Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk günlerinde oldukça alçak tondan seyreden, şimdilerde ise sertleşen ve FETÖ bağlantıları ya da “apolet” sökme tartışmalarıyla karşılıklı restleşmelere dönüşen seçim kampanyasına odaklanan ülkede bugün dikkatler sadece meydanlarda değil Washington’da da olacak. Çünkü Türkiye’nin kararlılığı ve baskısıyla Menbiç’in YPG/PKK’lı teröristlerden temizlenmesi için ABD ile karşılıklı imzalar atılacak. Tabii yine bir son dakika sürprizi olmazsa. Atıldığında plan net. Menbiç’ten teröristler çıkacak, denetim Türkiye ve ABD’nin kontrolüne geçecek. Sonrasında da bölgenin demografik yapısı gereği çoğunluğu Araplardan olmak üzere yerel yönetim oluşturulacak. Dolayısıyla da Türkiye’nin bekasına yönelik terör koridoru tehdidini bertaraf etme hamlelerine El Bab ve Afrin’den sonra Menbiç halkası da eklenecek. Hem de tek bir mermi atmadan,yani Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekatları gibi sahada değil, ABD’li generallerin, YPG’lilerle verdikleri fotoğraflar ve onlara kol kanat geren söylemlerine rağmen masada varılan mutabakatla... Peki nasıl oldu da o kadar tavır koyan ABD bir anlamda geri adım attı. Soruya emekli Tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu yanıt veriyor:

Haberin Devamı

“Sonuçta ABD için İncirlik önemli, NATO ortaklığı da var. Türkiye’yi böyle durup dururken Menbiç için gözden çıkaramaz.”

Türkiye’yi kaybetmemek için yani?

“Aynen öyle. Zaten kendisi de Menbiç’ten çekilmiyor, yönetimi Türkiye ile beraber sağlıyor. Çekilen terör unsurları YPG/PKK. O da nereye çekiliyor yine Türkiye’nin tehdit olarak gördüğü Fırat’ın doğusuna. Şu anda Menbiç’te 6-7 bin YPG/PKK’lı olduğu söyleniyor. Fırat’ın doğusunda da 60-70 bin YPG’li var. Yani ortalama 70 bin terörist Türkiye’ye tehdit oluşturuyor. Çünkü bunlar silahlarını teslim edip biz kendimizi lav ettik, artık siviliz demiyor Fırat’ın doğusuna geçip silahıyla mücadeleye devam ediyor. Diyelim ki denildiği gibi ABD ile anlaşıldı Kobani, Rakka, Kamışlı’nın oralarda da Menbiç benzeri bir proje uygulandı ve teröristler güneye çekildi. Bu 70 bin kişi uçmayacak ki yine oradalar, dolayısıyla da Türkiye için terörist sayısı açısından bir tehdit azalması yok.”

Haberin Devamı

Ne yapılması gerekiyor o halde?

“Türkiye gerek Fırat Kalkanı gerek Zeytin Dalı harekatına başlarken 911 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırındaki YPG/PKK unsurlarını etkisiz hale getirmek gibi bir siyasi hedef koydu. Fırat’ın batısında gerçekleştirdi bunu ama Fırat’ın doğusuna el atmadığı sürece bu siyasi hedef askeri tabirle tahakkuk etmez. Bu hedefi gerçekleştirmek için 600 kilometrelik o bölgedeki YPG/PKK’yı da etkisiz duruma getirmeniz lazım. Rakka’nın güneyine Deyrizor’a kadar gidemeyeceğinize göre teröristlerin oraya gelmesini önlemek için Afrin El Bab, Menbiç’le aynı hizada, yani güneye doğru 30 -40 kilometre derinlikte bir güvenlik koridoru oluşturmak şart. Ne zamana kadar? Oradaki YPG/PKK tehdidi ortadan kalkıncaya kadar.”

Özetle; ABD’nin Menbiç’te yeşil ışık yakması zorunluluktan kaynaklanan bir durum. Ancak bu Fırat’ın doğusu için de geçerli anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bu konuda da 24 Haziran sonrasında Türkiye’yi oldukça sıkıntılı ve sıcak günler bekliyor...