?Emziren annelerde sık görülen meme iltihabı, hem ağrılı hem de acılı bir sürece yol açıyor. En doğal ve kolay tedavi şekli ise bebeği emzirmeye devam etmek

Meme iltihabı, 18-50 yaş arası kadınların ortak derdi. Uzmanlara göre, meme kanserine dönüşmüyor ancak ender görülen ve saldırgan bir tür olan ‘iltihabi meme kanseri’, bu hastalıkla karışabiliyor. Emzirme döneminde memelerin sütle dolu olması nedeniyle olası bir kitle de gözden kaçabiliyor.

Şişli Etfal Hastanesi’nden Meme Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çitgez, lohusalıkta ortaya çıkan meme iltihabıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.Lohusa döneminde sık görülen meme iltihabı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Haberin Devamı

Lohusalık, gebelikte vücutta oluşan değişikliklerin, doğumdan sonra vücudun eski haline dönmesine kadar geçen süreye verilen isimdir. Yaklaşık altı hafta sürer. Meme iltihabı ise, süt kanallarının herhangi bir nedenle tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Ufak, bölgesel bir kızarıklıktan meme absesine kadar değişik şekillerde görülür. Doğum sonrası üç ay içinde ortaya çıkabilir.

Anne ve bebeğe nasıl bir zararı dokunabilir?

Meme absesi lokal olabildiği gibi, vücuda bakterilerin bulaşması nedeniyle öldürücü de olabilir. Anne ağrı çekse bile, gerek kendisi gerekse de bebeğin sağlığı için emzirmeye devam etmeli. Bu mümkün olmazsa, memenin pompayla boşaltılması gerekir. Aksi takdirde iltihap patlayıp, bebeğin ağzına bulaşabilir ve kötü sonuçlar doğurabilir.

Ne tür şikayetlerle kendini belli eder?

Memede ağrı, ısı artışı, yanma, sertlik, kızarıklık ve şişmeyle kendini gösterir. Meme başında hassasiyet, ciltte soyulma, bazen sırta ve kola yayılan ağrı gibi lokal bulgular vardır. Hatta ateş, titreme, genel sağlıkta bozulma ve halsizlik gibi sistemik bulgular da gelişebilir.

Bu şikayetler başka hastalıkların belirtisi de olabilir mi?

Bu klinik şikayetler, genel olduğu için başka hastalıkların ve enfeksiyonların belirtisi de olabilir. Hastanın emzirme döneminde bulunması, ağrının ve ısı artışının memede hissedilmesi nedeniyle meme ilk akla gelen bölge olmalı.

Dikkate alınmayan ağrılar, kanseri işaret edebilir mi?

Memede ağrı, kadınların en sık şikayet ettiği konulardan biri. Özellikle âdet öncesi ağrılar artar, âdetle beraber geçer. Meme ağrısı, meme kanserinin bir işareti değildir. Tahmin edilenin aksine, çoğu meme kanseri hastalarında ağrı gelişmez.

Haberin Devamı

Meme iltihap ve enfeksiyonlarının tanıyla teşhisi nasıl yapılır?

Klinik bulgu ve şikayetler yönlendiricidir. Meme ultrasonu da yardımcı olabilir.

Meme kanseriyle karşılaşılması durumunda nasıl bir yol izlenir?

Emzirme döneminde meme kanseri gelişebilir. Süt yapımına bağlı olarak memenin büyümesi nedeniyle kitleler fark edilmeyebilir. Özellikle tedaviye dirençli meme iltihabında ya da ele gelen kitlede meme kanserinden şüphelenmek gerekir. Diğer durumlarda olduğu gibi, kitlenin şeklini ve yapısını anlamak üzere önce meme ultrasonu yapılabilir. Ultrasonda şüpheli bir kitle varlığında, biyopsi önerilir. Patoloji sonucuna göre de gereken cerrahi işlem uygulanır.

Emzirme döneminde meme hastalıklarından korunmanın yolları nelerdir?

Meme iltihabının ana sebebi, memede biriken süttür. Bekleyen süt, bebeğin ağzından geçen mikroorganizmalar sonucu iltihaplaşır. Bundan korunmanın ilk kuralıysa emzirmeye devam etmek ve bebeğin ağzını temiz tutmaktır.

Haberin Devamı

Cerrahi bir operasyona ne zaman ihtiyaç duyulur?

Antibiyotik kullanılmasına rağmen ağrının geçmemesi ve iltihabı bölgenin büyümesi durumunda cerrahi gerekebilir.

Anne olmaya hazırlanan kadınlara meme hastalıklarından korunmak için neler tavsiye edebilirsiniz?

Emziren ya da emzirmeyen bir annede; memede kızarıklık ve ısı artışı gelişmişse, antibiyotik kullanılmasına rağmen enfeksiyon gerilemiyorsa, ailede meme kanseri varsa, kitle oluşmuşsa doktorlarına başvursunlar.

2 GÜNLÜK ÇOCUK MENÜSÜ

Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, çocukların hastalıklarla savaşmasına yardımcı olacak
2 günlük örnek menü verdi

1. gün

Kahvaltı

l 1 su bardağı süt

l 2 dilim peynir

l 2 dilim ekmek

l Çeri domates

ÖĞLE

Kıymalı ıspanak

Domates soslu makarna

Yoğurt

Salata

AKŞAM

Balkabaklı mercimek çorbası

Fırında balık ve patates

Roka salatası

Tahin helvası

2. gün

Kahvaltı

1 su bardağı süt

1 peynir

1 adet yumurtayla omlet

2 dilim ekmek 4-5 adet zeytin

ÖĞLE

Etli yeşil mercimek

Sebzeli bulgur pilavı

Ayran

Salata

AKŞAM

Tavuk suyuna çorba

Fırında tavuk

Sebzeli pirinç pilavı

Salata