Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’nin Suriye’de tavrı çok net. Sınırında PYD/YPG yapılanması istemiyor, dolayısıyla komşuda parçalanma değil toprak bütünlüğünden yana. Bu konudaki kararlılığını da sahada ve masada ısrarla gösterdi, gösteriyor. Hem de ABD ve Rusya’nın ikiyüzlülüğüne rağmen. Çünkü sorulduğunda her ikisi de “Bağımsız bir Kürt girişimini desteklemiyoruz” diyorlar ama fiiliyatta biri açıktan silah vererek PYD/YPG’ye arka çıkıyor, diğeri siyasi manevralarla çözüm masasına oturtmaya çalışıyor. Bir başka deyişle, küresel güçler kendi çıkarlarına dönük Suriye’deki Kürtleri kolluyor ya da kullanıyor. Tabii Kürtlerin Suriye’de karşı karşıya gelmek istemeyen ABD ve Rusya arasındaki nazik durumu kendi gelecekleri için manipüle etme durumu da var. Yani bölgede PYD/YPG odaklı ama partneri gelişmelere ve çıkarlara bağlı olarak değişen kirli bir oyun söz konusu. Bunun kanıtı, daha doğrusu son örneği de Deyrizor’da Rus general ve YPG sözcüsünü birlikte gösteren skandal fotoğraf. Şöyle ki; Rus bayrağı ile YPG flamalı o fotoğrafın adresi her ne kadar doğrudan Türkiye olsa da aslında ABD başta olmak üzere bölgedeki tüm aktörler açısından bir mesaj içeriyor ve bilinçli olarak sızdırıldığı da çok açık. Dün bu durumu Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin’e sordum. Öncelikle de o fotoğrafın kime ne mesaj verdiğini. Yanıtı şuydu:
“Rusya bu fotoğrafla biz PYD ile işbirliği yapıyoruz, eğer önerdiğimiz bazı konuları kabul etmezsen bölgede bizim desteğimizi kaybedersin diyor Türkiye’ye... Benzer bir mesaj da son dönemde PKK’ya karşı Türkiye ile birlikte anlaşma içinde olan İran’a...
Kürtlere yönelik mesaj ise ‘Biz sizinle beraberiz, merak etmeyin.’ Ki ilk kez Rus Hava Kuvvetleri PYD’ye Fırat’ın doğusunda hava desteği verdi. PYD’nin de ‘Rus güçleri rahatlıkla Fırat’ın doğusuna gelebilirler çünkü IŞİD kalmadı artık’ şeklinde açıklaması oldu. Yani aralarındaki ilişkiyi geliştiriyorlar.
Bu fotoğrafı Ruslar mı yoksa PKK mı servis etti bilmiyorum ama her ikisi açısından ABD’ye yönelik mesajlar da var. PKK, ‘Artık silah vermeyeceğiz, bazılarını da geri alacağız’ sözleri nedeniyle ABD’ye ‘Bize destek vermezsen Ruslarla işbirliği yaparız’ diyor. Rusya’nın mesajı da PYD’yi yanına aldığını göstererek Suriye’de kendi çözüm planını uygulamaya koymak. Bir de ‘Bölgede hakimiyet bana geçiyor, onun için Suudi Arabistan’la, şunla bunla bir şeyler çeviriyorsun, dikkat et. Burada Kürtlerle birlikte ben de varım, arkamdan oyun çevirme’ diye ABD’yi uyarmak.”
Peki, Suriye’deki kirli tezgâhın belgeleri sadece daha önce benzerleri Menbiç ve Afrin’de de görülen bu fotoğraf kareleri mi? Elbette değil. Pekin devam ediyor:
“ABD ile Rusya karşı karşıya ama birbirleriyle savaşmıyor, sataşmıyor hatta görüşüyorlar. İsrail geçenlerde Şam yakınlarında İran üssünü bombaladı, S-400, S-300 füzeleri ateşlenmedi. Hiçbir radar tespit etmedi mi bunu? Bölgede taktik ve stratejik anlamda öyle anlaşmalar yapılıyor ki bakıyorsunuz Rusya Suriye’yi korurken, İsrail’in bölgeyi bombalamasına, üstelik de iş birliği yaptığı İran üslerini vurmasına ses çıkartmıyor...”