Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Bedenimizin tamamıyla yediğimiz gıdalarla inşa edildiğini ve sağlıklı olmak için doğru gıdaları yeterli miktarda almamız gerektiğini her geçen gün daha iyi anlıyoruz.

Gelecekteki sağlığınıza bugünden yatırım yapmak için hiçbir zaman geç olmadığını, haftada iki kez balık yemenin doğru bir yol olduğunu her zaman vurguluyorum. Elbette ki sadece balık, sebze, bakliyat ve meyveyle sorun bitmiyor. Bir zamanlar çok sevdiğim beyaz ekmeğin bir diliminin kaç küp şekerle eşdeğer olduğunu, açlık kan şekerim 100’ün üzerine çıkınca daha iyi anlamaya başladım.

Haberin Devamı

MAYANIN MERKEZ BANKASI

Ekşi maya çalışmaları

Öz Günaydın Fırını’nın sahibi Ankaralı genç iş adamı Zinnur Erol’un kızı İrem, yediği gıdalardan dolayı sık rastlanan bir hormon hastalığına yakalanınca, Zinnur Bey doğal gıdaları araştırmaya adar kendini.

Anadolu’da doğal üretim yapan kişileri bulup çıkarır. Kendisi gibi ekşi mayalı ekmek üretimine gönülden bağlı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekmekçilik ve Pastacılık Okul Müdürü Mehmet Ali Öztel ile Maya Bankası kurmaya karar verir. Türkiye’de farklı bölgelerde üretilen ekşi mayalı doğal ekmekler olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Erol, Maya Bankası’nın alt yapısını oluşturmaya başlar. İşe Türkiye’nin ekşi maya haritasını çıkarmakla başlayan Erol, Mengen’deki 75 yıllık maya ile ekmek yapan Emine Ural Şen’i, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi’ne davet eder. Tek tek yöresel ekşi mayaları takibe alan genç girişimci, kütük oluşturup genç nesillere aktarmakta kararlı. Ekşi mayaları toz halinde saklamak için çalışmaların son safhaya geldiğini söylüyor.

Vazgeçilmez gıda

Türk halkının çok ekmek tükettiğini biliyoruz. O nedenle sağlıklı ekmeği tercih etmek önemli. Zinnur Bey’in Anadolu’da gezip de ulaşamadıkları insanlara da çağrısı var: “Bizimle iletişim kurup ekşi mayalarınızı Maya Bankamıza ulaştırın ve bankamızda değerlendirin.

IBAN numarasına falan gerek yok, bu reçeteler banknot gibi saklanmayacak! Gelecek nesillere sağlıklı ekmek üretiminde kullanılacak, faizi de sağlıklı yetişen mutlu çocuklarımıza kavuşmak olacak.”

Haberin Devamı

KİNOALI KALAMAR DOLMASI

MAYANIN MERKEZ BANKASI


Malzemeler:
- 2 adet kalamar
- 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- 3 adet mantar
- 200 gr. kırmızı kinoa
- 4 adet kapari çiçeği
- Çeyrek demet dereotu

Yapılışı: Haşlanmış kinoanın yarısını, kaşar peyniri, doğranmış mantar, kapari çiçeği ve dereotunu bir kabın içerisinde karıştırın. Kalamar tüplerinin içine yerleştirip kürdan ile kapatın. Izgarada çevirerek 10 dakika pişirin. Afiyet olsun.