Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cemal Kaşıkçı’yı infaz edenleri ve ölüm emrini vereni herkes biliyor ama henüz adını resmen zikretmiyor. Hem de CIA başta olmak üzere bir çok istihbarat servisinin elindeki katliam kanıtları ve bunların doğrudan Prens Selman’ı işaret etmesine rağmen. Çünkü herkesin gözü Suudi’lerin petrolü ve parasında. Ki Trump da bunu yekten söylüyor. Dolayısıyla da cinayetin tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmamasında da hazırlanışında olduğu gibi birçok ülke gizli servisinin parmağı var. Özellikle de CIA ve MOSSAD’ın. Nasılını Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin anlatıyor:

Haberin Devamı

“ABD bölgeyi yeni baştan Suudiler vasıtasıyla dizayn etmeye çalışıyor. Bu dizayn içerisinde kimler var? ABD var, İsrail var, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri var. İngiltere bu işin dışında tutuluyor. Dolayısıyla İngiliz gizli servisi MI6, özellikle Suudi Muhaberatı, CIA ve MOSSAD’a yönelik bir karşı harekat içerisinde. Yani onları takip ediyor, ne yaptıklarını izliyor. Hatta bu olayda da o gün yapmasalar büyük ihtimalle MI6 devreye girip işi planlamışlar, Kaçıkçı’yı kaçıracaktı, götürecekti. Kurtaracaktı bu işten Kaşıkçı’yı...”

Nasıl yani?

Şöyle Kaşıkçı İngiltere’den geliyor ve Konsolosluğa gidecek. İngilizler bunun bir tuzak olduğunu anlıyor ve MI6’e görev veriliyor. Kaşıkçı’yı Türkiye’den alıp İngiltere’ye emniyetli bir yere götürmek konusunda. Diyecekseniz ki nasıl böyle net konuşuyorsun. Duyumların var da onun için. Yani Kaşıkçı Konsolosluğa bir gün sonra gitse Kaşıkçı bulunduğu yerden daha emniyetli yere götürülmüş olacaktı. Çünkü İngilizler Kaşıkçı’yı kullanmak istiyorlar. Zaten bölgeye hakim olmak için kullanıyorlar da. Asıl sorun petrol falan ama Aramco’nun hisselerinin satılması ve bu paranın nerede kullanılacağı. Diyelim ki New York’ta satılsa ABD’de kalacak bu para. İngiltere’de Londra borsasında satılmasını istiyor ve bu paraların İngiltere’de kalmasını istiyor. Az buz değil 450 milyar dolar para bu.”

Bölgedeki gelişmelerin diplomatik görüşmelerden çok bir istihbarat servisleri savaşı haline döndüğünü belirten Pekin, devam ediyor:

Haberin Devamı

“İstihbarat servisleri Suudi Arabistan’ın arkasına CIA ve MOSSAD’ı alarak yaptıklarını önlemeye çalışıyorlar. Kim bunlar? Biri MI6. O da İngiltere’nin lehine yapmaya çalışıyor. İran istihbarat örgütü de Suudilerin bu konudaki faaliyetlerini engellemeye çalışıyor. Rusya’nın SVR dediğimiz dış istihbarat servisi de bu işin içerisinde.”

Niye Prens Selman’la ilgili İngiltere’nin sesi çok fazla çıkmıyor? MI6 bazı bilgileri servis edemez mi?

Yapabilir. Şu anda bekletiyor olabilir. O da Ortadoğu’dan istediği payı almanın peşinde. Yani almak istediği pay neyse o konuda bir tarafta duruyor, el altından birilerine haber gönderiyor. Yapmazsa şunu yaparım filan diye.

MI6 her an yeni bilgiler çıkarabilir yani?

Çıkarabilir. İstihbarat örgütleri kendilerine verilen bu tip görevleri yaparken birilerini sıkıştırıyorlar, birilerini zor durumda bırakıyorlar. Ya da yaptıkları faaliyetlerle karşı tarafa mesaj veriliyor. Ortadoğu’da petrolleri, parayı paylaşırken beni de gör diyor İngiltere mesela. Onu gördüğü zaman büyük ihtimalle MI6’nın bildikleri hasır altı edilir...