Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Global müteahhitlikte en büyüklerin listesini tutan ENR, yılın büyük ödüllerini dağıttı. Modern İpek Yolu’nda bulunan ve mühendislikte sınırları zorlayan Çalık Grubu imzalı Türkmenbaşı Limanı ödül aldı.

Modern İpek Yolu’nun kalbi olarak adlandırılan Hazar kıyısında Türk müteahhitlik devi Çalık Grubu’nun inşaa ettiği Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, uluslararası müteahhitlik alanının en prestijli ödülünü kazandı. Türkmenistan’ı dünya ticaretinde lojistik merkez haline getirecek liman, ENR’ın (Engineering News Record) “Global Best Project-Dünyanın En İyi Projesi-” ödülünü aldı. Büyük ödül, Çalık Grubu şirketlerinden Gap İnşaat’a salı günü New York’ta düzenlenen törende verildi.

Haberin Devamı

Türkmenbaşı Limanı, Asya ve Avrupa arasındaki kargo teslimat süresi 45 günden 15 güne indirirken, ‘Modern İpek Yolu’nun Batı’ya açılan en hızlı kapısı oldu.

Hazar denizi etrafındaki en büyük liman aynı zamanda eksi 27 metre kod seviyesi ile ‘dünyanın en derinine kurulan liman’ özelliğini taşıyor.

Proje, ENR’ın “Best of Best” kategorisinde de ilk üçe kalmayı başardı.

‘Türk imzalı’ liman büyük ödülü kaptı

Lojistikte yeni merkez

New York’ta düzenlenen ödül törenine katılan Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gürler, “Türkmenistan’ı dünya ticaretinde çok önemli bir lojistik merkez haline getirecek olan liman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonunun bir parçası. Bu vizyon çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veren Türkmenistan, dünya ticaret lojistiğinde çok önemli bir merkez olacak” dedi.

Çin’den kesintisiz tren hattıyla Türkmenistan’a gelen yükler, Hazar kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nda feribota yüklenerek Azerbaycan’a ulaşıyor oradan da kısa bir süre önce hizmete açılan Bakü-Tiflis-Kars demiryoluna bağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerindeki tren yolu çalışması tamamlandığında da Avrupa’ya sevkiyat başlayacak.

Proje kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı ve bir tersane inşaa edildi, polipropilen terminali de genişletildi.

Haberin Devamı

‘Türk imzalı’ liman büyük ödülü kaptı

Ödül Çalık adına Ertuğrul Gürler’e verildi.

Çifte Guinness rekoru

Dünyanın ‘en’lerini kayıt altına alıp ilan eden İngiltere merkezli Guinness Kurumu, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın bu yönde yaptığı iki ayrı rekor başvurusunu kabul etti. Eksi 27 metre ile deniz seviyesi altında inşa edilen Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, dünyada deniz seviyesinin altında kurulan en büyük liman özelliğiyle Guinness Rekoru kazandı. Limanda suni bir ada da yapıldı. Ada, yine dünyanın en büyük ilk suni adası olma özelliğini taşıyor. Bu yönüyle de Guinness Rekorlar Kitabı’na giren liman, ‘dünyada kuşlar için deniz seviyesi altında insan yapımı inşa edilen en büyük ada’ rekorunu da aldı.

Mühendislikte sınırları aştı

1.4 milyon metrekarelik alana sahip limanda, 9 milyon metreküp derinleştirme çalışması ve 5 milyon metreküp deniz yüzeyi doldurma çalışmaları yapıldı. Liman 3.800 metre uzunluğunda.

Doğu-batı ve kuzey-güney yönlü yük çeşitlerini daha elverişli şartlarda taşımak ve ihracat ve ithalat kapasitelerini arttırmak amacıyla 3.915 metrelik otoyol ve 29 bin 890 metre demiryolu da yapıldı.

Haberin Devamı

Asya’nın merkezinde önemli bir lojistik üssü işlevi görecek olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, toplamda 2.500 kişiye istihdam sağlıyor.

‘Türk imzalı’ liman büyük ödülü kaptı