Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Değerli hocam, geçen günlerde televizyona çıkan bir ilahiyatçı profesör camilerdeki ibadetlerin Emevi döneminden kaldığını, bu dönemde yaşayan sahabenin camiye gitmediğini, camilerdeki maaşlı imamların kıldırdığı namazın helal olmadığını, son dönemdeki cami boykotlarını desteklediğini söyledi. Hocam namazın tarihsel gelişimini anlatırsanız çok memnun olacağım. Bir sorum da şu vakit namazlarını iki rekat kılsam farziyetten kurtulmuş olur muyum? Saygılarımla Hakan Açaray.
Cevap: O ilahiyatçı profesör hata etmiş. Namaz hiç kimseden düşmez. Emevi namazı diye bir şey yoktur. Namaz Kur’ân ile sabittir. Vakitleri de bellidir. Emevi dönemi namazı Peygamber döneminden farklı idiyse Emevileri deviren Abbasiler niçin aslına döndürmedi? Onlar çok daha uzun süre iktidarda kaldılar? Ayrıca Emeviler zamanında Emevi iktidarına karşı olan Hz. Ali yanlıları vardı. Hz. Peygamber’in torunları vardı. Bağımsız bir mezhep imamı olan Peygamber torunu Ca’fer-i Sadık Hazretleri vardı. Onlar namazı kıldılar. Bazı namazları cem dışında Ali yanlılarının namazı da camide olmuştur ve diğer Müslümanların namazlarından farksızdır. Cami boykotunu desteklemek bir ilahiyatçının ağzına yakışmaz. Peki, cami boykotunu destekliyorsa o zaman din hakkında niçin konuşuyor? Açıkça söyleyeyim ki sözünü ettiğiniz ilahiyatçı kimdir, Allah’a and olsun bilmiyorum, bir insana karşı bu sözleri söylemiyorum, sadece gerçeği açıklamak amacındayım. Böyle sözler insanları kuşkuya düşürüp camiden, ibadetten soğutabilir. Allah insaf versin.

Hayvana yönelik şiddet günah mı?
- Sevgili hocam; sosyal paylaşım sitelerinde son zamanlarda moda, hayvanlara yönelik işkence videoları çekip, bunları belli sayfalarda paylaşmak. Bugün izlediğim videoda, adamın biri köpeği kuyruğundan sürükleyip 5. kattan aşağı atıyor ve can verinceye kadar da çekmeye devam ediyorlar. Hayvana yönelik şiddet, orman yakmak, çevreye zarar vermek de dinen günah mı? Okuduğum kitaplarda bu konuları aydınlatan bir şey bulamıyorum... Cennette de hayvanlara yer var mı? Allah bize ne güzel şeyler yaratmışken, bazı insanlar “alt tarafı bir ağaç, bir hayvan” deyip önemsemiyorlar yapılanları. Umarım bir gün insanoğlu kendi türüyle birlikte diğer yaratılan canlılarla beraber sevgi ve saygı duyarak yaşamayı öğrenir. Sevgilerimle hocam.
Cevap: Hayvanlara acıyıp onları korumak, Kur’ân’ın vurgulu emirlerindendir. Peygamberimizin de bu konuda birçok buyruğu vardır. İnsan yaptığından sorumludur. Hayvana, insana ve herhangi bir canlıya kötülük yapan elbette cezasını bulur.