Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir Türk müteahhitlik grubunun yurtdışında tek kalemde imza atacağı en büyük proje olan Kuveyt’teki dev havalimanı projesinin temel atma töreni iki ülke arasındaki ilişkilerin etkisiyle oldukça sıcak bir havada yapıldı.

Kuveyt Emiri El Sabah Türkiye’ye yakın zamanda yaptığı son ziyaretteki ağırlamaya karşılık vererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı uçaktan iner inmez alanda karşıladı.

Mevcut havalimanının hemen yanıbaşındaki toz bulutlarıyla kaplı dev araziye kurulacak olan 4.4 milyar dolarlık bu yeni havalimanı, gerek bölge gerekse dünya adına eşsiz bir proje olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Biraz büyük gibi...

1 milyonu Kuveytli, 4 milyon nüfuslu (Ağırlık Hintli, Afrikalı işçi grubunda) petrol zengini Kuveyt için bu havalimanı biraz büyük gibi görünse de, ülkenin bölgedeki iddiası adına projenin önemi büyük!

Havalimanının işletmesine de şimdiden talip olan ve bunu dünkü törende Kuveyt Emiri’nin de bulunduğu salonda ilan eden Limak Holding’in Başkanı Nihat Özdemir tecrübeleriyle oldukça iddialı olduklarını belirtiyor.

Şirket projenin ikinci ayağı olan işletme hakkını da alırsa, Türkiye için bu yatırımın getirisi ballı kaymaklı olur.

Erdoğan’a teşekkür

Dualar eşliğinde düzenlenen dünkü törende işadamı Nihat Özdemir, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuveyt’teki bu mega projenin en başından bugünlere gelmesindeki rolüne vurgu yaparak noktayı koydu:

“Uğurlu elleriyle temel atmaya geldi, şeref verdi.”

Sıcak yatırım daveti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sırasında aldığım notlara gelince...

- Kardeşim Emir’in daveti üzerine geldim. Bölgenin istikrar ülkesi Kuveyt’in havalimanı en kısa sürede tamamlanacak.

- Bu havalimanının bir Türk şirketine verilmesi Türkiye’ye olan güvenin göstergesi. Limak’ın bu güveni boşa çıkarmayacağına inanıyorum.

“Kuveytli yatırımcılara kolaylık sağlamaya hazırız, onları bekliyoruz” diyerek Türkiye’ye sıcak bir yatırım daveti yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu isteği gerçekleşirse bir süredir bıçak gibi kesilen yabancı yatırım rüzgârının yeniden güçlü esmesi muhtemel.

Haberin Devamı

Yeter ki karşılıklı oluşan bu sıcak hava hiç bozulmasın. Çünkü Kuveytliler Türkleri seviyor.