Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vize krizini geçici gören MÜSİAD Başkanı Kaan, “ABD ile ticaret durmaz, bunlar siyasi manevralar” dedi. Yaşananları “Bir taşla birkaç kuş vurma projesi” olarak nitelendirdi.

ABD ile Türkiye arasında yaşanan ‘vize’ krizi gerek siyaset gerek iş dünyasında geniş yankı buldu. İş dünyasını temsil örgütler ‘sakinlik’ ve ‘çözüm’ odaklı açıklamalar yaparak piyasanın fırlayan tansiyonunu azaltma çabasında.

Çoğunluğu KOBİ olmak üzere binlerce Türk işadamını temsil eden MÜSİAD’ın Başkanı Abdurrahman Kaan, yaşananların geçici olduğuna inananlardan... Hatta bunu Almanya ve Hollanda krizi ile yine ABD ile yaşanan tablet krizi örnekleriyle anlatan Kaan, “ABD’nin vize engeli, uçaklardaki tablet yasağı gibi kısa sürede gelir geçer mi diyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

Haberin Devamı

“İster istemez... Almanya ile de birçok sorun oldu. Ticaret durdu mu? Bunlar siyasi manevralar. Hollanda ile ne kavgalar edildi. Bugün var mı bir şey? Ben burada Trump’ın da (ABD Başkanı) yıpratıldığını düşünüyorum. Aynı şekilde burada da Cumhurbaşkanımızı; yani çift taraflı bir oyun var. Bir taşla birkaç kuş vurma projesi görüyorum bunu.”

‘Bass bize geldi...’

4 aydan bu yana MÜSİAD’ın başkanlık koltuğunda oturan Kaan, Etiler’de bir grup gazeteciyle öğle yemeğinde bir araya geldi. Kaan, sohbette, MÜSİAD olarak ABD’de gerek ticaret gerekse lobi tarafında güçlü olmak için 50 eyalette 50 temsilcilik açmayı planladıklarını ve bundan geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Tam bu noktada, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ile yaşadığı görüşmeyle ilgili anı anlattı:

“Bakın anlatayım... John Bass bize de geldi. Bize sorduğu şuydu; “OHAL’le ilgili ne yapıyorsunuz?” Ben de şu yanıtı verdim: “Gayet rahat çalışıyoruz. Hiçbir problem yok. Son 3 yıldır Türkiye’de yatırım yapan yabancılar içinde ABD’li şirketler öne

‘TRUMP’I DA  YIPRATIYORLAR’
çıkıyor. Niye başkası değil de siz yapıyorsunuz?” Günlük yoklamalarla ticaret yürümez. Biz ileriye dönük planlama yaparız.”

ABD ile yaşanan krizi sadece gözaltı ve tutuklamalara bağlamayanların sayısı Türkiye’de hiç de az değil. Batı’da son dönemde Türkiye’nin Rusya, İran ve Venezuela temaslarının tepkiyle karşılandığı ortada. Bu dönemde Kuzey Irak referandumu ve İdlib operasyonu... Tüm bu konularla ABD de oldukça yakında ilgili.

Haberin Devamı

“Kürt devletinin sınırları belli” diyen Kaan, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Sınırlar belli zaten. İlave bir referanduma gerek yok. Sınırları Musul ile Kerkük’e yaymaya başlayınca, işte bizim Türkiye olarak kırmızı çizgimiz ortaya çıktı.”

‘TRUMP’I DA  YIPRATIYORLAR’

‘100 milyon liralık’ MÜSİAD fonu yolda

MÜSİAD, 16-17 Kasım tarihlerinde İstanbul’da “Küresel Katılım Finans Zirvesi”ne (GPAS İSTANBUL) ev sahipliği yapacak. İnsani değerleri ön plana çıkaran yeni paylaşım ekonomisinin ruhuna inananları bir araya getireceklerini ifade eden Abdurrahman Kaan, organizasyona 100 girişim sermayesi ve varlık fonunun katılacağını söyledi. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.

‘Faize karşı değiliz’

“Bizim bu modeldeki düşüncemiz üretimin Türkiye’de artırılması” diyen Kaan, “Biz şeffaf bilançolarımızı verelim. Finans kurumları ve bankalar projelere ortak olsun. Bu kapsamda 3- 4 projeyi GPAS İstanbul’da açıklayacağız” ifadelerini kullandı. “Biz faize karşı değiliz alternatif yaratma peşindeyiz” diyen Kaan, MÜSİAD üyeleri olarak 100 milyon liralık bir fon kuracaklarını anlattı.

Haberin Devamı

“Biz bunu bugün yapmazsak, bunu kim yapacak” diye konuşan Kaan, şöyle devam etti: “Son 5 yıldır da katılım bankaları bunu yapmak istiyor, bir türlü bu işi gerçekleştiremiyorlar. Mevcut sistem artık üretimde bir sonuç vermiyor. Tıkandı, kendilerini destekleyen bir sisteme dönüştüler. Dünyada trend paylaşım ekonomisi... Bu dalga finansa da uyarlanabilirse bir çıkış olabilir. Bu da tek bir şeye dayanıyor, o da güven.”