Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saç üzerinde pek çok olumsuz etkisi var. Bu sorunlar, hastayı psikolojik anlamda kötü etkiliyor. Ancak süreci kolay atlatmak mümkün

Radyoterapi ve kemoterapi, kanser tedavisi sürecinde cilde hasar verebiliyor. Terapilerin doğal bir sonucu olak kabul edilen bu durum, hastaları hijyen ve estetik yönden rahatsız edebiliyor. Ancak tedavinin cilt üzerindeki yan etkileri yönetilebilir. Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper, sık karşılaşılan cilt sorunlarını sıraladı ve tavsiyelerde bulundu: “Kanser tedavisinin deri, tırnak ve saçtaki olumsuz etkileri iyi bilinir. Özel bakım ve dermo-kozmetik tedaviler sayesinde, bu etkileri önlemek ve azaltmak mümkün. Kanser tedavilerinin deri üzerindeki olumsuz etkilerini yönetmek, hastanın yaşam kalitesini yükseltir.”

Haberin Devamı

Deride kaşıntı: Şiddetli ilaç reaksiyonlarında döküntüsüz kaşıntı, ürtiker, tüm KANSER TEDAVİSİNDE CİLT BAKIMIvücutta kırmızı döküntü ve güneşe karşı ani hassasiyet ortaya çıkabilir. Aşırı şiddetli reaksiyonlardaysa yoğun kızarıklık, ateş, derinin ayrılması, kabarcıklar ve su toplaması, gözlerde sızlama ve ağız ülserleri ve kızarıklık meydana gelir.

Cilt kepeklenir, pullanır ve sertleşir, yani kurur. Kuru cilt daha hassas olduğundan kaşıntı ve gerilme ortaya çıkar.

Korunmak için cilt kuruluğunu önleyecek nemlendirici kremler kullanılmalı. Ayrıca SPF (50+) güneş koruyucular tercih edilmeli, su ve terlemeye dayanıklı hipoalerjenik, kokusuz ürünler istenmeli.

Saçlarda dökülme: Saç dökülmesi alopesi olarak adlandırır ve bazı kemoterapi formlarının tipik sonucudur. Kemoterapiye bağlı alopesi başlangıçta hızlı ve şiddetlidir.

Saçların tamamı veya tamamına yakını dökülür, ancak kafa derisi sağlıklı kalır. Kirpikler, kaşlar ve vücut tüyleri de etkilenir. Kemoterapi bitimini takip eden aylar içerisinde yeniden uzama gerçekleşir. Yeni saç, eski saçla aynı olabilir, ancak bazen daha az veya daha fazla kıvırcık, daha açık veya daha koyu renkli olabilir.

Tırnaklarda acı veren değişim: Tırnaklarınızın rengi, kalınlığı, dokusu ve büyümesi değişebilir. Tırnak kenarı enflamasyonu yüzünden canınız yanabilir. Bu durumda tırnaklarınıza bakım uygulamanız gerekir.

Bu projeyle yüzler gülüyor

Haberin Devamı

‘One Smile Cildiniz Gülümsesin’ projesi, Avene Dermatoloji Labora-tuvarları’nın dermokozmetik bakım yöntemleriyle, onkoloji hastalarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesini desteklemek amacıyla ortaya koyduğu bir girişim.

Pierre Fabre Dermokozmetik Pazarlama Müdürü Simge Ertuncay, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Pembe Hanım Kanserli Hasta ve Yakınlarıyla Dayanışma Derneği’yle birlikte, hasta seminerleri ve eğitimler düzenleyerek, cilt problemlerini nasıl yönetileceklerine odaklanıyoruz. Atölyelerle hastalara hassas ve hasarlı ciltlerine uygun bakımı yapmaları için destek verilecek. Ayrıca yan etkiler konusunda farkındalık oluşturuyoruz. Deri, saç ve tırnaktaki olumsuz etkiler hastaları psikolojik olarak mutsuz ediyor. Hastaların yüzde 80’i kaşıntı, kuruluk ve hassasiyet yaşıyor.”

Fransa’daki Avène Hidroterapi Merkezi’ne gönderilen bazı hastalar, üç hafta boyunca dermatolog eşliğinde tedavi programına katılıyor. Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanan termal suyun yatıştırıcı ve tahriş giderici etkisiyle ciltte görülen yan etkilerle mücadele ediliyor. Merkezde atopik dermatit, egzama, yara ve sedef tedavileri de yapılıyor.

Haberin Devamı