Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Orduların gücü asker, silah sayısı ve kullanılan teknoloji kadar istihbaratın etkinliğiyle de bağlantılı bir durum. Yani savaşı kazanmak için var olan vurucu gücü doğru ve net hedeflere yönlendirmek de gerekiyor. Tıpkı 2016’daki Fırat Kalkanı ve bugün başarıyla devam Zeytin Dalı harekatlarında olduğu gibi. Çünkü her iki örnekte de Türkiye hem milli ve yerli silahlarla takviye edilen Silahlı Kuvvetleri’nin gücünü hem de doğrudan teröristleri hedef alan nokta atışlarıyla da istihbarat alanındaki başarısını ortaya koydu, koyuyor. Dahası kritik hedeflere atış yapıldıktan sonra da verilen hasar ve sivillere zarar gelip gelmediği hem havadan hem de bizzat merkezden izleniyor. Veriler, fotoğraflanıp raporlaştırılıyor. Dolayısıyla da PYD/YPG’nin uluslararası kamuoyunda kara propaganda yapması engelleniyor. O nedenle Türkiye’nin bu başarısı ve nasılını da irdelemekte yarar var...Örneğin istihbarat olmadan savaş kazanılamayacağını belirten Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, şöyle diyor:

Haberin Devamı

“Nereyi vuracağınızı, nereye gideceğinizi, nerede mayın, güç olduğunu bilmeniz lazım bunun yolu da istihbarattan geçiyor. Şu anda istihbarat olarak Türkiye çok önemli bir yerde. Silahlı-silahsız insansız hava araçlarıyla, özel kuvvetleriyle ve MİT’in o bölgeye sızdırdığı elemanlarla, ÖSO vasıtasıyla, haber kaynaklarıyla gerçekten çok iyi bir hedef tarifi var. Bu hedeflerin karargaha yansıtılması ve o hedeflere uygun planlama da çok başarılı Hem hava kuvvetleri hem topçu atışları açısından. Yani istihbarat imkanının artması kadar koordinasyon da çok önemli.”

Teröristlerle mücadele eden TSK’nın, bir yandan da istihbarattaki eksiklerini gidermeye çalıştığını anlatan Pekin, devam ediyor:

“Biz buna geri besleme diyoruz. Her mücadelede eksikler, zafiyetler belirleniyor, geriye bildiriliyor ve onları giderecek sistemler geliştiriliyor. TSK’da yapılan budur. Örneğin silahlı-silahsız İHA’lar çok büyük bir nimet. Kaldırıyorsunuz görüyorsunuz gördüğünüz anda da vuruyorsunuz.

Haberin Devamı

Yine eskiden hava keşfi F4’lerle yapılıyordu. Şimdi silahsız-silahlı İHA’larla yapılıyor Birde keşif kodları takılan F16’lar var, onlarda çektikleri fotoğrafları anında merkeze aktarıyor. Sniper kodları takılan F16’lar da 15-20 kilometreden hedefi görüp,lazerle işaretleyerek vuruyor. Yine eskiden yeni bir hedef çıktığında bunu havadaki uçağa aktaramıyordunuz.Planlama önceden yapılıyordu şimdi insansız İHA’lar ya da yerden aldığınız veriler anında kokpite aktarılıyor. Lazer hedef işaretleyicilerimiz var bunu Özel Kuvvetler kullanıyor. Arazide hedefleri işaretliyorlar,uçaklar da vuruyor.

Eskiden istihbarat elemanları sızamıyor muydu?

“Sızamıyordu çünkü imkanlarımız dardı. O bölgelerde Suriye Muhaberat’ı, PYD-PKK daha etkindi. Şu anda o bölgede çok sayıda haber kaynağı, elemanı elde etti istihbaratçılarımız ve bizzat alanda bu işleri yapmaya başladılar. Oradaki haber kaynaklarından doğru bilgi aldığınız, koordinatı doğru verdiğiniz zaman elinizdeki füze imkanlarıyla rahatlıkla vurursunuz. Bu duruma
geldi Türkiye şu an...”