Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FETÖ’nün firari imamı Adil Öksüz yaşıyor mu yoksa konuşmasın diye infaz mı edildi? Bu sorunun yanıtı bir başka soru “Yaşıyorsa koruyup, kollayan ya da infaz edildiyse susturan kim, kimler olabilir” de gizli. Ancak bugüne kadar bunun yanıtına dönük bir çok olasılık da havada kaldı. Örneğin Adil Öksüz MİT elemanı mı yoksa CIA ajanı mı? gibi. Gerçi MİT bu iddiaya “Adil Öksüz MİT Ajanı değil, MİT ile hiçbir zaman da ilişkisi olmadı” diye yanıt verdi ama “Olsaydı der miydi, diyebilir miydi” noktası hala flu. Dahası Fethullah’ın geçmişteki imamları tarafından adı yetkililere verilen Adil Öksüz’ün neden izlenmediği sorusunun yanıtı da yok. Aynı fluluklar faili meşhur CIA için de geçerli. Çünkü tüm veriler onu işaret ediyor, hemen herkes benzer yorumlar yapıyor ancak kimse doğrudan adını zikretmiyor. Tıpkı baş imam Fethullah Gülen için olduğu gibi. Dün bu durumu MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür’e sordum. Öncelikle vurguladığı şuydu:

Haberin Devamı

“Türkiye’de bu yapılanmalar ilk değil 1946 senesinden beri içimize girmiş bir ABD’den bahsediyoruz ama din faktörü girince müthiş bir yapılanma olmuş. Dönüp dolaşıp ismini koyamıyorlar bir türlü. Fethullah ismi geçse de bu bir CIA yapılanması netice itibariyle. Bunu ifade etmekten çekiniyorlar. Fethullah bu kadar becerikli bir adam mı yani. Genelkurmay’daki yaver dinliyor, ertesi gün Fethullah’a mı yolluyor? O da takıp kulaklıkları konuşmaların çözümünü mü yapıyor? Abuk sabuk şeyler. Fethullah’ın ABD de herşeyi takip ediliyor. Bir adım bile atamaz CIA’dan habersiz.”

Ya Adil Öksüz o da CIA’nın kontrolünde mi?

“Onunla ilgili bir veri yok ama ben genel kaideler itibarıyla yüzde 99.9 CIA ile bir ilişkisi vardır diyorum. Zaten Fethullah’ın üst kademesindeki adamlarıyla ABD’lilerin ilişki kurmamış olması mümkün değil. Fethullah’ın hava kuvvetleri imamı kara kuvvetleri imamı filan bunlarla muhakkak ilişki kurmuşlardır. Fethullah’ın dışında kurmuşlardır. Fethullah’ın haberi bile yoktur bazı şeylerden.”

Nasıl yani?

“Bu işin raconu böyle. Herkes herşeyi bilmez. Kesinlikle Fethullah’ın herşeyden haberi olduğunu sanmıyorum. O ona verilen görevi yapar onun dışında herşeyi ona sormazlar. Belki şu adamı al şuraya getir diye bazı tavsiyelerde bulunuyorlardır ama gerisini bilmez. Yani oturup da her dakika Fethullahla CIA şunu şöylemi yapalım bunu böyle mi yapalım diye konuşmaz. Bu pek uygun değildir istihbarat çalışmasına. Fethullah’ın altında da kademeler var yani yarayacak herkesi kullanırlar.”

Haberin Devamı

FETÖ yapılanmasının ne kadarı ortaya çıkmıştır?

“Şöyle söyleyeyim Tayyip Erdoğan’ın yaptığı iyi bir şey var CIA’nın yapılanmasını bozdu. Ancak şu an bir curcuna var, birşeyler atlanıyor olabilir. Heryerle problem yaşanıyor bizi zayıf gören herkes saldırmaya başladı. Tatsız bir gidişat söz konusu. Adil Öksüz CIA’nın kullandığı kişilerden biri olabilir. Bence çok daha fazla vardır. Bir tek Adil Öksüz değil bir çok kişi vardır...”

MİT’in hatası

Fethullah’ın üst düzey imamlarının CIA tarafından kullanılmamış olmasınının düşünülemeyeceğini ısrarla yineleyen Eymür bunun dayanağını da “Fethullah Gülen’i ABD’ye götürüp bu sistemi kuran kim, bir çok yerde casusluk faaliyeti yapıyor diye kapatılan okulları kuran kim? Fethullah Gülen mi? Fethullah Gülen bu kadar başarılıysa ABD başkanı yaparlardı” diye yorumladı. Eymür’ün Adil Öksüz konusunda MİT’e yönelik eleştirileri de şöyleydi:

Haberin Devamı

“MİT Adil Öksüz’le alakamız yok MİT’in elemanı değil dedi. Peki MİT’in elemanı değilse, bu adamı da biliyorlar söylenmiş 2012’de. O günden beri bu adam 100 kere yurt dışına çıkmış ABD’ye gitmiş gelmiş bunu niye kontrol etmemiş MİT. Bunun sorumlusu kimdir, bunların cevabını vermek lazım. Ama bunlarla ilgili ne soru soran var ne cevap veren var. Taşları koyduğun zaman bir sürü soru işareti çıkıyor.”

Yakalanırsa bildiklerini anlatır mı?

“Uygun birisinin eline düşerse tabiki anlatır. Sorgu tekniklerini bilen birisinin karşısında konuşur başka çaresi yok tabi sağ yakalanırsa. Çünkü eğer yaşıyorsa ve çok sıkışılırsa yine öldürürler...”