Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye ile ABD ilişkilerinin normalleşmesi için öncelikle gereken ne? Güven sorununun aşılması. Özellikle de ABD’ye duyulan güvensizlik açısından. Çünkü; ABD bugüne kadar terör örgütü YPG/PKK konusunda verdiği sözlerin hiçbirini tutmadı. Dahası ABD, başkanı dahil birbirini tekzip eden açıklamalarla sürekli kafa bulanıklığı yarattı. Yani Türkiye’yi oyalamak adına ne gerekiyorsa yaptı. O nedenle de Türkiye haklı olarak “gel aramızdaki soğukluğu giderelim” diyen ABD’ye karşı acabalı bir yaklaşım içinde. Dolayısıyla da bu sorunu aşmanın gerçekliği ABD’nin ne kadar iyi niyetli olduğuyla doğru orantılı. Peki şu an için buna dönük yine verilen sözler dışında pozitif net bir gösterge var mı? Yok. Dahası bunu test etmek içinde Mart’taki çalışma gruplarındaki gelişmeleri beklemek durumundayız. Oysa bunu hemen test etmek de pekala olası... Nasılını emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, anlatıyor:

Haberin Devamı

“Boşaltılması hata olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’nun eski yerine nakledilmesinin bence tam zamanı. Çünkü ABD diyor ki;PYD/PKK’yı gerekirse Menbiç’ten boşaltırız, bizde orada kalırız...Ama ABD çok uyanık bu durumda Fırat’ın doğusuna gelme de diyor. Onun için Türkiye Fırat’ın doğusundan Telabyad’ın oradan Menbiç’e doğru bir operasyonla 20-30 kilometre genişlikte 37 kilometre derinlikte koridor açarak Süleyman Şah Türbesi’ni eski yerine konuşlandırırsa Fırat Kalkanı’nın benzeri bir kama gibi aşağıya iner. Dolayısıyla Fırat’ın doğusundaki o terör koridorunun bütünlüğünü de otomatik olarak bozmuş olur. Bu arada Menbiç’i de kontrol altına alır.”

Şu an doğru zaman yani?

“Türkiye ABD engel diye düşünüyor. Çünkü Menbiç’te ABD, Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu yerde de PKK var. Menbiç’le yan yana. Daha önce yapılsa mesela Fırat Kalkanı Harekatı’ndan hemen sonra yapılsa iyi olurdu ama şimdi de gayet uygun. Türkiye ‘tamam ilişkilerin düzelmesi için çalışmaya başlıyoruz güzel ama bizimde toprağımız vardı; IŞİD de yok edildiğine göre türbeyi oraya taşıyoruz’ dese ne diyecek ABD? Hiçbir şey diyemez. Türk toprağı ve bu Suriye ile yapılan hukuki bir anlaşmaya dayanıyor. Anlaşma iptal edilmemiş, yani ABD’nin dışında bir anlaşma var.”

Haberin Devamı

Bunun ABD açısından samimiyet veya iyi niyet testi anlamına da geleceğini belirten Babüroğlu, devam ediyor:

“Sonuçta orası Türk toprağı ve BM 51. maddesi gereği meşru müdafaa hakkı kapsamında oraya götürebilir Türkiye. Hiçbir ülke de buna hayır diyemez. Zaten ABD’nin,Afrin operasyonuyla ilgili bahanesi ne?IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine konulması bunu olumsuz etkilemez ki. Üstelik ABD hayır derse ilişkilerin düzeltilmesi konusunda adımlar atalım teklifi ya da talebi havada kalır. Bu da iyi niyet göstergesinin sınaması olur.”

Rusya ve Suriye tepki verebilir mi?

Hayır,hiç bir şey demez çünkü Menbiç ABD’nin kontrolünde. Rusya ABD’ye bırakmış Menbiç’i...

Peki ya şu an oradaki YPG/PKK’nın varlığı?

“YPG kabul etmeyecektir ama sonuçta ABD ne derse YPG onu yapacak. ABD’nin buna gücü var çünkü parayı veren ABD, silahı veren ABD. Parasız kalınca YPG savaşamaz, açlıktan ölür...”