Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hükümet geçen yılın eylül sonunda, ekim-kasım döneminde yapılacak tüm oda ve borsaların seçimlerini bu yılın nisan ayına erteledi. Bu kararın ardından Türkiye genelinde ticaret dünyasında kıyasıya rekabete sahne olacak yarış havası, bir anda yerini derin bir sessizliğe bıraktı. Hatta şu günlerde iş çevrelerinde bir erteleme daha gelebileceği konuşuluyor. Seçimlerle ilgili bir sessizlik yaşansa da bazı bölgelerde “nisan hareketliliği” başladı bile. Bu anlamda öne çıkan ilk merkez İzmir oldu. İşadamı Mahmut Özgener önceki gün İzmir Ticaret Odası (İZTO) başkanlığı için adaylığını duyurdu.

Haberin Devamı

Dev ortaklık tamam  şimdi sıra  İZTOda

‘Bu şehirde doğdum...’

“Ben bu şehirde doğdum, büyüdüm, ürettim. Burada yaşıyorum. Çocuklarım da bu şehirde yaşayacak” ifadesini kullanan Özgener, İZTO’nun şehrin mozaiğini yansıtabilecek önemli bir kurum olduğunu anlatarak, bu yüzden Başkanlık yarışına girdiğini ve İzmir için elinden ne geliyorsa yapacağını açıkladı.

Tütün, otomotiv ve inşaat alanında yatırımları bulunan, bölgede 1.500 kişiye istihdam sağlayan Özgener, ticari faaliyetler ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanlığı göreviyle iş dünyasının nabzını tutarken, geçmişte üstlendiği Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) başkanlığı şapkasıyla da spor ve siyaset dünyasının yakından tanıdığı bir isim...

Önceki gün İstanbul’dan gelen bir grup ekonomi gazetecisiyle Kordon’da, öğle yemeğinde buluşan Mahmut Özgener, ihracat-ithalat, sanayi üretimi, tarım ve hayvancılık alanlarının hepsinde etkili oyuncu olan İzmir’in Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir kent olduğunu belirterek, seçildiği takdirde altına imza atacağı projelerle şehri ticaret ve marka liginde daha da yukarılara taşıyacağını söyledi. Özgener, “Kendimi anlatmak istiyorum. Samimiyetimi ve vizyonumu. Her zaman değişime ihtiyaç olur. Arkadaşlarımızla, oda üyelerimizle birlikte geleceği birlikte yaratalım istiyoruz” diye konuştu.

‘Sahada olmamız lazım’

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yeniden aday olmasının doğal olacağını belirten Özgener, henüz kendisiyle görüşmediğini ifade etti. “Ekrem Abi uzun süredir ‘Oda’da Meclis’in içinde var” diyen Özgener, ‘Oda’nın içinden gelmediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“İZTO’nun üye sayısı 80 bin. 54 bini aktif. Kendimi anlatmam lazım. 2.5 ayda 54 bin kişiye yapacaklarımızı anlatmak, ayrıca dertleri dinlemek istiyorum. Üye üye ziyaret edeceğim.” Özgener ayrıca, “Sahada olmamız lazım” diyerek, sıkı performans için hazır olduğunun mesajını verdi.

Haberin Devamı

Adaylığın önünü ‘erteleme’ açtı

Peki Mahmut Özgener, bu yarışa katılmaya ne zaman karar verdi? İptal edilmeseydi kasımda aday olacak mıydı?

“Seçimler kasımda yapılsaydı, aday olmayacaktım. Yarışa katılmaya erteleme sonrası karar verdim” diyen Özgener, bu kararın hikayesini anlattı: “Geçen yıl tütünde önemli bir ortaklık için yoğun mesai harcadık. Martta Yunan Missirian grubuyla ortaklık görüşmelerine başladık. Balkanlar bölgesinde büyümek için... Eylül ayında da anlaşmayı tamamladık. Şu an yurtdışında yeni şirket kurulumu aşamasına geldik. Makedonya ve Bulgaristan’da tütün işinde iddialı olacağız. 3 yıl içinde 250 milyon dolar ciroya ulaşmayı planlıyoruz. Artık bu işler bitti. Bu yüzden benim için doğru zaman buydu. Dolayısıyla seçim kasımda olsa idi, adaylık söz konusu değildi.”

Haberin Devamı

Bu arada Özgener, başkanlık yarışına tütün işinden değil (Çünkü bu işin merkezi Torbalı), otomotiv ve inşaat grubundan aday olarak girecek. Özgener, otomotiv işinde aralık ayının başında satışından, servisine Doğuş Grubu’nun tüm otomobil markalarını içinde barındıran 31 bin metrekarelik önemli bir yatırım yaptıklarını, inşaat da büyük bir projeye yatırımda son aşamaya geldiklerini belirtti.

‘Rifat Başkan ile görüştüm’

Hiç şüphesiz oda ve borsa seçimlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) etkisi büyük. “Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu ile adaylık öncesinde görüştünüz mü?” sorusuna Özgener, şöyle yanıt verdi: “Rifat Bey ile görüştük. Kendisi gerek yurtiçinde gerek yurtdışında çok başarılı. TOBB’un etkinliğini önemli seviyelere getirmiş bir başkan. Kendisini dinledim. Dinlemeye de devam edeceğim.”
“İzmir’e ne kadar iş ne kadar çok kişi getirebilirsek üyelerimiz işlerini o kadar artmasını büyümesini sağlarız” diye konuşan Özgener, art arda hayata geçirilecek olan projeler sayesinde kentte yatırım rüzgarının eseceğini ifade etti.

PROJELERİYLE GELİYOR

İzmir’i teknoloji için üs yapacağız

İzmir’i teknoloji konusunda Türkiye’nin merkezi haline getireceğiz.

Tüm Türkiye’ye hizmet verecek veri bankaları (data center) kuracağız.

İç ve dış turizmde payımızı artırmak adına markamızı yeniden konumlandıracağız.

Turizmde Yerel Gurme Köyleri kurulması gibi etkili projeler yapacağız.

Oda üyeleri AB fonlarından maksimum seviyede yararlanacak.

Uluslararası işbirliklerini artacak.

Ara eleman sıkıntısını çözmek için yüksekokullar ile işbirliği yapacak, üniversitemizin bu konuda etkin rol almasını sağlayacağız.

Sporda atılım yapmak için, üyelerimizin spor ekonomisinden daha fazla pay almasının önünü açacağız.

‘İzmir-İstanbul’ % 88 bitti

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşımı 9 saatten 3.5 saat seviyelerine kadar indirecek olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun yüzde 88’i tamamlandı.

Gebze-Bursa kesiminde 12, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa bölümünde 22, Kemalpaşa ayrımı-İzmir tarafında 2 olmak üzere 36 viyadükten Gebze-Bursa arasında 12, Susurluk-Balıkesir-Kırkağaç bölümünde 3, Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesiminde 2 olmak üzere 17’si tamamlandı, Bursa-Manisa arasındaki 19 viyadükte çalışmalar sürüyor.