Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TSK’daki FETÖ temizliğinde binlerce asker ordudan atıldı, tutuklandı ama tehdit giderilmiş değil. Çünkü bunlar ByLock kullanıcısı ya da bir şekilde deşifre olanlar. Yani kripto FETÖ’cüler hala TSK’nın iliklerinde. Dolayısıyla da soruşturma daha hassas ve zorlu bir sürece girmiş durumda. Ancak bu noktada da eksik ya da yetersiz kalındığına dönük kuşkular söz konusu. Örneğin dün konuştuğum Hava Kuvvetleri Komutanlığı eski Başsavcısı emekli Albay Ahmet Zeki Üçok,kripto FETÖ’cüleri çözmek için öncelikle darbe gecesine odaklanmak gerektiği görüşündeydi. Niyesi de şuydu:
“Darbe öncesi itibariyle bizim 358 generalimiz var bunların 171’i darbeye katıldı geriye kaldı 187. Önce bu 187 general darbe gecesi nerdeydi onları bir tespit edelim, aşağılara inmeden. Neredeler, ne yapıyorlar o gece ne yapmışlar bilelim. Sadece Ankara’da 172 tane atamalı general var. O gece bu 172 general nerdeydi? Bunlar Genelkurmay ile Deniz Kuvvetleri arasında elele tutuşsalar darbeyi önlerlerdi. Bir sürü insan sokaklara çıkıp tankların önüne yatarken bu ülkeyi koruma görevi olan askerler niye yok. Bunu tespit etmeden bunlardan nasıl emin olacağız.”
Yani?
“Darbe gecesi tavrın ne senin. Darbeye karşı geldin mi yoksa kim galip gelirse ondan tarafa geçerim diye gidip bir yerde saklanıp bekledin mi? Bunları tespit ederek FETÖ’cüleri bulursun yoksa şunda ByLock yok demekle olmaz. Zaten FETÖ’nün prensibine göre mahrem imam,mahrem kuvvet denilenler ByLock kullanmıyor. O zaman nasıl bulacaksın? Darbe gecesini inceleyeceksin. Bir bak bakalım neredeymiş bir sürü kurmay albayımız, generalimiz? Ne yapmışlar hangi birliğin başına gidip de engel olmuşlar veya hangi darbecinin önüne geçmişler ya da tankı durdurmuşlar vardır bunlar mutlaka. Böyle böyle tespit ederseniz FETÖ’cüleri”
Eski bir başsavcı olarak sizce ne yapılmalı?
“Yöntemi basit. O geceki HTS’leri, baz istasyonlarını bulursun. Bütün komutanların kendilerine tahsisli resmi telefonları var. Bakarsın neredeymiş bu adam. O gece ne yapmış sorarsın soruşturursun. Bunu illada savcının yapması şart değil MİT’de inceleyebilir, inşallah inceliyordur da.
Yoksa TSK içindeki yapıyı nasıl bulacağız ki.”
Şu anda soruşturmanın daha çok darbe gecesinin öncelerine yönelik olduğunu belirten Üçok, devam ediyor:
“Somut bir şey var, bir darbe oldu 15 Temmuz gecesi. Bunu kim yapmış? TSK’da bir grup yapmış. Peki Askeri Ceza Kanunu ne öngörüyor? Böyle bir suç işlendiğinde sen buna engel olacaksın. Yani sen engel oldun mu olmadın mı soru basit. Eğer bir adam darbeye engel olmuyorsa o zaman diyeceksinki bir dakika sende bir soru işareti var. Darbe oluyor bu ülkenin seçilmiş hükümetini devirmeye, Cumhurbaşkanını almaya ,öldürmeye gidiyorlar sen bu yasaya göre ne yaptın? Yapmadıysan o zaman sen benim şüphelim olursun
ben savcıysam.”
Korkunç bir şüpheli rakamı çıkabilir yani ?
“Korkunç rakam çıkar çıkmaz bilmiyorum. Belki de o gece bütün askerler gidip de birliklerinin başında şöyle yapmıştır, böyle yapmıştır. Bunu bilemem ama bunu araştırmadığın sürece Türkiye’de bir daha darbe olur mu olmaz mı konusu
hep havada kalır...”