Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TSK’daki kripto FETÖ’cü-lerle ilgili son yazımızda Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski başsavcısı, emekli Albay Ahmet Zeki Üçok’un şu sözlerine yer vermiştik:
“358 generalimizin 171’i darbeye katıldı, geriye kaldı 187. Önce bu 187 general darbe gecesi neredeydi onları bir tespit edelim, ne yapmışlar bilelim. Sadece Ankara’da 172 tane atamalı general var. Bunlar Genelkurmay ile Deniz Kuvvetleri arasında el ele tutuşsalar darbeyi önlerlerdi.”
Bu sözlere dün emekli tümgeneral Ahmet Yavuz’dan yanıt geldi. O da Üçok’un söylediği gibi 15 Temmuz’da kimin ne yaptığının soruşturulmasından yanaydı ama herkesin potansiyel suçlu durumuna sokulmasına da karşıydı. Bu bağlamda da öncelikle şunu vurguladı:
“Halkın, Cumhurbaşkanı’nın, Meclis’te direnenlerin, medyanın, emniyet güçlerinin rolü çok büyük ama darbeyi ağırlıklı olarak önleyen Silahlı Kuvvetler’in içerisindeki vatanseverlerdir; bu açık ve net. İstanbul’da, Ankara’da olanlar belli. Koskoca Etimesgut’taki zırhlı tümenden tank çıkmıyor, bir tane çıkıyor, iki tane tank çıkamıyor yani. İçeride insanlar direniyorlar yoksa bu iş çok farklı istikametlere kayardı.”
Ankara’daki generallerin birkaçı dışında elinde birlik olmadığını, dolayısıyla da bir şey yapma imkân ve kabiliyetinin bulunmadığını belirten Yavuz, bu gibi durumlarda müdahale zorunluğu öngören Askeri Ceza Yasası’nı anımsatmamız üzerine de “Doğru, orada askerin eğer yapabilecek kapasitedeyse tepki vermemesi, sorumluluk üstlenmemesi büyük bir eksikliktir ama bunu kime tatbik edeceksiniz? O gecenin kaotik ortamı içerisinde komutanından emir alamıyor, kışlasına giremiyor. Örneğin, kışlaya giren bir komutan var, Cüneyt Akyol. 28. Tugay Komutanı. Sabaha karşı büyük gayretlerden sonra ancak girebiliyor. Oradakileri derdest edip emniyete teslim ediyor. Bu adam 2016 Ağustos’unda emekli edildi” dedi. Devamında anlattıkları da şöyleydi:
“Kimin ne yaptığının araştırılması tabii ki çok gerekli ve muhtemelen araştırılıyordur da çünkü bu ülke için bir beka problemi. Ordu böyle başka merkezlerden emir alan adamları barındırma hakkına sahip değil. Ancak darbeden sonra da bir sürü yanlış adım atıldı, bir sürü yanlış adam emekli edildi. Mesela darbe başarılı olsaydı görevden alınacak, yani FETÖ’nün hedefinde olan 53 general vardı. Bu adamlardan 38’i 2016-2017 şûralarında emekli edildi.”
Yavuz’un “TSK’daki FETÖ temizlendi mi?” sorusuna verdiği yanıt da şuydu:
“Tamamen temizlendi diyemeyiz, bunun için elimizde FETÖ’nün kayıtlarının olması lazım. Ancak önemli ölçüde temizlendi, FETÖ’nün beli kırıldı. Fakat küçük rütbelerde özellikle 2009’dan sonra girenlerde genel olarak sistemi tamamen ele geçirdikleri için yeteri kadar tespit yapılmamış olabilir ama yukarı kademelerde temizlendi.”
Peki ya kripto FETÖ’cüler?
“Onlarla ilgili sicillere bakacaksınız. Sicilleri kim vermiş bu adamlara yani darbeye katıldığı ve FETÖ’cü olduğu kesin olarak kanıtlanmış insanların sicil safahatlarında, meslek safahatlarında, tayinlerinde, terfilerinde kim özel bir rol oynamış, onlar size birtakım işaretler verebilir. Yine bunlara verilen rozetler ve madalyalara da...”