Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

18’inci yüzyılda yemek üzerine yazılmış pek çok Fransızca kitapta, acı çeken hastalara şifa olacağını, tatsız, tuzsuz soslara lezzet katacağını garanti ettikleri, ‘restoran’ denen ve esası bulyona dayanan ilaçlarla ilgili uzun tarifler bulunurdu.

Tavuk suyuna çorba

Paris kentine özgü bir toplumsallaşma mekanı olarak restoran, hasta ya da bitkin birine gücünü yeniden kazandırma özelliğine sahip olan et suyundan doğdu.

Restoran işletmelerine ‘sağlık ocağı’ da deniliyordu. Doktorlar, hastalık derecesine göre hastasına karabiberli, havuçlu, konsomeli ya da keklikli restoranları reçetesine yazabiliyordu. Şaka gibi!

Haberin Devamı

200 yıl sonra ne boyutlara geldi bir tas et suyundan doğan restoran. Ama günümüzde bile doğada serbest gezen köy tavuğundan yapılan, bol karabiberli ve limonlu tavuk suyu çorbayı içen hastanın gözlerinin fal taşı gibi açılıp kendine geldiği çok iyi bilinmiyor mu?

İLAÇ NİYETİNE RESTORANLAR

Aşçılık önemli meslek

Çağımızda endüstriyel gıdalar hastalıkları çoğaltınca şapkayı önümüze koyup düşünmeye başladık. Hastalandıktan sonra ilaçla tedavi olup iyileşmeye çalışacağımıza hastalığı oluşturan koşulları ortadan kaldırsak daha iyi olmaz mı? Bu nedenle günümüzde aşçılık, doktorluk kadar önemli meslek.

Şeflerin buluşması

Chef Akademi’nin kurucusu Ali Açıkgül, Ankara’da ilklere imza atan yetenekli ve çalışkan bir şef. Geçen hafta Chef Talks buluşması yaptı kendi kurduğu okulda. Ömür Akkor, Ali Ronay gibi ünlü ve başarılı şeflerle doğal ürünleri, sektörle ilgili görüşleri konuştuk. Genç şef Tolgar Mireli’nin yaptığı yemekler büyük beğeni alırken, ekşi mayalı ekmeklerden, probiyotik, glisemik indeksli yiyeceklere kadar pek çok konu tartışıldı. Genç ve heyecanlı şefleri gördükçe mutfağımızın gelecekte önemli yerlere geleceğine olan inancım biraz daha arttı. Onların başarıları ekonomiye de ilaç olacaktır.

Kağıtta kırlangıç

İLAÇ NİYETİNE RESTORANLAR


Malzemeler:
- Yarım kg. kırlangıç balığı
- 2 adet domates
- 1 su bardağı domates suyu
- 8 adet mantar
- 4 adet sivri biber
- 4 adet karides
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı su
- 4 adet defne yaprağı
- 8 adet tane karabiber
- 1 metre yağlı kağıt
- Yeterince tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Yağlı kağıdı ikiye katlayıp yarım su bardağı domates suyunu yayın. Balık filetosunu kağıdın üzerine yerleştirin. Doğranmış mantar ve biberleri serpiştirin. Haşlanmış ve kabukları çıkarılmış karidesleri sebzelerin üzerine koyup soyulmuş domates, kalan domates suyu, defne yaprakları, karabiber ve tuz ekleyin. Tereyağını döküp yağlı kağıdı kapatın. 180 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.