Gelişen teknoloji, ağız ve diş sağlığına dair pek çok yeniliği hayatımıza getiriyor

Gelişen teknoloji, ağız ve diş sağlığına dair pek çok yeniliği hayatımıza getiriyor. Bu yenilikler zamandan tasarruf etmeyi ve daha estetik görünmeyi sağlasa da en dikkat çekici yanı 'dişçi korkusu'nu neredeyse ortadan kaldırması!

Diş doktorlarının 'en çok intihar eden meslek grupları' arasında ikinci sırada olduklarını biliyor muydunuz? Hemen herkesin korkuyla gittiği, mutsuz ve gergin yüz ifadesiyle "Merhaba" dediği doktorlar da durumdan muzdarip. İnsanları bu derece tedirgin eden bir mesleği yapmak, görünen o ki, onları da depresyona sürüklüyor.
Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ağız ve diş sağlığına ayrılan maliyet ve zaman, lüks olarak görülüyor. Oysa ki uzmanlar, sağlığın ağızdan başladığına dikkat çekiyor. Üstelik akıllarda kalan pek çok zahmetli uygulama, çoktan tarihe karıştı bile! Yani 'canım acıyacak' bahanesini bir kenara bırakabilirsiniz...

Haberin Devamı

1- Kollarına sıkıca sarıldığınız dişçi koltuğunun her ziyarette boyunu size göre ayarlamasına, belinize yastık desteği vermesine ve hatta masaj yapmasına ne dersiniz? Evet, yeni nesil koltuklar bunu yapıyor. İlk muayenede hastanın fiziksel ölçülerine göre alınan bilgiler, bilgisayar programına aktarılıyor ve koltuğunuz sizi tanıyor.
2-Ucunda bir lazer olan kalem şeklindeki aletle dişler baştan aşağıya taranıyor. Böylece gözle görülemeyen çürükler ve varsa başka sorunlar ortaya çıkarılıyor. Bu yöntem ayrıca elle kalıp alma işlemini de tarihe gömüyor.
3-Normal şartlarda diş protezine ihtiyacı olan hastaların ağzına kaşık şeklinde bir alet yerleştiriliyor. Bu aletin içine konulan macun kıvamındaki maddeyle ölçü alınıyor. Hastanın iki dakika boyunca hareket etmeden kaşığı ısırması gerekiyor. Mide bulantısı yaşayan kişiler için bu durum hayli sıkıntılı. Üstelik tam ölçü alınamazsa, diş doktoruna ziyaret süreleri uzuyor. Ama artık Cad/Cam sistemiyle çalışan Cerec var.
4-Adını Seramik Rekonstrüksiyon/Ceramic Reconstruction'dan alan Cerec, Dentsply Sirona tarafından geliştirildi. Dünyanın en büyük profesyonel dental ürün ve teknolojiler üreticisi olan şirket; genel diş hekimliği malzemeleri ve cihazları, CAD/CAM restorasyon, panoramik ve 3D görüntüleme sistemleri, diş tedavi ünitleri, el aletleri, ortodonti, endodonti ve implantlar için ürünler sunuyor. Cerec, tüm seramik dolgular, kuronlar ve venerler için çözümler sunan bilgisayar destekli bir uygulama. En büyük avantajı, doktorunuzu sadece bir kez ziyaret etmenizin yeterli olması.
5-Doktor hasarlı ya da çürük bölgeyi temizleyerek dişi hazırlıyor. Daha sonra kamera dişin 3 boyutlu görüntüsünü alarak bunu bilgisayara gönderiyor. Diş hekimi dolgu ya da kronu seramik bloktan oluşturulacak şekilde tasarlıyor. MC adlı özel bir alete ulaşan bilgiler sayesinde yeni dişiniz el değmeden, 8-13 dakika arasında, diğer dişlere uygun olan doğal çıkıntılarıyla birlikte hayata geçiriliyor. Yani başka ziyaret, ölçü alma, geçici kron ve ikinci randevuya gerek kalmıyor.
6-Altın kadar dayanıklı oldukları klinik çalışmalarla kanıtlanan restorasyonlar, doğal diş rengi ve formuna yakın sonuçlar vererek yüz güldürüyor.
7-Dişlerin dijital kopyasını alan Cerec, bir sonraki ziyarette tekrar aynı işlemlerden geçmenize gerek kalmıyor. Aynı zamanda yüzdeki sinirlerin yerini tespit ediyor. Bu önemli çünkü yüz sinirine denk gelen bölgelere müdahalede bulunmak yüz felcine yol açabiliyor.
8-Eskiden proteze ihtiyacı olan hasta, laboratuvardan gelecek elle şekillendirilmiş dişi beklerken geçici protez takıyordu. Bu süre 1-2 hafta arasında değişiyor. Gerçek diş gelince prova yapılıyor (dişin boyunun ve yerine oturma şeklinin ayarlanması) ve uygunsa takılıyordu. Eğer sorun varsa, 1-2 hafta daha bekleniyordu. Şimdilerde ise siz doktorunuzla sohbet ederken, dişiniz hazırlanıyor. Yani bekleme süresi de ortadan kalkıyor.
9-3D görüntüleme sistemleri (diş röntgeni ve tomografisi) ağzın için en ince ayrıntısına kadar görme imkanı sunuyor. Üst üste binmiş dişler, beklenmedik sinir kanal geçişleri, gizli kökler veya eklem anomalilerinin tespitinde önemli bir yer tutuyor. En düşük dozda, her hastaya özgü otomatik tarama yörüngesiyle net görüntüler elde ediliyor.
10-Dişteki çürükleri temizlemek için kullanılan dental türbinler, yarattıkları titreşim ve sesle hastaların en çok çekindikleri aletler arasında. Pek çok kişinin "Beynim oyuluyor gibiydi" sözleriyle tanımladığı bu aletler artık titreşimsiz ve sessiz.
(DENTAL)

Haberin Devamı

Mock-up uygulaması
Armaera, Dentsply Sirona'nın Türkiye'deki iş ortağı. Armaera Genel Müdürü A. Mekki Kutlu, ülkemizde uygulanan dijital diş teknolojileri hakkında şu bilgileri verdi: "Mock-up uygulaması öne çıkan tekniklerden. Yeni nesil estetik restorasyonlarda doğal diş formları kullanılıyor. Hasta kendi yüzüne uyacak formu katalogtan seçebiliyor. Bu formlar, estetik çalışmalarıyla dikkat çeken diş hekimi Dr. Jan Hajto'nun doğal diş modellerinden alınıyor. Anterios adında bir kitabı da bulunan Hajto, binlerce hastası arasından seçtiği 40 ideal ağız ve diş formunu sunuyor.
Dijital ağıziçi tarama cihazıyla hastanın 3 boyutlu ölçüsü alınıyor. Bu ölçüyle referans fotoğraf ve videolar dijital laboratuvara aktarılıyor. 3 boyutlu ölçü alındıktan iki gün sonra tedavi sonucundan elde edilecek sonuç, tedavi başlamadan hasta tarafından görülüyor. Hasta sonuçları beğenmezse, tedaviye hiç başlanmıyor. Eğer beğenirse, 3D printer ile üretime geçiliyor."

Haberin Devamı