Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Tokyo’daki Türk mutfağının temsilcisi Mehmet Dikmen’in Burgaz Ada Restoran’ında yemekten sonra kahve faslına geçtiğimde gecenin ilerleyen saatlerinde iki konuk geldi, çat kapı samimi. Tanıştık ve mutfak üzerine sohbete başladık. ‘Dünyanın İlk 50 Restoranı’nın seçimini yapan jürinin başkanı Yumiko Inukai ve Tokyo’nun ünlü fotoğraf sanatçısı Aki Maeda restoran konularında uzman. Yumiko, çok zeki bir hanımefendi. Dünya mutfaklarına hakim ve müthiş bir damağa sahip. Beni hazır yakalamışken mutfağımızla, Anadolu yemekleriyle ve şaraplarımızla ilgili soru yağmuruna tutuyor. Ben de kendisinden özel istekte bulunuyorum: “Tokyo kararını son 10 gün

Haberin Devamı

içinde verdiğimiz için Narisawa Restoran’a rezervasyon yaptıramadım ama yarın mutlaka gitmek istiyorum” deyince hemen telefona sarıldı ama Şef Narisawa’nın Avustralya’daki ödül töreninden yeni döndüğünü hatırlayınca “Sabah arar, size dönerim” dedi. “Maalesef bugün Narisawa’da konuk olmanızı sağlayamadım. Çünkü bizim çılgın şef listede 8’den 18’e gerileyince restoranı kapatmış. Ne zaman açılacağı belli değil!” diye ekledi.

JAPON ŞEFİN GURURU

Yoshihiro Narisawa, iki Michelin yıldızlı restoranında doğadan ilham alarak hazırladığı sıra dışı yemeklerle ün yaptı. İtalya, Fransa ve İsviçre’de eğitim görmüş Şef Yoshihiro, Japonya’ya özgü içeriklerle Avrupa pişirme tekniklerini birleştirerek hak ettiği yere geldi. Sıralamayı gururuna yediremediğinden dolayı da içine kapandı.

JAPON ŞEFİN GURURU
Milliyet sürprizi

Tokyo’nun en hareketli turistik bölgelerinden Asakusa’da yıllardır çay dükkanı işleten karı koca ile uzun zaman önce tanıştım. Türkiye’ye geldiklerinde Levent’te otellerinin yanındaki bankada patlama olunca apar topar ayrılmak zorunda kaldıklarını söylemişlerdi.

Kendileriyle ilgili beş yıl önce Milliyet Ankara’da yazdığım yazıyı çerçeve yapıp dükkanlarına asmışlar.

Son zamanlarda Türkiye hayranlığı oluştuğunu söylüyorlar. Ünlü Budist tapınağının bulunduğu, at arabalarını insanların çektiği, turistler için tam bir alışveriş cenneti Asakusa.

DİL BALIĞI PANE

Malzemeler:

1 adet dil balığı

Haberin Devamı

1 su bardağı sıvı yağ

1 limonun suyu

4 yumurta

1 su bardağı un

1 su bardağı galeta unu

4 yemek kaşığı tartar sos

Yeterince tuz

Yapılışı: Dil balığını fileto çıkarıp her bir filetoyu 4 parçaya ayırın. Bir kabın içinde küçük fileto parçacıklarını limon suyu ve tuz ilave ederek karıştırın. Önce una, sonra çırptığınız yumurtalara, daha sonra galeta ununa buladığınız balıkları kızgın yağda 3 dakika pişirin. Tartar sosla birlikte servis edin. Afiyet olsun.