Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cenevre

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, şirkette ikinci kez oturduğu CEO’luk koltuğundaki hedeflerini ve grubun internet ve genişbant temalı gelecek stratejisini anlatırken, önceliklerinin hızlı interneti Türkiye geneline yaymak olduğunu, bunu yaparken de ucuz internet fikrinin işin temelini oluşturduğunu söyledi.

Yapılacak projelerin nihai hedefinin ise şirketin değerini yükseltmek olduğunu kaydeden Doany, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) sürdürülebilirlik temalı konferansına katılmak üzere bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentinde, bir grup gazeteciyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

HIZLI İNTERNET  HER EVE GİRECEK

“İnternetle Hayat Kolay projemize çok büyük önem veriyoruz. Bu projeyle daha önce hiç internet kullanmamış insanlara dokunuyoruz, şimdiye kadar dahil olan kişi sayısı 30 bin” diyen Doany, projenin hikâyesini şöyle anlattı:

“Şirkete geri döndüğümde ilk önce ucuz internet fikrine odaklandım. Şu anda Türkiye’de genişbant penetrasyon oranı yüzde 47, bu en az yüzde 70 olmalı.

Mevcut fiyat düzenlemelerinin olduğu şu ortamda bunu başarmak zor. Sunduğumuz yeni modeli anlatmak ve süreci başlatmak 6 ayımızı aldı. Bu sırada BTK ve Bakanlıkla birçok görüşme gerçekleştirdik ve diğer operatörlerle de birçok toplantı yaptık. Biz en az 20 GB’lik paketin her eve girmesi için uğraşmalıyız. Bu noktada BTK ile anlaştık. İnternet hizmeti konusunda bazı şehirlerde belirli oranda indirimler sunacağız. Ülke coğrafyasının yüzde 70’ini kapsıyor bu şehirler.”

15 TL’lik paket

Atılan bu adımın internet penetrasyonunu artırmada büyük faydası olacağını anlatan Doany, “Bu kapsamda yüzde 25’e varan indirim bandı sunacağız. Belki de bazı yerlerde biraz daha fazla bir indirim oranı uygulayabiliriz. Türk Telekom olarak 7 hafta önce ucuz internet uygulamasını başlattık. 20 GB internet paketi fiyatı 14.95 TL.

Bunun mobildeki fatura karşılığı 100 TL. Burada hız limiti 4 megabit ve 4 megabitle de video izleyebilirsiniz, ancak bizim için önemli olan penetrasyonu yukarı çekmek ve bu, ev için yeterli bir hız. Aslında bu insanlar data harcamalarını da sınırlı tutuyorlar. Gigabayt başına 6 - 7 TL ödüyorlar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Eve dönüş planı

“Şu anda Türkiye’de genişbant hat toplamı 8.9 milyon, 3.7 milyon sabit telefon hattı olmayan hane var. İptal edilen hatların toplam sayısı ise 5 milyon” şeklinde konuşan Doany, şu noktaya dikkat çekti: “Tabii ki hepsi genişbanta ihtiyaç duymayacak. Belki de bazıları için mobil data yeterli olacak. Biz de bunları, mümkün olduğunca daha fazla sayıdaki binayı yeniden aktif etmeye çalışacağız. Bu gelişmeyi biriyle paylaşmamız gerekecek ve bunun hepsini kendi şirketimize alamayız. Bu yüzden yeni bir kanal kurmam gerektiğinin farkına vardım. Turkcell ve Vodafone için de bu büyük bir fırsat. Çünkü buradan büyük bir gelir sağlayabilirler. Biz bu en temel modelde sıfır gelir sağlıyoruz ama onlar için çok büyük fırsat.”

‘FİBER İNTERNET ALTYAPISI KONUŞMAYLA ÇÖZÜLEMEZ’

Paul Doany, üç operatör arasında sürekli tartışma konusu olan fiber internet için altyapı konusunda şunları söyledi: “Turkcell ve Vodafone altyapılarıyla istediklerini yapabilir. Zaten Türksat’la işbirliğine gitmeye kalktılar. Türk Telekom da katılabilirdi ancak biliyorsunuz şirketimiz bir imtiyaz sözleşmesi altında çalışıyor.

Haberin Devamı

Türk Telekom’un bütün imkânları regülasyonlar çerçevesindeki fiyatta kullanılabilir durumda. Mesela, D-Smart şu anda yüzde 100 bizim altyapımızı kullanıyor. Turkcell şu anda yüzde 30-40 civarında Türk Telekom altyapısını kullanıyor. Yüzde 60-70’i Superonline. Eğer onlar için kendi kablolarını kurmak daha ucuzsa onu yapacaklar. Ancak bu noktadaki en iyi çözüm aslında, herkesin kendi sahip olduğunu işletmesi. Ama oturalım hep birlikte paylaşalım altyapıyı dediğinizde, gerçekten yasal bir fiyatlandırma modeline ihtiyaç duyuluyor. Bu regüle edilmiş bir fiyat olacak, yani görüşmeye açık bir fiyat olmayacak. Sadece maliyetlere bağlı olacak. Ancak bu yolla sonuca ulaşılabilir. Eğer bir sonuç alamayacaksak 2-3 sene boyunca görüşme yapmanın bir sonucu olmaz.”

