Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Nedense Japonya seyahatlerimi hep nisan ayına denk getirmeye çalışıyorum.
Uçak inişe geçtiği anda sakura mevsiminin cıvıl cıvıl güzelliğini ve
ağaçların çiçeklerinde görünce, uzun süren yolculuğun yorgunluğunu da atıyorsunuz.

Japonca bir sözcük olan ‘sakura’nın Türkçe’si ‘kiraz çiçeği’ demek. 200’den fazla çeşidi olan sakuralar açtıklarında büyüleyici bir hayal alemini gözler önüne seriyor. Ancak Japonlar’ı bu denli tutkun hale getiren sakuralarda hayatın mucizesi gibi derin şeyler var.

Kültürdeki yeri

Haberin Devamı

Sakuranın Japon kültüründe çok özel bir yeri var. Akşam televizyon haberlerinde hava durumundan sonra sakura durumu da veriliyor. Japon kızları sakura kıyafetlerini giyip, gün boyu sokaklarda dolaşıyorlar.

JAPONYA’DA PEMBE BAHAR

Sakura çiçekleri ağır ağır açıyor ama çok çabuk dökülüyor. Sabahları nehirlerin ve kanalların
üzerinde yüzen sakura çiçeklerini gördüğünüzde kar yağmış hissine kapılıyorsunuz. Hem hayatın başlangıcını hem de kaçınılmaz sonunu simgeler sakura. Baharın müjdecisi olmasına rağmen en güzel halindeyken dallarından düşmesi nedeniyle ölümle yaşamın birlikteliğini ifade eder.

Meguro Nehri

JAPONYA’DA PEMBE BAHAR

Kentlerde iki haftalık festivallerle ‘Sakura Zensen’, ülkede büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Japonlar çok önemli günleri için sakura zamanına tarih veriyor; evlilik gibi.
O nedenle bu mevsimde ülkede restoran ve otellerde yer bulmak çok zor.
Tedbir alıp, rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Şehir merkezinden 40 dakika ötedeki Meguro Nehri boyunca 800 civarında kiraz ağacı iki yönlü muhteşem bir manzara oluşturuyor. Akşamları da aydınlatılıyor.
Yoyogi Parkı da en sevdiğim ve büyüleyici sakura bölgelerinden.

Güzelliğin ve estetiğin simgesi olan kiraz çiçekleri açtığında Japonlar parklara, bahçelere ve tapınaklara akın ediyor; sadece çiçekleri seyretmek için.

Güzellik, görenin güzel gözlerindedir aslında. Çiçeklere bakarak bulutları değil; güneşi gören olmak, insana gerçekten pozitif enerji veriyor.

REZENELİ FENER BALIĞI

JAPONYA’DA PEMBE BAHAR


Malzemeler:

- 1 kg. fener balığı
- 1 demet rezene
- 4 diş sarımsak
- 1 su bardağı su
- 1 kuru soğan
- 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı un
- 1 havuç
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 10 adet tane karabiber
- Tuz

Haberin Devamı

Yapılışı: Balığın kuyruk kısmını kuşbaşı doğrayın. Tavada tereyağını ısıtıp doğradığınız soğan, havuç ve sarımsağı soteleyin. Balığı ekleyip 8 dakika orta ateşte pişirin. Küçük parçalar şeklinde doğradığınız rezeneyi ekleyin. Un, limon suyu ve suyu iyice karıştırıp ilave ettikten sonra 12 dakika kısık ateşte pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Afiyet olsun.