Ailelerin çocuklarını büyütürken yaşadıkları en büyük sorunlardan biri, düzenli uyku rutini oluşturmak. Uyumamak için direnen, gece sık uyanan, belli saatlerde yatıp-kalkmayı reddeden bir çocuğunuz varsa, bu yazı tam size göre!

Çocuk ve aile terapisti, uyku uzmanı Kim West, ‘Geleceğin Ayak İzleri-İlk 1000 Gün Zirvesi’ kapsamında Türkiye’deydi. Bebeklerin uyku saatlerini düzenlemek için geliştirdiği ‘The Sleep Lady Metodu’yla dünya çapında tanınan West’le röportaj gerçekleştirdik. Uyku uzmanı, ailelere önemli tavsiyeler ve ipuçları verdi.

Bebeği uykuya hazırlamanın yolları nelerdir?

Uyku öncesi süreç önemlidir. Bu süreçte bebeğinizle bağınızı güçlendirecek ve uykuya geçişini kolaylaştıracak aktivitelerde bulunmalısınız. Bunlar;

Haberin Devamı

Ilık bir banyo

Bebek masajı

Yumuşak bir müzik çalmak veya ninni söylemek

Emzirmek veya biberon vermek

Gazını çıkarmak

Kundak yapmak

Sarılmak ve öpmek

Altı aylık olduktan sonra kitap okumak olarak sayılabilir. Tüm bunları her gece mutlaka aynı sırayla yapmalısınız. Bebek öngörülebilir durumda rahat hisseder ve mutlu bir uykuya dalar.

Aynı saatte yatıp,aynı saatte kalkması ne kadar önemli?

Bebeklerin yatış-kalkış saatleri, yaşına göre belirlenmeli. Sabah uyanma saatine göre akşam yatış saati ayarlanabilir. Bebekler, altı aydan sonra gece boyu beslenmeye ihtiyaç duymaksızın, kesintisiz 11 saat uyuyabilirler. Eğer gece beslenmesi gerekiyorsa, bir yaşına kadar gecede bir kez beslenebilir.

Bebek için sağlıklı bir uykunun olmazsa olmazları nelerdir?

Onun kendi başına uykuya dalabilmesi için ‘uykuya dost’ bir ortam hazırlamalısınız. Işık, ses, oda ortamı ve sıcaklığı, uyku hijyenini oluşturur.

Ortam ışığı (Karanlık): Ne kadar karanlık olursa, o kadar iyidir çünkü biyolojik ritmiyle uyumludur. Işık geçirmeyen perdeler kullanarak, çocuğunuzun geç kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Ses Düzeyi (Beyaz gürültü): Bebekler anne karnında gürültülü bir ortamda bulunur. Kendilerini güvende hissettikleri, belirli bir ses düzeyinde olan beyaz gürültü, uykuya dalmasına yardımcı olur. Beyaz gürültü; rüzgar, dalga, şelale, radyo ve okyanus sesleri gibi uğultulu ses frekansı veya sinyallerdir. Bu seslere internetten ulaşabilirsiniz.

Oda sıcaklığı: Bebekler için oda sıcaklığı 20-22 derece olmalıdır. Onun giyimine de dikkat etmelisiniz. Eğer iki kat giydirip, üzerine uyku tulumu geçiriyorsanız, oda sıcaklığını düşürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Oda ortamı (Çevre): Uyku ortamında bulunan eşyalar ve oyuncaklar, oyun zamanı mesajını verebilir. Dekorasyonun uyarıcı değil, rahatlatıcı olmasına özen gösterin. Uyku zamanında oyuncakları kaldırarak bebeğinizin dikkatini çekmesini engelleyebilirsiniz.

MIŞIL MIŞIL UYUYAN ÇOCUK HAYAL Mİ

Mutlu bir uykunun en büyük düşmanı nedir?

Aşırı yorgunluk, gece uyanmalarının en önde gelen sebeplerindendir. Bebeğiniz yaşına uygun sürede uyumadığı zaman aşırı yorulur. Kendi başına uykuya dalabilmeyi öğrenmiş ve gün içinde yeterli uyumuş olan bir bebek, geceleri hâlâ sık uyanıyorsa, tıbbi sebeplere bakmakta fayda var.

Bebekler büyüdükçe uyku ihtiyaçları azalır mı?

Kreşe başlayan çocukların günlük ortalama uyku ihtiyacı 11 saattir. İlkokul yaşına geldiğinde 10 saate iner ve altı yaşına dek uyku rutinine ihtiyaç duyar.

7-10 günde düzen kuruluyor

Altı aydan sonra, eğer bebeğiniz sağlıklıysa ve yaşına uygun olarak büyüyorsa, altı yaşa kadar uygulanabilir olan The Sleep Lady Metodu’yla gece uykuları düzene girer. Düzenin oturması, 7-10 günü bulabilir. Gündüz uykularıysa ortalama 2-3 hafta içinde düzenlenir. Gördüğüm kadarıyla Türk annelerinin uyku konusunda zorlandığı konular, dünyadaki diğer annelerin zorlandığı konulardan çok da farklı değil. Yani bu konuda yalnız değiller.

Haberin Devamı