Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türk Telekom (TT) için şirketin değerini ciddi olarak artıracak 5 yıllık muazzam bir iş planı hazırladıklarını belirten Paul Doany (CEO), grubun yüzde 55’ini alacak olan yatırımcının gelecekte çok mutlu olacağını ifade etti.

Türk Telekom CEO’su Paul Doany, şirketin yüzde 55’ini elinde bulunduran yabancı ortaklarla yaşanan sıkıntıların ve ödenmeyen borçların grup performansını etkilemediğini belirtti. Olası ortak değişikliğiyle ilgili olarak da “Yüzde 55’i her kim alırsa çok mutlu olacak” dedi.

Doany, 5 yıllık iddialı bir iş planı hazırladıklarını, potansiyel alıcıların buna yatırım yapmasını beklediklerini anlatırken “Hisseleri her kim alırsa biraz sabırlı olması lazım” ifadelerini de kullandı. Performansa dikkat çeken Doany, ilk 9 ayda yüzde 12 büyüyen Türk Telekom’un, 1 milyar 249 milyon TL net kâr elde ettiğini hatırlattı.

TT’nin yüzde 55’i OTAŞ adlı şirkete, yüzde 45’i devlete ait. Kontrol altın hisse ile devlette. OTAŞ’ın tamamına Lübnanlı Oger Telecom sahip. Oger’in yüzde 35 hissedarı ise Saudi Telecom...

OTAŞ ile (dolayısıyla Türk Telekom) Ortadoğu merkezli yatırımcıların ilgilendiği belirtiliyor. OTAŞ, Eylül 2016’dan bu yana 2013’te 29 bankadan alınan 4.75 milyar dolarlık kredinin üç ödemesini yapmamış durumda, bu yüzden yeni yatırımcı için görüşmeler yürütülüyor.

‘Şirketin değeri artacak’

Önceki akşam bir grup gazeteciyle akşam yemeğinde bir araya gelen Doany, “Biz yönetim olarak ortakların konularını Türk Telekom’un faaliyetlerinden izole ediyoruz” derken, “Bizim ana odağımız hem ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de şirketin değerini artırmak. Bildiğiniz gibi OTAŞ’a kredi veren bankaların büyük kısmı yerli bankalar ve biz bu süreçte şirketin değerini artırarak bundan kamunun ve bankaların faydalanmasını amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Doany, bankalara olan borçların kesinlikle devlet tarafından ödenmeyeceğini de sözlerin ekledi.

“Türk Telekom, net kârının büyük bir kısmını temettü olarak ödeyen bir şirket” diyen Doany, şöyle devam etti:

“Bankalara olan borç konusunda ise şirketin değerinin artırılması önemli. Türk Telekom ile ilgilenen yatırımcı önce şirketin geleceğine güven duyacak ve bir yatırım yapacak. Bunun karşılığında da alacağı temettülerden getiri sağlayacak. O nedenle biz uygulanabilir bir stratejik plan hazırladık. Yatırımcı ve bankalar tarafından anlaşılır ve onların beğeneceğini umduğumuz 5 yıllık bir stratejik plan hazırladık.”

5 yıllık stratejik plan

Türk Telekom’da ikinci kez CEO’luk koltuğuna oturan Paul Doany, kritik öneme sahip olan 5 yıllık planla ilgili şunları söyledi:

“Şirketin ana faaliyetlerini iki başlık altında topluyoruz. İlki hali hazırda işimize yani telekom şirketi olarak ana hizmet alanımızda kârlı bir şekilde büyümemizi sürdürecek işlerimiz. Şirketin asıl değeri bu faaliyetlerden geliyor. Diğeri de şirketin geleceğine yönelik Ar-Ge yatırımlarımız ve büyüme potansiyeli olan yeni şirketlere yatırım yapmak. Bunlar da önümüzdeki dönemde Türk Telekom’a daha fazla değer katacak ekstralar, bonuslar. Bu plan çerçevesinde önümüzdeki dönem büyümemizi mevcut altyapı yatırımımızı kullanarak özellikle sabit internet alanında ve mobilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”

‘Güçlü hükümet’ önemli avantaj

Türk Telekom’la iglili sorunlar hatırlatıldığında “Ben sorun olmadığında sıkılan bir insanım, işim bunları çözmek” ifadelerini kullanan Paul Doany, dünyada dinamizim ve potansiyele bakıldığında Türkiye gibi çok az ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bu ülkede kararların alınabildiği güçlü bir hükümet olması çok önemli. Türkiye için çok iyimserim.”

3 yerli şirkete ‘ortak’ oluyor

Türk Telekom grubu, büyüme potansiyeli olan Türk teknoloji şirketlerine yatırım için kolları sıvadı. En az iki yıllık geçmişi olan şirketlere yatırım yapmak için kurumsal girişim sermayesi şirketi kurduklarını ifade eden Paul Doany, bu konuya ciddi mesai harcadıklarını anlattı.

“Girişim sermayesi şirketimiz aracılığıyla geleceği parlak, büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapacağız” diyen Doany, “Amacımız bu şirketleri büyütmek, ülke ekonomisine ve şirketimize katkı sağlamak. Sonra bu şirketleri Borsa İstanbul’da halka açacağız” dedi.

Türk Telekom, sağlık, reklam teknolojileri ve akıllı şehir alanında 3 şirkete yatırımda imza aşamasında.

‘Geleceği küçükler yazacak’

Sadece yerli şirketlere, yüzde 25-30 hisse alarak yatırım yapmak niyetinde olduklarını belirten Doany, kendi ayakları üzerine basmayı beceren ve Türk Telekom ortaklığıyla birlikte gelecekte ciddi büyüme kaydetmesini bekledikleri bu şirketleri, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da büyütme niyetinde olduklarını açıkladı. Doany, “Geleceği küçük şirketler yazacak” dedi.

‘TT’ye ortak olan çok mutlu olacak

İMTİYAZ VE LİSANSLAR KARMAŞASI

Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany, telekom sektöründe yaşanan imtiyaz ve lisans alanında yaşanan karmaşaya da değindi.

Paul Doany, “Türkiye’de imtiyaz sistemi ile mi devam edilecek, yoksa lisans süreleri ile imtiyaz süreleri uyumlu hale getirilerek, bu ikili sistem mi devam ettirilecek, ya da tamamen lisans sistemine mi geçilecek? Tüm bu konularla ilgili olarak karar verilmesi sektörün geleceğindeki belirsizlikleri ortadan kaldırmak adına gerekli. Biz Türk Telekom grubu olarak düzenleyici kurumlara sabit hat alanında imtiyazların devam etmesi, mobilde sabitteki gibi imtiyaz sisteminin benimsenmesini öneriyoruz. Bu şekilde kamu menfaatinin en yüksek seviyede olacağını düşünüyoruz” görüşünü paylaştı.