın geleceğine çok güveniyoruz” şeklinde konuşan Alp Topçuoğlu, “Cezayir kalkınmakta olan ülkelerin önde gideni. Dünyadaki bütün ekonomik türbülanslara rağmen kendi hidro karbür kaynakları sayesinde etkilenmiyor.

Ekonomik manada iyi de yönetildiği için büyüme hızını azaltmadan sürdüren bir ülke. İstikrarlı bir siyasi yapısı var. Geçmişte Arap baharı gibi siyasi gelişmelerden etkilenmedi, stabil durumunu hep korudu” dedi.

Bu noktada Fuat Tosyalı, “Sahraaltı Afrika’da bizimle birlikte yatırım yapmak isteyen şirketler var. Avrupalı ve Asya’dan lokal ortaklıklara bakıyoruz. Buradaki başarıyı görüp bize teklifler veriyorlar. Önümüzdeki sene 2 tanesini somutlaştırmayı düşünüyoruz” görüşünü paylaştı.

Rakamlarla Cezayir

Nüfus: 41.6 milyon kişi

Kişi başı milli gelir: 3.800 dolar

Büyüme (2016) oranı: % 3.2

İşsizlik oranı: % 10

Ana ihracat ülkeleri: İspanya, Fransa, ABD

Yönetim şekli: Demokrasi Başkan (1999’dan bu yana): Abdelaziz Bouteflika