Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merhaba hocam, iki hafta önce kusurum olmaksızın bisikletli bir kız çocuğuna çarptım Allaha şükür bir sorunu yok ama o an kız baygın iken dünyam başıma yıkılmıştı. Fazla uzatmak istemiyorum ama düştüğüm durumun vahimiyetini (vahametini) anlatmaya çalışıyorum. Bu esnada hem de iftara 1 saat kala ben orucumu bozdum. Şimdi benim bildiğim, bilerek bozduğum için 61 gün sıralı oruç borçlanmış oluyorum bazı arkadaşlarımsa kulaktan dolma durumum itibariyle güne gün tutabileceğimi söylüyorlar.
Hocam sizce oruçtan kaçtığımdan değil ama güne gün mü tutmalıyım, yoksa 61 gün sıralı mı tutmalıyım? Saygılarımla. Muhammet GÜLBAY
Cevap: 61 gün oruç keffareti diye bir şey yoktur. O, sadece tutarsız bir yorumla dine sokulmuştur. Ne Kur’ân’da, ne de sağlam Hadiste böyle bir mecburiyet söz konusu değildir.
Ayrıca siz orucu kasten bozmadınız, olağanüstü bir hadise dengenizi bozdu, sizi sağlıksız bir hale soktu. O durumda sizin orucu bozmanıza ruhsat verilmiştir. Kur’ân oruca başlayan kimse hasta olur, ya da yola çıkarsa orucunu yiyip başka günde tutabilir buyurmaktadır. Yapacağınız iş, Ramazandan sonra bozduğunuz o oruç günü için bir gün oruç tutmaktır. O, 61 gün efsanesini kafanızdan tamamen siliniz. Öyle bir şey olmadığını kitaplarımda izah etmişimdir. İsterseniz “Yeni İslam İlmihali” adlı eserimi okuyabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Borçluyum, fitre düşer mi?
Merhaba Hocam. Kendim şu anda işsizim ve gelirim sadece eşimin elinden. O da mutfak masrafı karşılayacak kadar desek yeridir. Niyetim vermemek değil. Çok şükür her sene veriyordum fakat bu sene daha çok sıkışığım birçok banka borcum ödenecek, duruyor faturalarım dahi olsa bu durumda bana fitre vermek düşer mi?... Hocam sorumda bir kusur ettimse özür dilerim... Emrah Dinkilibörk
Cevap: Kardeşim siz din açısından zengin değil, fakir sayılırsınız. Fitre ve zekât dince zengin sayılanlara gerekir. Zenginlik ölçüsü de her türlü ihtiyacından fazla olarak 81 gram altın veya bunun karşılığı paradır. Yani elinizde borcunuzdan ve her türlü temel ihtiyaçlarınızdan fazla olarak 5-6 bin liranız varsa o zaman size zekât vermek gerekir. Ama borçlarınızdan ayrı olarak fazladan böyle bir paranız yoksa size ne fitre gerekir, ne de zekât. Aslında siz, fitre ve zekât verecek durumda değil, alacak durumdasınız. Kendinizi zorlamanıza gerek yok. Allah bolluk, kolaylık versin.