Sağlıklı bir vücut ve güçlü bağışıklık sistemi için gerekli olan probiyotikler, şifa dağıtıyor. Özellikle anaokulu ve okul çağındaki çocuklara, hazır gıdayla beslenenlere, stres altındakilere ve kapalı alanlarda çalışanlara öneriliyor

3.5 milyar yıldır dünyada bulunan bakteriler, ‘yaşamın başlangıcı’ olarak kabul ediliyor. Bakteriler; göz yaşından cilde, amniyon sıvısından ağıza vücudun her yerinde var. Sayıları milyon ve milyarlarca ifade ediliyor. Mesela cildimizde 15 gramdan fazla, ağzımızda 600 türden fazla, bağırsaklarımızdaysa 2.5 kg. bakteri mevcut. Araştırmalar, bakterilerin genetik bilgisinin 8 milyar olduğunu gösterirken, tıp dünyası tarafından ‘fonksiyonel bir organ’ olarak kabul ediliyorlar. Bu özelliğiyle de kişinin özel imzası sayılıyor. Çünkü her insanda bakteri sayısı, türü ve çeşitliliği farklı.

Haberin Devamı

Peki bakteriler neden önemli? Önemli, çünkü bakteri ve maya gibi mikroorganizmalar, insan hayatının devamı için gerekli. Genel anlamda mikrobiata denilen bu canlılarla ilk temasımız anne karnında amniyon sıvısındayken oluyor. Temasın en yoğun anıysa, normal doğum sırasında gerçekleşiyor. Zamanla, çeşitli hastalıklarla ve yanlış beslenmeyle azalan bakteri sayısı, özellikle bağırsakları etkiliyor; devamında pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bu yüzden bağırsak dostu olarak bilinen probiyotik tüketimi öne çıkıyor. Faydaları bilimsel araştırmalarla da ortaya konan probiyotikler; çeşitli hastalıkları önleme ve tedavi sürecini kısaltmada rol oynuyor. Ayrıca bilinen bir yan etkisi de yok.DOST BAKTERİLERİN HİKAYESİ

Dışarıdan alınan probiyotikler, normal yolla dünyaya gelen bebeklerin kakasından elde ediliyor.

Nasıl çalışıyorlar?

Probiyotikler, insanlara ulaşmadan önce çeşitli aşamalardan geçiyor. 22 yıldır bu alanda çalışmalar yürüten Güney Kore şirketi Cell Biotech’in Seul’deki fabrikasını gezdik. Türkiye’de Nobel İlaç’la iş birliği içinde olan firmaya canlı giden probiyotikler, onlarca bilimsel araştırmaya maruz kalıyor. Sonra da farklı formlarda yetişkin ve çocuklara ulaşıyor. Tüm sürecin aynı merkezde tamamlanması, bakterilerin kalitesi açısından önemli. Böylece bağırsaklara daha fazla canlı bakteri ulaşıyor.

Probiyotikler, vücutta mikroplara tutunacak yer bırakmıyor, böylece üremek için gerekli ortamı sağlamıyor. Mikroplarla savaşarak, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sindirim sistemini düzenliyor. Tıp otoriteleri, sağlıklı bir vücudun sağlıklı sindirim sistemiyle mümkün olduğunu belirtiyor. Bozulan bağırsak sistemi, başta ishal olmak üzere, diyabet ve tiroid gibi sorunlar için de zemin hazırlıyor. Probiyotik azlığı, kolon kanseri riskinin artması ve depresyonla ilişkilendiriliyor. Çocuklardaysa alerjik rahatsızlıkların gelişiminde olumsuz rol oynuyor.