YERLİLİK HEDEFLERİ TUTAR MI?

“Teknolojide yerlilik konusunda, ilk önce yerli içeriğin tanımını belirlemememiz gerekiyor” diyen Doany, “Brezilya’da bu oran yüzde 10 mesela. Yüzde 30, 40 gibi yerlilik oranı kriterini bugün sadece Çin karşılayabilir. Amerika ya da Almanya bile karşılayamaz. Neden böyle bir koşulun konduğunu düşünmemiz gerekiyor. Türk Telekom olarak Argela şirketimizle Aselsan ve Netaş’la işbirliği yaptık ve yerli baz istasyonu ULAK projesi çıktı ortaya. Aselsan bir savunma şirketi ve yerli baz istasyonlarını savunma alanında kullanabilirler” diye konuştu.

‘BORÇ SORUNUNA’ ÇÖZÜM İÇİN MUTLULUK FORMÜLÜ

Türk Telekom’um ortağı olan Suudi Telekom’un borç konusu şirket için kritik önemde... Bu konuda Doany şunları söyledi:

“Suudi Telekom aralıktan beri üzerine çalışıyor ve yeni bir teklif üzerinde çalışmaya başladılar. Ödenmesi gereken borç 4.3 milyar dolar. Bu yılın sonuna kadar bu rakamlar hakkında endişelenmiyorum. Önümüzdeki senenin sonuna kadar daha pozitif bir gelişme olacak, yeni adımlar atılıyor ve bu adımlar gösteriyor ki gelecekte şirketin değeri daha iyi olacak. Şu an değil ama 3 yıl içinde doğru olan yönde değerimiz artacak. Bu hisseleri kim alırsa alsın çok değerli hisselere sahip olmuş olacak ve çok mutlu olacak. Biliyorsunuz bu bizim değil hissedarların problemi ama bu problemi kim çözerse çözsün çok mutlu olacak.”

‘2017 YATIRIMI 3 MİLYARI AŞAR’

“2017 yılı için 3 milyar TL’yi aşkın yatırım öngörüyoruz” diyen Paul Doany, “Ancak daha fazlasını da yapacağımıza inanıyoruz” dedi. Borsa ve yatırımcı ekseninde bakıldığında, tüm dünyada operatörlerin ödedikleri temettüye göre değerlendirildiğini anlatan Doany, “Biz ise, temettüden ziyade şirket değerinin artırılması üzerine yoğunlaşıyoruz. Tabi ki bu şirket temettü dağıtmayacak anlamıma gelmiyor ama temettüden ziyade, şirketin değerini arttırmaya daha çok odaklanmayı düşünüyoruz. Haziran ayının sonunda yatırımcılarla ilk toplantımı yapacağım ve onlara neler yaptığımızı ve yapabileceğimizi anlatacağım” ifadelerini kullandı.

‘Biz elektrik satmayacağız’

Geçmişte Türk Telekom olarak elektrik lisansı aldıklarını, bu aksiyonun piyasada ‘elektrik işine girecekler’ şeklinde yanlış yorumlandığını ifade eden Paul Doany, bu noktadaki planları şöyle anlattı: “Bizim için çok zor bir şey elektrik satmak, bunu yapan başkaları var. Turkcell elektrik şirketleriyle yarışmak için giriyor elektrik işine ama çok zor, çünkü marjlar çok düşük. Biz onlarla rekabet etmek değil onlarla iş birliği yapmak istiyoruz. Elektrik lisansını kendi işlerimiz için kullanıyoruz. Biz genişbant interneti büyütmeye odaklandık. Yani elektrik satmaya çalışmak bize bir şey kazandırmayacak. Benim en önemli birinci hedefim genişbant interneti genişletmek; ikinci hedefim ise Uydu TV aracılığı ile her haneye girmek. Eğer bir hane ile aramızda böyle bir ilişki kurarsak, ileride onlara farklı ürünler de satabiliriz. Bu aklınıza gelebilecek her şey olabilir, sağlık olabilir, eğitim olabilir, enerji olabilir, eğlence olabilir.”

BTK Başkanı açılış yaptı

Cenevre’de düzenlenen 2017 Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi’nde (WSIS, 2017) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesinde Kapsayıcı İş Modelleri” panelinin açılış konuşmasını yaptı.

Sayan, Paul Doany’nin de katıldığı paneldeki konuşmasında, yeni nesil kapsayıcı iş modelleriyle kurumların standartlarını yükseltme ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamadaki örnekleri anlattı. Türkiye’nin bu alanda yaptığı yenilikçi çalışmalardan örnekler verdi.