Tolga Şardan

Tolga Şardan

tsardan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hükümetin, değiştir-diği terörle mücadele anlayışı sonrasında Doğu ve Güneydoğu’da devam eden PKK’ya yönelik operasyonlar, örgüt yönetimini fazlasıyla rahatsız ediyor.

Geçmişte dağlara kar düşmesiyle birlikte başlayan “sessizliğin” aksi yönünde, bu kış bölgede örgütün ilkbahar yapılanmasını engelleyecek yoğunlukta arka arkaya operasyonlar yürütülüyor.

Güvenlik güçlerinin “sonuç odaklı” operasyonları sonrasında, örgüt tabanını dinamik tutmayı hedefleyen örgüt yönetimi, bir süredir tüm kadrolarına yeni talimatlarını ulaştırıyor.

Haberin Devamı

HPG adıyla tanımlanan kırsaldaki kadroların yanısıra şehir yapılanması YDG-H’ın yerine oluşturulan YPS gruplarına talimatlar gönderen PKK yönetimi, Diyarbakır ve çevresinde istenilen sonuçların alınamadığına dikkat çekiyor.

Kandil yönetiminin gönderdiği talimatlarda göze çarpan noktalardan birisi de; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yürüttüğü hava operasyonlarının sonuçları.

Örgüt yönetimi, TSK’nın etkili hava operasyonları sonucunda, ‘Irak alanındaki ve Hakkari kırsalındaki örgüt mensupları arasında örgütten kaçışların arttığı’ ve ‘köylerdeki halkın da örgüt kadrolarından uzak durmaya çalıştığı’ eleştirilerini getiriyor.

Bu eleştirilerle birlikte PKK yönetimi, şehir ve metropol eylemlerinin öneminin arttığına vurgu yapıyor.

Ağır silahlar Kobani ve Afrin’e

İstihbarat birimleri, PKK’nın yeni dönemdeki çalışmalarıyla ilgili önemli bilgileri elde ediyor.

Buna göre, Kuzey Irak’taki Avaşin - Basyan bölgesindeki örgüt mensupları, sahip oldukları füze sistemine karşın henüz bir hava aracını vuramadıkları için ağır biçimde eleştiriliyor. Bu nedenle, bölgede TSK’ya ait tank gibi ağır harp araçlarına yönelik füze ile saldırı talimatı verildi.

PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD/YPG’nin ise elindeki ağır silahları Kobani’ye aktardığı belirlendi. PYD grupları Eylül ayından itibaren ellerindeki ağır silahlar başta olmak üzere silah ve mühimmatı Haseke’den Kobani’ye taşıdı. Ayrıca, istihbarat birimleri, Halep’in Nuhl - Al Zahra bölgesinden PYD’nin kontrolündeki Afrin’e yine eylül sonunda iki TIR içinde yüklü miktarda silah ve mühimmatla birlikte 50’ye yakın BMG-71 TOW tipi anti tank füzesinin ve arazi araçlarının götürüldüğünü saptadı.
Keza Hakkari’nin Çukurca ilçesinin Zap ırmağı sınır hattında konuşlu bulunan PKK’lı grupların, hava araçlarına karşı “etkili hava tetiği” adıyla tanımlanan mühimmat ve silahla birlikte uçaksavar temin etme girişimlerinin devam ettiği ortaya çıkarıldı.
Bölgede devam eden yoğun operasyonlarla birlikte istihbarat akışını sağlamaya çalışan güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgilerin bazıları şöyle:

Haberin Devamı

PKK’nın gençlik yapılanmasının istenilen eylemleri gerçekleştiremediği için başarısız olması nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki ilçe merkezleri üzerine planlanan eylemlerin, bölgeyi iyi bilen kırsal kadrolar tarafından gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bölgede sansasyonel eylem arayışları çerçevesinde güvenlik birimleriyle temas kuran halkın kaçırılması veya öldürülmesi talimatları verildi.

Yine bölgedeki belediye yönetimlerinin adli soruşturmalar sonrasında işten el çektirilmesiyle göreve getirilen kayyumlara yönelik “öncelikli hedef” algısıyla eylem planlamaları yapılıyor.

Haberin Devamı

Tanıdık isim: Nevzat Gündüz

İstihbarat birimlerinin çalışmalarında yine bir “tanıdık isme” rastlanılıyor.
Güvenlik güçlerinin Diyarbakır kent merkezinde birbiri ardına yaptığı operasyonlar, örgütün “çok şey” beklediği YPS kadrolarına büyük darbe vurdu. Özellikle Sur başta olmak üzere Ali Paşa, Bağlar ve Kaynartepe mahallelerinde yürütülen operasyonlar sonrasında, örgütün “dönem perspektifi”nde ciddi kayma yaşandığı belirtiliyor. Bölgedeki YPS çalışmaları durma noktasına geldi.

Bu süreçte, PKK’nın sözde Orta Saha Halkla İlişkiler sorumluluğunun yanısıra YPS’nin de sorumlusu olan Azad kod adlı Nevzat Gündüz’ün kendisine verilen görev ve sorumluluğa sahip çıkması örgüt yönetimi tarafından istendi.

Lice bölgesindeki gruplara yönelik önceki hafta gerçekleştirilen hava destekli operasyonda örgütün önemli isminin etkisiz hale getirilmesi, örgüt yönetiminin planlarını bozdu.

Özellikle, bombalı araçlarda kullanılan hatlayıcı düzeneklerinin yerleştirilmesi ve bombacı eğitimlerinin verildiği kamplara yönelik operasyonda, örgüt yönetiminin, sorumluluğuna sahip çıkmasını istediği Nevzat Gündüz öldürüldü.

Evdeki hesap çarşıya uymadı.

Küçük YPS grupları

PKK yönetimini rahatsız eden diğer bir durum ise YPS’nin henüz istenilen düzeyde örgütlenmeyi başaramaması. Yapılan tespitlere göre, örgüt yönetimi, “şehirlerde ve köylerde acilen YPS örgütlenmesinin sağlanması” talimatını verdi. Örgüt yönetimi, bu durumunun sağlanamaması halinde kış aylarının örgüt açısından çok zor geçeceği, küçük ve gizli birimler halinde örgütlenecek YPS’li grupların kışın eylemlerine devam ettiremedikleri takdirde kırsalda da barınamaz hale gelecekleri” görüşünü kadrolarına iletti.

Sonuç olarak, güvenlik güçlerinin kırsal alanda son dönemde yaptığı operasyonlarda önemli kayıplar veren ve hareket alanı daralan PKK’nın, içinde bulunduğumuz kış mevsimi şartlarını da hesaba katarak, devletin kırsalda kurduğu baskıyı kırabilmek için şehir merkezlerindeki silahlı örgütlenmelerini bir an önce yeniden aktif hale getirip çatışma ortamını şehirlere yönlendirmeyi amaçladığını söylemek yanlış olmayacaktır.

PKK üst yönetimince yapılan değerlendirmeler sonucunda, 2015 yazında uygulamaya konulan “hendek ve barikatların kalabalık gruplar halinde savunulması” stratejisini değiştirdiği görülüyor. Yeni strateji, “bağımsız hücre tipi, 2-3 kişilik küçük ve gizli ekipler halinde yeraltında konuşlanacak YPS unsurlarınca suikast ve sabotaj tarzında eylemler gerçekleştirilmesi” olarak tanımlanıyor.