Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Moskova’daki aşağılık, alçak terör saldırısından sonra dünya Putin’in tavrını merak ediyor. Hem yakalanan teröristler ve arkalarındaki bağlantılar konusunda kimde karar kılacağı hem de onlara karşı göstereceği tavır açısından. Evet terör örgütü DAEŞ’in Horasan yapılanması olayı üstlendi, Rusya’nın açıklamasına göre de katiller Ukrayna’ya kaçarken yakalandılar, dolayısıyla durum netleşiyor gibi duruyor. Ama tam bir profesyonel işi olması ve olağan şüpheliler diye bakıldığında ABD başta olmak üzere bunlar dahil akla gelen bir sürü alternatif söz konusu. Hiçbiri de kabul etmiyor doğal olarak. DAEŞ konusunu da Moskova yalanladı, bir karartma, yanıltma olduğu görüşünde zaten… Rusya’dan gelen açıklamalara bakıldığında daha çok Ukrayna’yı suçlar nitelikte... Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna üzerinden ya da Ukrayna menşeli bir saldırı olabileceğini düşünmesi veya ABD’nin, batının bir şekilde Rusya’yı istikrarsızlaştırmak için bir eylem yaptırabileceği olasılık elbette. Ancak acımasız katillerce doğrudan sivilleri hedef alan bir vahşetin altına ne Ukrayna ne de batı dünyasının imza atmak istemeyeceğini de kestirmek zor değil. Böyle bir eylemin Rusya’nın öfkesini daha da tetikleyeceğini ve daha şiddetli saldırmak için gerekçe olarak göstereceğini öngörebilmek de... Kaldı ki görünüşte bu teröristler açısından bir kamikaze, intihar eylemi ama hepsi yaşıyor ve yakalandılar. Olaydan sonra kaçtıkları güzergah da neredeyse göstererek Ukrayna istikameti. Verdikleri ilk ifadelerde farklı ülkelerden geldikleri, çok fazla bir şey bilmedikleri şeklinde. Yani profesyonelce organize oluyorlar, soğukkanlılıkla gelişi güzel ateş ederek insanları katlediyorlar, sonrasında ise acemice her türlü izi bırakarak kaçmaya çalışıyorlar!..

Haberin Devamı

★ ★ ★

Böyle olunca da olası senaryolar havada uçuşuyor. Mesela Rusya-Ukrayna savaşında tarafların çatışmaktan bitap düştüğü ve artık bu işi sonlandıralım noktasına gelindiğinde biri, ABD düğmeye basıp “Siz ne yapıyorsunuz savaşa devam” demiş ve bunu tetiklemek içinde taşeron kullanmış olabilir. İki tarafı da ateşe atmak amacıyla. Bundan Ukrayna’nın haberi de olmayabilir. Savaşa devam Rusya’yı oyalamak, Ukrayna’ya, Avrupa’ya da silah satmak malum. DAEŞ de ABD’nin yarattığı kendisiyle savaşıyormuş gibi gösterip birtakım operasyonlar yapıp aslında bölgedeki coğrafyayı dizayn etmek için kullandığı bir örgüt nihayetinde. Ama DAEŞ’in kendiliğinden Rusya’yı hedef alma nedenleri de yok değil.

Haberin Devamı

Ya da bu tüm dünyanın dikkatinin İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım üzerinde yoğunlaştığı bir dönemde bunu ikinci plana atmak ve dikkatleri Ukrayna-Rusya üzerine çekmek için İsrail-MOSSAD organizasyonu olabilir. Rusya’nın bir süre önce Filistinli grupları birleştirmek için girişimlerde bulunduğu ama sonuç alınamadığı da biliniyor zaten!

Yine ABD’nin, CIA’nın bildiğini, Rusya, FSB de biliyor ve 7 ekimdeki İsrail’in güvenlik zaafı gibi bir durum söz konusu olabilir mi konusu da akla gelebilir...Yani Ukrayna’ya saldırmakta haklılık hikayesi... Ama bu olayın Putin’in karizmasını çizdiği Rusya kamuoyunu endişelendirdiği de bir başka gerçeklik.

Haberin Devamı

★ ★ ★

Bu kadar çok soru içerdiğinde de bu aşağılık, alçak saldırının istihbarat servislerinin faaliyetleri açısından bakıldığında üzerinde çalışılmış, ince bir iş olduğu açık. Katliamın arkasında kimin olduğunun Putin’in tavrına göre anlaşılacağı da ortada. Dün konuştuğum MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş’in bu konudaki öngörüsü şöyleydi:

“Bu IŞİD’in boyunu aşan, küresel, bölgesel politikalar içerisinde yeri olan bir eylem. Ukrayna’nın ya da orta ölçekte bir ülkenin imkân ve kabiliyetinde, kendiliğinden yapacağı iş değil. Arkasında mutlaka küresel bir güç olması lazım vardır da...”

Peki bu ortaya çıkar mı? Çıkarsa, çözüldü anlamına gelir mi? Öneş’in bu soruya yanıtı da şuydu:

“Bu mesele ortaya çıksın çıkmasın Rusya ve Çin ekseniyle ABD ve NATO çerçevesinde karşılıklı propaganda unsuru olarak da kulllanılacak ve kendi haklılıklarını ortaya koyacak bir psikolojik ortam ortaya çıkaracak. Bu zaten sürekli olarak yapılmakta olan bir durum zaten.”

Çözülse de çözülmez yani...