Süreyya Üzmez

Süreyya Üzmez

s_uzmez@yahoo.com twitter.com/sureyyauzmez

Tüm Yazıları

Zengin ülke olmak ne güzel bir şey! Japonya’da restoranlar sürekli dolu. Kötü olan hiçbir şeyin uzun ömrü yok. İyi olanlarda ise kuyruklar oluşuyor. İş adamları seçim sonrası dolar yükselir mi korkusu yaşamıyor. Herkes işinde gücünde, önünü görebiliyor. Ülkede kurallar hakim. En ufak bir suistimale tahammülleri yok.

Başbakan’ın eşi Akie Abe’nin yönetim kurulu üyesi olduğu vakıf, okul yapmak için arazi satın aldı geçenlerde. Rayiç fiyatının çok üzerinde vakfa satıldı diye kıyamet kopuyor, yer yerinden oynuyor bu aralar Japonya’da.

Haberin Devamı

Kuyrukta bekledim

Türkiye’den hareket etmeden Luke’s Lobster’ı duymuştum ve seyahat listemin başına koydum. Her Tokyo ziyaretimde Japonlar’ın efsane köpeği Hachiko’nun heykelini görmeye giderim Shibuya’ya. Üniversitede öğretim üyesi sahibini her sabah istasyona bırakıp akşam karşılamaya gelen Hachiko, bir gün okulda kalp krizinden ölen sahibinin gelmediğini görünce dokuz yıl boyunca her an gelir umuduyla Shibuya metro istasyonunda ölene kadar bekler. Japonlar, bu vefalı dost için bankalarda yardım hesabı bile açar. Shibuya’dan yürüyerek 20 dakikada ulaşabileceğiniz Luke’s Lobster’da özel yapım sandviçlerin arasında ıstakoz ve yengeç satılıyor.

TOKYO’DA EKMEK  ARASI ISTAKOZ

Damak çatlatan bir lezzet. Hiç üşenmeden kuyruktaki sıramız gelince kral yengeçli ve ıstakozlu sandviçlerin tadına bakıyoruz. Soğuk denizde yetişmiş ıstakoz ve yengeçler farklı bir konseptin temsilcileri.

Bahşiş yok

TOKYO’DA EKMEK  ARASI ISTAKOZ

Japonya’da restoranlarda bahşiş verme geleneği yok. Eğer ısrar ederseniz onlar da almamak için ısrar ediyor ve mahcup oluyorlar. Yaşam standardı yüksek olduğu için değer kaybı yaşayan TL ile kıyaslandığında fiyatlar oldukça pahalı.

Tadı damağınızda kalan ıstakozlu ve yengeçli sandviçlerden sonra akşam için Kani Doraku Restoran’ı seçebilirsiniz. Ginza’da ambiyansı güzel bir mekan. Yengeç suşiden tempuraya kadar tüm seçenekleri deneyebilirsiniz. Yengeci çiğ yemek istemiyorsanız içinde sıcak su kaynayan kabı isteyip dilediğiniz kıvamda kendiniz pişirebilirsiniz.

SOĞANLI AHTAPOT SALATASI

TOKYO’DA EKMEK  ARASI ISTAKOZ

Malzemeler:

- Yarım kg. haşlanmış ahtapot

Haberin Devamı

- 4 adet kırmızı soğan

- 4 limonun suyu

- Çeyrek demet dereotu

- 1 çay bardağı zeytinyağı

- Yeterince tuz

Yapılışı:

Ahtapotları küçük parçalar halinde, kırmızı soğanları da küp doğrayın. Bir kabın içine soğanları, tuz ve ince doğranmış dereotunu ekledikten sonra iyice karıştırın. Yarım saat dinlendirip limon suyu, zeytinyağı ve ahtapot parçacıklarını da ekleyin. Bir saat boyunca karışımın özdeşleşmesi için dinlendirin. Afiyet olsun...