Haberin Devamı

En zengin kaynak anne sütü

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Uzmanı, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ateş Kara, probiyotiklerin etkilerini ve faydalarını anlattı: “En zengin probiyotik besin, anne sütü. Bu yüzden bebeğin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü alması çok önemli. Böylece sağlıklı bir bağırsak florası geliştiriyor. Kefir, yoğurt ve turşu gibi besinler de probiyotik ancak günlük ihtiyacı karşılayabilecek miktarda bakteri içermiyorlar. Ayrıca bunlar sindirim yolunda, özellikle mide asidinden etkilenerek ölüyor ve bağırsaklara çok az miktarda ulaşıyor. Örneğin, günümüzde marketlerde satılan yoğurtlar üretim tekniklerinden ötürü yeterli miktarda probiyotik bakteri içermiyor. Yoğurtta bulunan ‘Streptococcus Thermophilus’ bakterisi faydalarıyla öne çıkıyor. Mesela Danimarka’da yoğurtlardaki miktarı artırıldı.

Haberin Devamı

Her yaşta, hayatın her döneminde probiyotik takviyeleri kullanılabilir. Özellikle anaokulu ve okul çağındaki çocukların bağışıklığını desteklemek için almalarında fayda var. Ayrıca hazır gıdayla beslenen, stres altında olan ve kapalı alanlarda çalışanların bağışıklık sistemlerini güçlendirerek, sindirim sistemlerini düzenlemeleri açısından probiyotiğe ihtiyaçları var.”

Canlı olmaları şart!

Sağlık Bakanlığı probiyotikleri, ‘Sindirim sistemini destekler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder’ sözleriyle tanımlıyor.
- Probiyotiklerin etkili olabilmeleri için en önemli şart, canlı olmaları.

- Zararlı bakteri veya virüslerin bağırsakta çoğalmalarına izin vermiyorlar.

- Tatilde probiyotik almak, seyahatte ishal riskini azaltıyor.

- Probiyotikler bulantı-kusma şikayetlerinin de hızla düzelmesine yardım ediyor.

- Probiyotik içeren destek gıdalar; tablet, kapsül ve şase formlarında sunuluyor.

- İleri yıllarda atopi, obezite, soğuk algınlığı, karaciğer yağlanması, kolon kanserinde tümörün küçülmesi ve tedavinin yan etkilerinin azaltılması, Crohn hastalığı ataklarının arasındaki süreyi uzatması gibi alanlarda da umut vaat ediyor.

Çift kaplama teknolojisi nedir?

Bakterilerin yüzde 90’ı çevresel faktörlerden etkileniyor. Elde edildikten sonra geçirdiği süreçte sayıları azalabiliyor. Son tüketiciye ulaştığındaysa, birçoğu mide asidine takılıp yok oluyor. Canlı bakterilerden oluşan bir probiyotik ürünün, faydalı olabilmesi için mideyi geçip, bağırsaklara ulaşması ve burada patlaması gerekiyor. Probiyotikler, üretildikleri günden bu yana dördüncü jenerasyona ulaştı. En son çift kaplama teknolojisini sunan Nobel İlaç, probiyotiklerin çevreden etkilenmeden ve mide asidinden geçerek bağırsaklara ulaşmasına olanak sağlıyor. Çift kaplama teknolojisinin birinci katmanı peptid yapıda; böylece probiyotikleri mide asidinden koruyor ve bağırsaklara canlı olarak ulaşıp kolonize olmalarını sağlıyor. İkinci katman ise polisakkarit yapıda; bu katman bakteriyi ısı, nem, sıcaklık ve basınç gibi fiziksel faktörlere karşı muhafaza ediyor.

DOST BAKTERİLERİN HİKAYESİ

Prebiyotik ve sinbiyotik nedir?

Probiyotiklerin canlılığının devamlılığını sağlayan ve bir nevi yem olan besinlere prebiyotik deniyor. Prebiyotik beslenme tarzıyla bağırsak florası daha genç ve sağlıklı hale geliyor. Sinbiyotik ise probiyotik ve prebiyotik karışımıdır. Sinbiyotik ürünler, bağırsak florasına destek olarak birçok hastalığın önlenmesinde
rol alıyor.