Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her seçim öncesinde olduğu gibi referandum için de SEÇSİS (Seçim Bilişim Sistemi)’in güvenliğine dönük aynı tartışma gündemde:

Sandık sonuçlarının sisteme girilmesi sırasında
“elle” ya da
daha sonra “bilgisayar” ortamında yazılım aracılığıyla istenen tarafa oy kaydırılabilir mi?..

Bunun kesinlikle yapılamayacağını söylemek bilimsel olarak mümkün değil. Nitekim bu konuda Bilgisayar Mühendisleri Odası’nın uyarısı da oldu. O nedenle aslolan müdahale edilmesini engelleyecek hangi önlemler alındı ve bunların ne kadarı hayata geçirilebilecek noktasına odaklanmak daha doğru. Çünkü YSK’daki CHP temsilcisi Av. Mehmet Hadimi Yakupoğlu’na göre bu risk sıfıra indirilebilir. Tabii sandığa giren oyların girdiği gibi çıktığı ve bu çıkan oyların da sandık tutanağına doğru yazıldığından emin olmak kaydıyla. Yani öncelikle sandığa sahip çıkmak şart. Bundan sonrası ise her parti adına dikkat ve sabır işi. Nasılını Yakupoğlu şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

İlçe seçim kuruluna teslim edilen sandık seçim tutanağındaki veriler rakamsal olarak SEÇSİS’e işlendiği anda partideki Bilişim Teknolojileri Merkezi (BİTEM) o verileri görüyor. Ayrıca tutanağın ve çetele denilen oy sayım cetvelinin fotoğrafları da taranarak sisteme konuluyor. Yani çeteledeki sayıların sandık sonuç tutanağına doğru girip girmediğini ve o tutanakta manipüle olup olmadığını kontrol imkanı var.

Bu arada sandık başındaki parti üyesi tarafından alınan ıslak imzalı sandık sonuç tutanağının örneği de 970 ilçe merkezinden taranarak sisteme giriliyor. Böylece SEÇSİS verilerinin doğruluğu test ediliyor. Sistemimiz otomatik olarak SEÇSİS’ten aldığı rakamsal verilerle ilçe başkanlıklarının girdiği rakamsal verileri karşılaştırıyor. Eğer bir uyumsuzluk varsa da sistem otomatik olarak alarm veriyor ve o sorun 970 ilçenin hangisindeyse orada itiraz dilekçesi çıkıyor. Yani ilçe başkanına sadece altını imzalayıp ilçe seçim kuruluna göndermek kalıyor. Salı günü saat 15.00’e kadar yapılan itirazlar neticesinde ilçe seçim kurullarının aldığı düzeltme kararları ve rakamları da SEÇSİS veriyor. Yine salı günü saat 17.00’de ilçe seçim kurulu birleştirme ve sonrasındaki il seçim kurullarının birleştirme tutanakları da anında SEÇSİS üzerinden alınarak inceleniyor.”

Haberin Devamı

Aynı sistemin TBMM’de grubu bulanan dört siyasi partide de var olduğunu belirten Yakupoğlu, “Sandığı iyi kontrol edersen ve de masa başındaki verileri doğru karşılaştırırsan SEÇSİS üzerinden hile olamaz. Yapsalar dahi anında müdahale, dolayısıyla da sıfır hata mümkün” diyor.

Peki ya trafoya kedi girerse?

“Kedi girerse gecikme olur, veri kaybı olmaz. Çünkü elektrik kesildiği andaki bütün veriler partilerdeki sistemde otomatik olarak depolanıyor. Diyelim ki üç saat sonra başladı, başladığı noktadaki verilerin kesildiği andaki verilerle aynı olup olmadığını kontrol etmek mümkün. Yeni eklenen veriler de yine eldeki ıslak imzalı sandık sonuç tutanağıyla karşılaştırılıyor. Yani sorun olmaz ancak sisteme müdahale mi edildi diye tartışma yaratır. Onun için de YSK ‘Şehir şebeke sisteminden çıkalım jeneratöre geçelim’ diye düşünüyor...”

Haberin Devamı

FETÖ karakollarda mı örgütlendi?

TSK’da olduğu gibi bugün 172. yılını kutlayan Emniyet teşkilatında da Fethullahçı yapılanmaya dönük “temizlik” operasyonu sürüyor. Bakanın yaptığı son açıklamaya göre; 10 bin 732 FETÖ’cü polis tutuklandı. Bir o kadar da ihraç edilen, açığa alınan, sorgulanan polis var. Bu arada da teşkilata 10 bin yeni polis adayı alımı söz konusu. Peki bu hareketlilik temizliğin sonu yaklaştı anlamına gelir mi? “Ne gezer” diyen terör konusunda uzman bir emniyet müdürü nedenini polis
diliyle anlatıyor:

“Her örgütte sempatizan, militan, lider kadronun yanı sıra afiş yapıştıran, dağa çıkan, mermi taşıyan da olur. Herkesin kategorisi ayrıdır.”

Yani?

“FETÖ’de tsunami yukarı doğru değil aşağıya, uzaklara gidiyor. ‘Şu bankaya para yatırdın, kredi çektin, şununla beraber çalıştın’ bunlarla uğraşılıyor. 81 ilden 74’ünün emniyet müdürünün FETÖ’cü olduğu söylenmişti. Bu 74 tane adamın dosyasını teter teker al kim tayin ettirdi bunları bul. Atanan o müdürlere ‘senin torpilin kim’ diye sor. Operasyonda beyne gidilir parmaklara gidilmez. Şu an yapılan operasyon parmaklara gidiyor beyne, omurgaya gitmiyor.. Geçmişteki bütün bakanlara emniyet genel müdürlerine gel anlat bakalım diyecekler bu kadar basit... Yapılan orta sahada top çevirmek. Bugüne kadar bir tane genel müdür alınmadı, müsteşar alınmadı. FETÖ nerede örgütlendi? karakollarda mı?..”