Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Haftalardır süren imza tartışması CHP’nin 24 Haziran’daki sandık sonuçlarını öğrenme beceriksizliğinin aslında kronik sorun olduğunu bir kez daha çok net ortaya koydu. Çünkü seçimin hemen sonrasında patlak veren ve aradan geçen onca zamana karşın hepi topu 1242 delegenin kaçı olağanüstü seçimli kurultay olsun diye imza verdi hala flu. An itibariyle geçerli olan duruma göre; İnce’ciler noter tasdikli 630 imza olduğunu söylüyor, genel merkez ise “Merkezimize sunulan noter onaylı belge sayısı 605’tir” diyor. İmzasını çekenler konusunda da farklı rivayetler söz konusu. Kimi 10, kimi 22 diyor hatta 50’nin üzerinde olduğunu söyleyenler bile var. Açıkçası görüntü artık beceriksizlikten öte gayrı ciddi bir hale de dönüşmüş durumda. Belki bunlar bazılarınca, parti içi çekişme ya da delegeleri ilgilendiren gelişmeler gibi geçiştirilebilir ama fotoğrafın bütününe baktığınızda hiç de öyle olmadığı, aksine doğrudan CHP tabanını ve seçmenini ilgilendiren durum olduğu çok açık. Özellikle de imza verip de sonradan vazgeçtim diyen delegeler açısından. Evet parti tüzüğü imzalar genel merkeze teslim edilene kadar geçen 15 günlük süre içinde böyle bir ikircikliğe cevaz veriyor ancak bunun etik olmadığı tartışmasının yanı sıra bir de güven boyutu var. Yani bu kişilere artık ne kadar güvenilir konusu. Hele de bunlara parti yönetimi ya da milletvekillerince baskı yapıldığının ötesinde önümüzdeki yerel seçimlere dönük başkan veya meclis üyeliği adaylık sözleri verildiği iddiaları düşünüldüğünde. Dolayısıyla da dememiz o ki; imzasını çekenleri öncelikle seçmen bilmeli. Ve olur da söylenenler doğru çıkarsa, yani o isimler aday olarak gösterilirse seçmenler “yarın bu insan bize de verdiği sözleri tutmazsa ya da herhangi bir baskı karşısında yön değiştirirse” diye düşünüp ona göre tercihini kullanmalı. Ki bu da yüzde yüz hakkı. Üstelik de bu gibi kişilerin siyasi geleceklerinin dahi tartışılabilir hale gelme olasılığı varken. Örneğin dün konuştuğum CHP’nin önde gelen bir isminin bu gibi kişiler hakkındaki yorumu şuydu:

Haberin Devamı

“Siyasette en önemli şey itibardır o da sözüne güvenilmekle kazanılır. Yani itibarı olmayanın başarısı olmaz hiç mümkün değil. Onun için eğer hakikaten imzasını geri çekenler 50 civarındaysa, bunların büyük bir çoğunluğu en az yüzde 90’ı siyasi mevtadır. İçlerinde mahalli gücü falan olan bir yüzde 10 varsa belki onlar devam eder. Yani bunların en az 40-45’i siyasetten elini ayağını çekmek zorunda kalır. Çünkü bunlar bütün siyasi kadrolarda yadırganan, haklarında iyi şeyler söylenmeyen kişilerdir. Zaten seçmen nazarında da güvenilmez olurlar. Dahası imzasını çeken 50 delege varsa, onların seçilmiş 100 civarında yedeği vardır. Ve onlar da 50 kişi tasfiye olsun ben delege olayım diye bekler. Dolayısıyla da şimdi imzasını geri çeken kişiler üzerine bu bekleyenlerin tümü oynar...”

Haberin Devamı

Özetle; Brezilya dizisine dönen CHP’deki imza komedisi nihayet bugün final yapacak. Aslında buna sezon finali demek daha doğru çünkü an itibariyle İnce’ciler “mahkemeye gitmeyeceğiz” dese de yarın ne olacağı meçhul. Hele de yerel seçimden sonra ne olacağı hepten meçhul. Gerçi belli de ama sandık sonuçlarına odaklı belki farklı bir gelişme yaşanma olasılığı da var...