Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Yumurtasından müthiş bir yiyecek olan bottarga yapılan kefali tanıtmak için aşk ayı şubatı bekledim özellikle. Denizin dibinde sevgilisiyle birlikte dolaşan kırlangıç balıklarını geçen yıl anlatmıştım.

AŞK BALIKLARI KEFALLER

Kefal de aşk yüzünden kıyamete sürüklenen bir balıktır.

Denizlerimizde bulunur

Her denizimizde bol miktarda bulunan kefal balığına karşı da hep mesafeli kaldık. Yunan şair Oppianos, balıkların lezzetinden çok davranışlarını değerlendirirdi. Ne birbirlerine ne de diğer balıklara zarar veren, her zaman yosun veya çamurla beslenen kefallerin, denizdeki en yumuşak mizaçlı canlılar olduğunu düşünüyordu. Oppianos ayrıca örnek teşkil eden bu davranışlarının karşılığında, yavru kefallerin diğer balıklar tarafından yenilmedikleri için ödüllendirildiklerine inanıyordu. Onun kefalle ilgili düşüncelerine ben fiilen tanıklık ettim. Çocukluğumdan beri kurşunsuz misinayla oltaya ekmek takarak, bu uysal balığı çok avladım.

Haberin Devamı

AŞK BALIKLARI KEFALLER

Erkeğini tuzağa düşürür

Aşk, kefalleri kıyamete sürükler; dalgaların içinde süzülen dişi, erkekleri baştan çıkarır. Yağlı ve güzel olan dişiyi gördüğünde, harikulade güzelliğinin etkisinde kalan

sayısız erkek, onun etrafında toplanır ve asla terk etmez. Daha gençler bile alımlı bir dişinin yüzünü görür görmez büyük bir hayranlıkla onun güzelliğine kapılır, sonra her şeyi unutarak Afrodit’in kokusuyla cezbedilmiş bir şekilde büyük bir zevkle dişinin yanına gelirler.

Tutkuyla üşüşen kefalleri izlemek, çok ilginç davranış biçimlerine tanık olmanıza neden olur. Sularımızda yaygın olan Altınbaş kefalinden füme yapılır. Kefal balığının buğulaması, ızgarası, tavası ve pilakisi çokyol açar.

Aşk yaşayan balıklar gibi sevginizi ölene kadar birbirinizden esirgemeyin.

Sevgililer Günü’nüz kutlu olsun, her zaman sevgiyle kalın.

Kefal yahnisi

Malzemeler

1 kg. kefal

3 yemek kaşığı zeytinyağı

4 diş sarımsak

3 adet acı biber

1 adet domates

10 adet tane karabiber

3 yemek kaşığı balık bulyon

2 su bardağı su

Çeyrek demet maydanoz

Yeterince tuz

Yapılışı: Tencerede zeytinyağını ısıtıp, ince kıyılmış sarımsak ve doğranmış acı biberi kavurun. Rengi koyulaşmaya başlayınca domates, tuz, tane karabiber ve maydanoz ekleyip, dört dakika pişirin. Takoz şeklinde doğradığınız kefal balıklarını ekleyip, kılçıkları etlerinden ayrılana kadar bulyon ve suyu karıştırarak pişirin. Derin tabaklara üzerine sarımsak sürülmüş ve kızartılmış ekmekleri yerleştirin. Üzerine balık parçaları ve suyunu koyun. Afiyet olsun.