Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Mehmetçik Afrin’deki PKK/KCK/PYD-YPG’li tüm teröristleri tek tek temizliyor. Hem de ABD, İsrail başta olmak üzere birçok ülkenin teröristlerle birlikte saf tutmasına rağmen. Yani görüntü bölge halkına işkence yapan onları kalkan olarak kullanan teröristlere karşı yürütülen bir mücadele olsa da aslında bu yedi düvele karşı verilen bir savaş. Çünkü Türkiye ile sözde müttefik olan ülkelerin terör örgütü PYD/YPG’ye desteği silah, mühimmat ve parayla kalmıyor, o ülkelerin bazı vatandaşları da bizzat teröristlerle birlikte Mehmetçik’e namlu doğrultuyor. Kimler mi? Soruya Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin yanıt veriyor:

Haberin Devamı

“Teröristlerin arasında her ülkeden gelen savaşçılar var. Bunların bir kısmı da istihbarat örgütlerinin elemanları. Yani ABD, İngiliz, Fransız, Alman istihbarat örgütlerinin adamları. Özgürlük savaşçısı adı altında gidiyorlar ama yaptıkları iş orada istihbarat sağlamak kendine göre de teröristleri yönlendirmek. Bir de yapılan propaganda sonucu gidenler var, mesela benim bildiğim ABD’den gelen paralı askerler var. Onları gönderen şirketleri büyük ihtimalle Pentagon destekliyor. Yine İsrail’den giden PKK’nın yanında olan istihbarattan, özel kuvvetlerden emekli olmuş kişiler var. Bunların hepsi örtülü harekât yapan profesyoneller. Büyük olasılıkla tankları vuran Javelinleri kullananlar da onlar.”

Sahada ABD’den gelen çok sayıda paralı asker var yani?

“ABD bugün orada fiilen belki 2-3 bin tane adam kullanıyor görünüyor ama asıl elemanları bu paralı adamlar. Bunlar dünyanın çeşitli yerlerinden geliyorlar, hatta bu konuda ilan bile vermiş olabilirler... ABD, Deyrizor’daki YPG’lilerden bazılarının kendiliğinden Afrin’e gittiğini ve bunun da DAEŞ’le mücadeleyi zayıflattığını söylüyor. Ama buna inanmak zor. ABD’nin izni olmadan oradan hiçbir güç Afrin’e gelemez. Silahlar falan zaten onların kontrolünde. YPG’ye hem ABD’nin hem de İsrail’in istihbarat desteği verdiğini de değerlendiriyorum. Yani o bölgede bize karşı oluşan ABD, İngiltere, Fransa, Almanya sonra Suudi Arabistan, Mısır, İsrail birlikteliğinin hepsiyle savaşıyoruz şu anda. Dost görünüyoruz ama hepsinin bir şekilde yardımı var PYD/YPG’ye.”

Haberin Devamı

Özetle dememiz o ki; Türkiye’nin Afrin’deki kararlılığı sadece teröristlere değil, yedi düvele ders niteliğinde. Nasılını Pekin özetliyor:

“Türkiye’nin Afrin’i ele geçirmesi bu bölgedeki dengeleri bozacak, bir çok ülkenin Türkiye tarafına dönmesine neden olacak. Çünkü Türkiye ben güvenliğim için girerim, şehit de vererek burayı alır, size rağmen otururum buraya diye açık ve net olarak söylüyor. Bu meydan okumayı karşı taraf da görüyor. Onun için Türkiye’nin orayı ele geçirmesini istemiyorlar. Türkiye’nin harekatı yarıda kesmesini ya da zor duruma düşmesini bekliyorlar. Bunu ABD, İngiltere, Fransa istediği gibi İran’ın da Türkiye başarılı olmasın diye içinden geçirdiğine inanıyorum. Tabii her şeye rağmen bu harekât kesinlikle başarıyla sonuçlanacak. Bu da Türkiye üzerine hesap yapanları, yani ABD’yi, PYD/PKK’yı bir daha düşündürecek. Nitekim Menbiç konusunda düşünmeye başladılar bile...”