Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Afrin ile Koba-ni’nin birleşmesini “Kürt koridoru” projesinin en önemli ayağı olarak gören Türkiye bunu sıcak bir müdahaleyle önleme noktasında kararlı. Nitekim gelişmeler de bu yönde, yani ABD’nin desteklediği Afrin’deki YPG’lileri temizlemek için her an düğmeye basılabilir. Tabii Rusya’nın onayıyla. Çünkü şu an itibarıyla Rusya’nın Afrin civarında askeri üsleri var ve bölgedeki uçuş trafiği de onların kontrolünde. Aslında buna ABD destekli YPG/PKK için Türkiye’nin olası bir operasyonuna karşı fiili bir Rus Kalkanı da denilebilir. Dolayısıyla Afrin operasyonu için Rusya’nın onayı ve İdlib’deki gibi hava desteği gerekiyor. Bir başka deyişle de bir gece ansızın Afrin’e gitmenin yolu Rusya’yla olan ilişkilerden geçiyor. Niyesini emekli tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu özetliyor:

Haberin Devamı

“Afrin’de Rusya var. Eğer Rusya olmasaydı Türkiye çoktan yapardı. Rusya’yı karşınıza alamazsınız. Uçağınızı düşürürse ne olacak? Masada, Astana’da ve Cenevre görüşmelerinde sizi dışlarsa ne olacak? Rusya’dan koptuğunuz sürece zaten ABD ile ilişkileriniz sıkıntılı, o zaman Suriye’de söz hakkınız kalmaz. Bu sefer ‘El Bab’tan da silahlı kuvvetlerinizi çekin’ diye baskı olur. Daha önce Suriye uçağıyla bir iki defa vurarak askerlerimizi nasıl şehit ettilerse, aynı şekilde El Bab’daki askerlerimize harekât yaparlar, ‘yanlışlıkla oldu’ derler. Ve sizi hem El Bab’dan hem de İdlib’den çıkarırlar. Böyle riskler var...”

Yani Afrin’e dönük olası bir operasyona karşı ABD’nin verdiği silahlar, YPG/PKK’nın yaptığı yığınaklar hikaye, yeter ki Rusya ikna olsun. Peki oldu ve Afrin temizlendi diyelim o zaman tehdit ortadan kalkmış olacak mı? Babüroğlu devam ediyor:

“Evet Afrin tehdittir, oradaki PKK’lı teröristler yurt içine giriş çıkışlarla eylemler yapıp şehitler vermemize neden olmaktadır. Doğru ama hiçbir zaman Afrin, Menbiç’ten ve Fırat’ın doğusunda Irak’a kadar uzanan 500 kilometre civarındaki PKK’nın işgal ettiği bölgeden de daha fazla önemli değildir.”

Neden?

“Afrin’in güneyinde İdlib yok mu, İdlib ile Afrin arasında TSK gözlem noktaları oluşturup Afrin’i güneyden kontrol etmiyorlar mı? İdlib sınır boyunca, Hatay sınır boyunca TSK yok mu? Var. O halde Afrin’in güneyinde, Hatay sınırında bir tampon oluşturulmuş zaten ama Fırat’ın doğusundan Irak sınırına kadar olan bölgede, sınırda tampon var mı? Yok. Peki hangisi önemli?

Haberin Devamı

Yani?

“Ben kısa dönem için düşünmüyorum, bunu Türkiye’nin uzun dönemdeki beka sorunu, stratejisi açısından düşünüyorum. Orada oluşacak bir federe yapının 10-15 yıl sonra Türkiye’ye yapacağı baskıyı ve Fransa Sarayı’ndaki kabul edilme törenini düşünüyorum. Çünkü burada oluşacak federe bir oluşum ABD’nin ve batının daima ihtiyacı olan bir yapıdır. İran’ın sınırlandırılması, Esad gibi gelecek rejimlerin kontrol edilmesi ve İsrail’in güvenliğinin sağlanması, dahası Akdeniz’e ulaşacak bir enerji koridorunun da ucuz maliyetle emniyetinin sağlanması açısından... Şimdi böyle büyük çerçevede bakarsak Afrin tabii tehdittir, doğrudur, ancak Menbiç ve Fırat’ın doğusu da en az Afrin kadar, hatta ondan da daha fazla tehdittir...”